Algemeen: tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven oost Europa liggen de Alpen in een krachtige noordwestelijke hoogtestroming waarmee steeds weer vochtige en koude polair luchtmassa’s worden aangevoerd. Terwijl deze aan de noordkant van het Alpenmassief stuwen en voor Nordstau neerslag zorgen wordt de lucht aan de zuidkant door de Nordföhn sterk afgedroogd. Tot begin volgende week verandert verandert er in grote lijnen niet veel aan deze situatie behalve dat het nog kouder gaat worden!

Koud winterweer met verdere sneeuwval in de Nordstau

Gisteren was een onstuimig dag met veel wind en lage temperaturen en steeds weer viel er sneeuw of sneeuwbuien. Tijdelijk nam overdag de neerslag van noordwest naar zuidoost wat af en klaarde het ook even op. Het zwaartepunt van de neerslag bevond zich langs de (westelijke) Alpennoordkant en door een apart laag bon noord Italië boven het zuidoosten. In de avond en nacht sneeuwde het door toedoen van een volgende storing (occlusie) behorende bij een laagje dat van de Noordzee naar Duitsland trok vooral weer langs de noordkant van de westelijke Alpen. Tot gisteravond viel er in de Alpen (Stau) lokaal nomgaals 30 tot 50cm, elders varieerde de sneeuw cumulatie tussen 5 en 20cm. Een kleine impressie:

Toch wel handig wanneer je kunt beschikken over een garage met al die sneeuw (Salzburg) Foto Michiel Bakker
Zonder garage was het weer even aanpoten. Parkeerplaats Haus Walser Berge @HausWalserBerge – Mittelberg Kleinwalsertal
Afzien met die temperaturen en harde wind. Foto Joke Bakker
Winter en volop sneeuw in de Franse Alpen – Val Thorens
Val Thorens
Nendaz -Wallis
Leukerbad, 30cm sneeuw in de ochtend en overdag steeds weer sneeuw(buien) Foto Mark Vedder

Ook vandaag hebben nog met die storing te maken. Het is onstuimig en koude winterweer waarbij het steeds weer sneeuwt of sneeuwbuien vallen met zwaartepunt langs de westelijke en centrale Alpenhoofdkam, hier sneeuwt het met de Nordstau ook aanhoudend. In de loop van de middag neemt de sneeuwval in het westen geleidelijk af en het wordt droog. Vooral in het Alpenlaag en voorland klaart het ook op. Ook de oostelijke Alpen en de zuidoostelijke zuidkant (föhn) kunnen profiteren van wat zon.

De aangevoerde lucht wordt geleidelijk nog wat kouder en mede door die harde tot stormachtige wind is het voor het gevoel zeer koud en ook onaangenaam. Op 2000 meter vriest het 7 tot 13 graden en op 3000 meter 15 tot -20 graden. De het zero-level niveau en de sneeuwvalgrens liggen meest tot in de dalen en het laagland, in de oostelijke Alpen en aan de zuidkant met Föhn kan het 4 tot 8 graden worden.

Vooral in de Norstau sneeuwt het vrolijk verder. Radarbeeld van 09h30. Bron WetterOnline.de

Even stiekum bij Hans ter Braak om de hoek kijken, met Nordstau hét sneeuwgat van de Alpen bij uitstek. En jawel, veel sneeuw weer bijgevallen afgelopen nacht en er wordt weer hard gewerkt in Mittelberg Kleinwalsertal. Sterkte Hans en oja…er komt nog (veel) meer sneeuw!   Via Twitter  @hansterbraak

Morgen zondag gaat het koud verder en de wind neemt ook wat in kracht af. Doordat er geleidelijk wat drogere lucht wordt aangevoerd en een volgende storing westelijk van de Alpen via Frankrijk naar het zuiden afzakt en de Alpen met nieuw sneeuwval niet zal beïnvloeden (veel sneeuw noordkant Pyreneeën)  gaat de neerslag er geleidelijk ook aan de noordkant afnemen en deels wordt het ook droog.

Zondagmiddag – Maandag trekt een apart laagje via Frankrijk naar het zuiden, de sneeuwval zal de westelijke Alpen wrs niet bereiken. Sneeuw gaat er dan vooral in Pyreneeën vallen

Elders krijgen we te maken met een mix van wolken wat opklaringen en vooral in het zuiden en inner-alpin ((Wallis) ook opklaringen) Maandag zou een zwakke trogstoring boven Duitsland weer wat meer bewolking kunnen gaan geven en ook weer op uitgebreidere schaal wat (licht) sneeuwval. De temperaturen gaan met een wat verder naar noord tot noordoost draaiende hoogtestroming nog wat verder naar beneden.

Sneeuwval cumulatief voor de komende 3 dagen

Tot en met maandag kan er in de Nordstau van de Alpenhoofdkam nogmaals 20 tot 40cm sneeuw gaan bijvallen. Mede door de sterke wind zal deze weer sterk verplaatst worden (Triebschnee, Triebschneeansammlungen,sneeuwverstuivingen). In de bergen is de opbouw van het sneeuwdek mede door de “snowdrift” lokaal zeer onstabiel en kunnen lawine’s makkelijk “getriggerd” worden. Blijf dus op de gemarkeerde pistes, ook straks wanneer de weer condities in de Alpen geleidelijk zullen gaan verbeteren. Langs de gehele Alpennoordkant geldt code oranje tot rood!

De periode van maandag tot en met woensdag belooft sowieso ijzig koud te gaan verlopen en het wordt zelfs de koudste fase van deze winterinval. Tussen hogedruk die zich dan vanaf de Atlantische Oceaan tot over Scandinavië en verder tot over Rusland uitbreidt en een markant laag boven de centrale Middellandse Zee wordt dan zeer koude continentale lucht aangevoerd.


Op 1500 meter gaat het dan 12 tot 18 graden vriezen. Het is nog even afwachten in hoeverre het laag boven de Middellandse Zee vanuit het oosten en zuidoosten voor meer wolken of wat sneeuw gaat zorgen dan wel dat de hogedruk overheerst en we veel zon (bergen) mogen gaan verwachten.

In de tweede helft van de week zien we dat het zwaartepunt van de winterse blokkade wat gaat verschuiven. Het is echter nog niet duidelijk waar de sturende en voor ons weerbepalende hoge en lagedruk centra precies komen te liggen. De modellen stoeien daar sinds gisteren nogal mee en ook vandaag zien we weer verschillende oplossingen. Dat de scherpe kantjes van het zeer koude winterweer er dan geleidelijk vanaf gaan lijkt vrij zeker en vooral hogerop wordt het dan een stuk zachter en ik denk voor de wintersporter ook een heel stuk aangenamer. De winter in de Alpen en ook in grote delen van Europa gaat echter gewoon door.

Vanaf woensdag meer zon, minder koud maar aanhoudend onder het langjarig klimatologische gemiddelde (rode lijn). Gewoon prima winterweer dus en met de zon erbij genieten. Prikpunt noordelijke Alpen (Zürich)

Morgen maar weer eens verder kijken wat de weermodellen voor ons in petto hebben. Vanuit een koud Oberwallis (- 3 graden en licht sneeuwval) een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen! Ciao

Webcam Belalp Hexenland | 2091 m Via Meteo-Oberwallis

Zie ook onze pagina m.b.t reisinformatie op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.435 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Nordstau sneeuw, geleidelijk nog kouder”

  • Gijs
    14 januari 2017 at 09:58

    Is het een idee om bij een ensemble even globaal de regio van het prikpunt erbij te zetten?

  • Johann
    14 januari 2017 at 10:40

    @Gijs – Eigenlijk is dat ook de bedoeling maar is er vanmorgen bij ingeschoten. Heb het aangepast ;.) Prikpunt Zürich in dit geval!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer