Algemeen: achter een zwak sneeuwfrontje neemt de hogedruk invloed weer toe. Woensdag en donderdag gaat een volgend actief koufront behorende bij een depressie boven de Oostzee vooral de noordelijke Alpen van Neuschnee voorzien. “Drie Koningen” zal het in teken staan van drogere arctische luchtmassa’s die vooral over de oostelijke Alpen gaan uitstromen. Na tussenhoog invloed in het weekend volgt in de nieuwe week meer sneeuw vanuit het noordwesten!

Halve meter Nordstau sneeuw en ijzige “Drie Koningen”

Geheel volgens de “planning” kwam gisteren een sneeuwfrontje (zwak koufront) via Duitsland naar de Alpen afzakken. In de middag nam van het noorden uit de (hogere) bewolking steeds verder toe en in de avond volgde de eerste sneeuw.

Nog één keer genieten gisteren van een meest groen berglandschap in het Kleinwalsertal. Foto Hans ter Braak @hansterbraak
In de avond begon het dan eindelijk te sneeuwen. Een voorbode op meer sneeuw deze week!
Ook het Zwitserse St Gallen transformeerde in de avond in een winter wonderland. Foto Marko Prietzel
Sneeuwval St Gallen

Meer naar het zuiden en inner-alpin bleef het tot de avond droog en doordat het front verder verpieterde bleef het daar afgezien van een enkele vlok of wat lichte sneeuw overwegend droog. Met het instromen van de koudere lucht gingen vooral in de bergen de temperaturen overdag met een graad of 8 tot 10 naar beneden en kwam er ook een einde aan de uitgesproken inversie.

Tussenhoog
Vandaag staat het weer in het teken van een tussenhoog. Na laatste sneeuwvlokken en restbewolking langs de noordkant van de Alpenhoofdkam klaart het op en gaat net als al elders de zon weer schijnen. Het is koud met temperaturen die overdag varieren van lichte vorst in het noorden tot 3 tot 6 graden lichte plus temperaturen in het westen en zuiden.

Radarbeeld Alpen 08h00

In de bergen vriest het op 2000 meter 5 tot 0 graden en op 3000 meter tussen de -10 en -16 graden. De vorsgtrens varieert van 600 meter tot in de dalen. Door een krachtige noordelijk wind (zuidkant Nordföhn) zal het voor het gevoel nog een heel stuk kouder zijn.

Het stelt allemaal nog niet veel voor, meer sneeuw volgt echter op woensdag en donderdag. Angesuckert Elm Ober Empächli 1740m (N-Zwitserland)
Leicht angesuckert ook in ValTho
En ook Salzburg is omgetoverd in een witter wereld. Foto via salzburg.info ‏@salzburg_info
Nog even bij Hans kijken! Jawel, trotse 10cm is er gevallen! Enjoy it Hans, meer sneeuw is onderweg!

De kou en sneeuw zijn echter slechts een voorbode van meer kou en sneeuw. Uitgaande van een depressie die via Scandinavië en de Oostzee naar west Rusland koerst zal een volgend koufront woensdag de Alpen bereiken. Na een koude nacht start de woensdag in een groot deel nog vriendelijk voordat in de loop van de ochtend de bewolking van het noorden uit weer snel gaat toenemen. De noordelijke Alpen krijgen al in de ochtend te maken met bewolking gevolgd door inzettende sneeuwval.

ECMWF koufront en sneeuwval woensdag ochtend. GFS laat het front wat beter en sneller naar het zuiden toe doorschuiven dan het ECMWF waar het overdag wat stagneert. Bron WetterOnline.de

Overdag breidt de sneeuwval zich verder over de Alpen uit en ook in de nacht op donderdag en donderdag overdag valt er met voorkeur in de Nordstau van de Alpen aanhoudend sneeuw of sneeuwbuien waarbij de sneeuwval overdag geleidelijk qua intensiteit afneemt. Minder tot niet betroffen van het sneeuwfront zijn de inner-alpine westelijke (Franse) Alpen. Algemeen geldt hoe westelijker en zuidelijker hoe minder tot geen neerslag. Aan de zuidkant wordt de sneeuwval vooral door de Nordföhn gefrusteerd.

In de Nordstau van de Alpenhoofdkam kan tot vrijdag 30 tot 50cm Neuschnee gaan vallen en bij gunstige Stau hogerop ook nog meer. Door de harde en in de bergen stormachtige wind wordt het zeer ungemütlich en voor het gevoel zeer koud. De sneeuw zal vooral in de bergen sterk vervrachten (Triebschnee) en het lawinegevaar zal overal langs en in de Alpen gaan stijgen.

Bergfex met de berekende sneeuwval tot vrijdagmiddag, lokaal kan er met gunstige Stau 50 tot 70cm gaan vallen. De Franse Alpen en Alpenzuidkant ontspringen de sneeuwdans grotendeels

Arctische luchtmassa’s
In de nacht van donderdag op vrijdag en op vrijdag (Drie Koningen) krijgen we te maken met een weersverbetering door toedoen van stijgende luchtdruk (filiaal hogedruk boven Duitsland)  Er gaat dan van het noorden uit nog veel koudere, van oorsprong arctische lucht, over de Alpen uitstromen. Betroffen zijn dan vooral de oostelijke Alpen. De – 10 graad isotherm op 850 hPa (circa 1500m) loopt dan tot over de westelijke Zwitserse Alpen, de -15 graden Isotherm tot over de Oostenrijkse Alpen.

GFS  T850hPA . Donderdag en mn op vrijdag arctic outbreak met diepvries toestanden
Maar liefst tot -15 a -20 graden op 1500 meter!

Ook hogerop in de bergen wordt het ijzig koud met temperaturen die tussen de -20 en -30  graden en op 500 hPA gaat het naar -35 tot -38. Mede door de koude bovenluchten kan dit lokale sneeuw en in het laagland ook hagelbuien gaan triggeren waarbij ook een klap onweer kan voorkomen. De laagste temperaturen zullen overigens in de hoger gelegen dalen gehaald gaan worden. Klaart het op en valt de wind weg dan kan het boven de sneeuw 30 tot 35 graden gaan vriezen! Mocht er nog een sneeuwbui vallen dan is de kans daarop het grootst in de oostelijke Alpen(noordkant)

Minima vrijdagochtend vlgs het GFS model (grof)

Ook zaterdag staat nog in het teken van de zeer koude arctische lucht, wel zien we dat een volgend Atlantisch hoog zijn vleugels verder naar het oosten tot over de Alpen uitspreid en van het westen uit minder koude lucht over de Alpen gaat uitstromen. Zondag zal de arctische lucht weer naar oost Europa zijn verdrongen waarbij de temperaturen op 1500 meter tot 0 graden in het westen en -5 graden in het oosten zullen zijn gestegen. Verder is het met de hogedruk rustig en droog met vooral in de bergen weer veel zon, in de dalen neemt de kans op mist en Hochnebel weer toe.

Zondag en vooral maandag kan het weer gaan sneeuwen op frontale storingen die van het noordwesten uit de Alpen zullen schampen. (GFS voor maandag 00h00)

In de loop van de avond en nacht kan het op naderende fronten (warmte -koufront) van het noorden uit weer wat gaan sneeuwen en ook in de nacht op maandag en maandag  kan er steeds weer wat sneeuw vallen. Deze ontwikkeling is echter nog onzeker en veel zal gaan afhangen van de koers van de depressies, verloop van de jetstream en de tegendruk van het hoog!

en de opkomende neerslag voor maandag 00h00

Met een verder naar noordwest draaiende hoogtestroming en een jet die frontaal op de Alpen zal gaan koersen gaat het dinsdag van het noordwesten uit dan intensiever en aanhoudend sneeuwen en ook op de woensdag valt er aanhoudend sneeuw. Ditmaal lijken dan eindelijk ook de westelijke Alpen profiteren van de sneeuwval. Het zwaartepunt zal echter opnieuw in de Nordwest en Norstau gebieden komen te liggen. Voor details is het nu echter nog veel te vroeg en ook nu gaat weer veel afhangen van hetgeen de hogedruk gaat doen. Interessant zou overigens ook nog een apart laag boven de Golf van Genua kunnen gaan worden.

ECMWF voor dinsdag. Net als het GFS wordt een meer NW hoogtestroming berekend met nieuwe frontale sneeuwval in het gehele Alpengebied!

Donderdag en de vrijdag dan weer de hogedruk maar een volgende sneeuwdepressie heeft zijn pijlen dan al weer op de Alpen gericht. Hoe dat precies gaat aflopen en of de winter met sneeuw en vorst gaat doorzetten (ook in de westelijke Alpen) dat gaan we de komende dagen vervolgen. Genoeg te doen dus en alle redenen om te volgen en natuurlijk meteen even LIKEN. Graag dus weer tot morgen en voor vandaag een heel fijne dag gewenst. Actueel in Termen – 3 graden en een heel dun laagje sneeuw!  Ciao

Weer mooi opgeklaard maar koud in de Walliser Alpen – Bortelhuette | 1825 m

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 2.489 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer