Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het roer gaat om in de Alpen! Er komt een dik pak sneeuw in de noordelijke Alpen. De “broodnodige” sneeuw komt dan ook als geroepen. Helaas komt de zuidkant er bedroevend vanaf, want daar blijft het droog. De westelijke Alpen krijgen hier en daar wat sneeuw.

Bij de Alpenweerberichten maken we om het geheel overzichtelijk te houden gebruik van logische indelingen . Daarbij worden de Alpen globaal in vier verschillende (klimaat)zones verdeeld. Als eerste maken we onderscheid tussen de “westelijke” en “oostelijke” Alpen en daarnaast ook nog tussen de “noordelijke” en “zuidelijke“. Lees meer over de Alpenindeling.

Vandaag nog rustig, zacht en vrij zonnig

Vandaag is het nog rustig in de Alpen en hebben we (op hoogte) nog te maken met de aanvoer van zachte lucht. Na een koude start met op veel plaatsen vorst loopt de temperatuur nog flink op. Op veel plaatsen wordt het ruim boven het vriespunt en lokaal zelfs in de hogere dalen +10 graden.

Het weerbeeld is vrij zonnig, maar in de westelijke Alpen neemt de bewolking geleidelijk toe op nadering van een koufront. In delen van Zwitserland zit ook hochnebel, deze lijkt nog wat verder op te lossen.

Rustige en koude condities in de Alpen vanmorgen. Op de meeste plaatsen veel zon. De temperatuur loopt echter snel op. Bron: Wetteronline

Koufront zorgt voor weersomslag en flink lagere temperaturen

Een hogedrukgebied ligt op de Atlantische Oceaan en trekt geleidelijk naar de UK. Tegelijkertijd koerst een depressie boven Zuid-Scandinavië naar het oosten. Dit maakt de weg vrij voor het uitbreken van zeer koude polaire lucht naar de Alpen.

Tijdens passage van het koufront valt er later op woensdag en op donderdag sneeuw. Eerst in de westelijke Alpen in Frankrijk, daarna in de Zwitserse Alpen en in Oostenrijk. De sneeuwvalgrens daalt markant en komt uit tot in de lagere dalen.

Heel mooi te zien het sturende hogedrukgebied nabij de UK en de depressie boven zuidelijk Scandinavië. Polaire lucht is gedwongen zuidwaarts uit te stromen. Te zien aan het koufront boven de Alpen.

Donderdag 10 graden kouder en sneeuw

Donderdag heeft de koude lucht al bijna het gehele Alpengebied veroverd. De gevoelstemperatuur ligt dan ook een stuk lager. Het zachte en zonnige weer is dan een tijd voorbij. Bovendien valt er op veel plaatsen sneeuw tot in de dalen. Helaas is met een noordelijke stroming de Alpenzuidkant minder goed bedeelt. Daar blijft het overwegend droog met nog steeds van tijd tot tijd zon. De temperatuur gaat ook in dit gebied flink zakken. Zo gaat het bijvoorbeeld in Livigno -10 tot -17 graden vriezen.

De kouinval in beeld op de weerkaart. Op 850 hPa (1500 meter hoogte) zakt het kwik donderdag naar -5 tot -8 graden en later nog wat lager.
Het neerslaggebied bijbehorende aan het koufront brengt 5 tot 20 cm verse sneeuw. De westelijke Alpen krijgen minder neerslag en delen in de zuidelijke Alpen blijven droog.

Zuidelijke en westelijke Alpen veel zon en koud

Nadat de koude lucht is uitgestroomd over de Alpen knapt het weer verder op. Een (zwak) hogedrukgebied zorgt voor heldere condities met flinke zonnige perioden. Lokaal kunnen er gebieden met hochnebel voorkomen. Met uitzondering van Oostenrijk is het dus in veel gebieden in de Alpen prima weer met in eerste instantie ook lage temperaturen. Geleidelijk loopt vanuit het westen de vorstgrens weer op, op nadering van zachtere oceaanlucht. Voordat het zover is zakt het kwik in de nacht in opklaringen flink terug met op veel plaatsen strenge tot zeer strenge vorst.

In het weekeinde volgen enkele zeer koude nachten met strenge tot zeer strenge vorst.

Alpen noordzijde (Oostenrijk) krijgt te maken met flinke sneeuwval

Een ander verhaal is het voor de Alpen noordzijde. In de loop van het weekeinde lekt vochtigere lucht op hoogte binnen en met een noordwestelijke tot noordelijke stroming botst deze lucht tegen de bergen. Bij een Nordstau stroomt er namelijk vochtige en koude lucht, vanuit het noorden (of noordwesten), naar de Alpen. Wanneer deze lucht bij de Alpen aankomt wordt deze tegen het bergmassief omhoog gestuwd.

De stijgende lucht koelt af en gaat condenseren waardoor er wolken en neerslag ontstaat. Hierbij is de Nordstau geboren. Een Nordstau staat bekend voor aanhoudende sneeuwval, waarbij in sommige gevallen tot 1 meter verse sneeuw kan vallen binnen 2 dagen. Vrijdag valt er al een enkele sneeuwbui, maar vooral op zaterdag valt veel sneeuw.

Er wordt een flink pak sneeuw verwacht in de Noordelijke Alpen, vooral op zaterdag en deels ook zondag sneeuwt het hier flink door!

Van tijd tot tijd veel wind, slechte condities ook op de weg

Met de koude noordelijke aanvoer is er in het weekeinde veel wind te verwachten. Vooral op de toppen aan de Alpennoordkant zijn er flinke windstoten mogelijk. Dat maakt het voor het gevoel natuurlijk nog kouder en de condities om te gaan skiën zullen dit weekeinde in Oostenrijk niet al te best zijn. Ook is het voor de vertrekkende en de aankomende vakantieganger op zaterdag opletten voor zeer slechte rij-omstandigheden.

Zeker in Tirol en Salzburg wordt veel sneeuw verwacht. In Vorarlberg wordt het geleidelijk beter met meer zon. Daar vallen de neerslaghoeveelheden mee. Zaak om de plaatselijke weersomstandigheden goed op te volgen en misschien een dag later te vertrekken. Zondag neemt namelijk de sneeuwval in intensiteit af.

Waar is de auto? Een Nordstau zorgt soms voor veel sneeuw in korte tijd. Foto: Arjan Ehlert

De verdere vooruitzichten

Na het weekeinde gaan de scherpste randjes van de kou af. Wel wordt het geleidelijk droog met een afwisseling van zon en bewolking. Vooral in het noordoosten van Oostenrijk valt eerst nog wat sneeuw. De vorstgrens loopt flink uiteen en komt in de Franse Alpen begin volgende week uit op ongeveer 1500 tot 1800 meter hoogte. Soms zelfs nog wat hoger. In de oostelijke Alpen (Oostenrijk) is het kouder met een lagere vorstgrens.

Temperatuuranomalie begin volgende week op 850 hPa (1500 meter hoogte) In de westelijke Alpen ligt de temperatuur wat hoger dan de norm, terwijl het in de zuidelijke en oostelijke Alpen wat kouder blijft.

Tenslotte nog de ensembles

De ensembles prikpunt Noord-Tirol in Oostenrijk. Goed te zien de kou-inval op 1500 meter met sneeuw ten tijde van passage van het koufront. Vervolgens treed er Nordstau op met aanhoudende sneeuwval. De scherpste kantjes gaan na het weekeinde van de kou af, gevolgd door een weersverbetering. In Oostenrijk blijft het vrij koud maar vooral in de westelijke Alpen verloopt het flink zachter.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag en voor de Alpengangers veel plezier, maar doe voorzichtig.

Alpenweerman zit in Silvretta Montafon en de komende dagen kunt u live updates verwachten, blijf ons dus volgen!

(Visited 611 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder

Alpen: veel sneeuw voor het hooggebergte

Opnieuw is verse sneeuw onderweg voor het hooggebergte en dat is natuurlijk goed nieuws voor de gletsjers. Daar blijft de sneeuw waarschijnlijk het hele seizoen liggen. In de lagergelegen gebieden is de komende dagen sprake van herfst, maar wel met een winters tintje. Vooral op hoogte valt sneeuw, onder 1200...
Lees verder

Op deze gletsjer in Oostenrijk kun je het hele jaar skiën

Op de Hintertuxer Gletscher, het enige skigebied van Oostenrijk dat het hele jaar door toegankelijk is, wedelen en carven de skiërs nu al op perfect geprepareerde pistes. Al lang voordat andere skigebieden openen, is de Hintertuxer Gletscher de ‘place to be’ voor skiërs en snowboarders, die de winter met ongeduld tegemoet zien. Je...
Lees verder

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier