Alpen - Nordstau sneeuw, geleidelijk nog kouder
Algemeen: tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven oost Europa liggen de Alpen in een krachtige noordwestelijke hoogtestroming waarmee steeds weer vochtige en koude polair luchtmassa’s worden aangevoerd. Terwijl deze aan de noordkant van het Alpenmassief stuwen en voor Nordstau neerslag zorgen wordt de lucht aan de zuidkant door de Nordföhn sterk afgedroogd. Tot begin volgende week verandert verandert er in grote lijnen niet veel aan deze situatie behalve dat het nog kouder gaat worden!
Koud winterweer met verdere sneeuwval in de Nordstau
Gisteren was een onstuimig dag met veel wind en lage temperaturen en steeds weer viel er sneeuw of sneeuwbuien. Tijdelijk nam overdag de neerslag van noordwest naar zuidoost wat af en klaarde het ook even op. Het zwaartepunt van de neerslag bevond zich langs de (westelijke) Alpennoordkant en door een apart laag bon noord Italië boven het zuidoosten. In de avond en nacht sneeuwde het door toedoen van een volgende storing (occlusie) behorende bij een laagje dat van de Noordzee naar Duitsland trok vooral weer langs de noordkant van de westelijke Alpen. Tot gisteravond viel er in de Alpen (Stau) lokaal nomgaals 30 tot 50cm, elders varieerde de sneeuw cumulatie tussen 5 en 20cm. Een kleine impressie:
Ook vandaag hebben nog met die storing te maken. Het is onstuimig en koude winterweer waarbij het steeds weer sneeuwt of sneeuwbuien vallen met zwaartepunt langs de westelijke en centrale Alpenhoofdkam, hier sneeuwt het met de Nordstau ook aanhoudend. In de loop van de middag neemt de sneeuwval in het westen geleidelijk af en het wordt droog. Vooral in het Alpenlaag en voorland klaart het ook op. Ook de oostelijke Alpen en de zuidoostelijke zuidkant (föhn) kunnen profiteren van wat zon.
De aangevoerde lucht wordt geleidelijk nog wat kouder en mede door die harde tot stormachtige wind is het voor het gevoel zeer koud en ook onaangenaam. Op 2000 meter vriest het 7 tot 13 graden en op 3000 meter 15 tot -20 graden. De het zero-level niveau en de sneeuwvalgrens liggen meest tot in de dalen en het laagland, in de oostelijke Alpen en aan de zuidkant met Föhn kan het 4 tot 8 graden worden.
Even stiekum bij Hans ter Braak om de hoek kijken, met Nordstau hét sneeuwgat van de Alpen bij uitstek. En jawel, veel sneeuw weer bijgevallen afgelopen nacht en er wordt weer hard gewerkt in Mittelberg Kleinwalsertal. Sterkte Hans en oja…er komt nog (veel) meer sneeuw! Via Twitter @hansterbraak
Morgen zondag gaat het koud verder en de wind neemt ook wat in kracht af. Doordat er geleidelijk wat drogere lucht wordt aangevoerd en een volgende storing westelijk van de Alpen via Frankrijk naar het zuiden afzakt en de Alpen met nieuw sneeuwval niet zal beïnvloeden (veel sneeuw noordkant Pyreneeën) gaat de neerslag er geleidelijk ook aan de noordkant afnemen en deels wordt het ook droog.
Elders krijgen we te maken met een mix van wolken wat opklaringen en vooral in het zuiden en inner-alpin ((Wallis) ook opklaringen) Maandag zou een zwakke trogstoring boven Duitsland weer wat meer bewolking kunnen gaan geven en ook weer op uitgebreidere schaal wat (licht) sneeuwval. De temperaturen gaan met een wat verder naar noord tot noordoost draaiende hoogtestroming nog wat verder naar beneden.
Tot en met maandag kan er in de Nordstau van de Alpenhoofdkam nogmaals 20 tot 40cm sneeuw gaan bijvallen. Mede door de sterke wind zal deze weer sterk verplaatst worden (Triebschnee, Triebschneeansammlungen,sneeuwverstuivingen). In de bergen is de opbouw van het sneeuwdek mede door de “snowdrift” lokaal zeer onstabiel en kunnen lawine’s makkelijk “getriggerd” worden. Blijf dus op de gemarkeerde pistes, ook straks wanneer de weer condities in de Alpen geleidelijk zullen gaan verbeteren. Langs de gehele Alpennoordkant geldt code oranje tot rood!
De periode van maandag tot en met woensdag belooft sowieso ijzig koud te gaan verlopen en het wordt zelfs de koudste fase van deze winterinval. Tussen hogedruk die zich dan vanaf de Atlantische Oceaan tot over Scandinavië en verder tot over Rusland uitbreidt en een markant laag boven de centrale Middellandse Zee wordt dan zeer koude continentale lucht aangevoerd.
Op 1500 meter gaat het dan 12 tot 18 graden vriezen. Het is nog even afwachten in hoeverre het laag boven de Middellandse Zee vanuit het oosten en zuidoosten voor meer wolken of wat sneeuw gaat zorgen dan wel dat de hogedruk overheerst en we veel zon (bergen) mogen gaan verwachten.
In de tweede helft van de week zien we dat het zwaartepunt van de winterse blokkade wat gaat verschuiven. Het is echter nog niet duidelijk waar de sturende en voor ons weerbepalende hoge en lagedruk centra precies komen te liggen. De modellen stoeien daar sinds gisteren nogal mee en ook vandaag zien we weer verschillende oplossingen. Dat de scherpe kantjes van het zeer koude winterweer er dan geleidelijk vanaf gaan lijkt vrij zeker en vooral hogerop wordt het dan een stuk zachter en ik denk voor de wintersporter ook een heel stuk aangenamer. De winter in de Alpen en ook in grote delen van Europa gaat echter gewoon door.
Morgen maar weer eens verder kijken wat de weermodellen voor ons in petto hebben. Vanuit een koud Oberwallis (- 3 graden en licht sneeuwval) een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen! Ciao
Zie ook onze pagina m.b.t reisinformatie op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
2 Reactie op “Alpen – Nordstau sneeuw, geleidelijk nog kouder”
Comments are closed.
Is het een idee om bij een ensemble even globaal de regio van het prikpunt erbij te zetten?
@Gijs – Eigenlijk is dat ook de bedoeling maar is er vanmorgen bij ingeschoten. Heb het aangepast ;.) Prikpunt Zürich in dit geval!