Advertentie 

Het roer gaat om in de Alpen! Er komt een dik pak sneeuw in de noordelijke Alpen. De “broodnodige” sneeuw komt dan ook als geroepen. Helaas komt de zuidkant er bedroevend vanaf, want daar blijft het droog. De westelijke Alpen krijgen hier en daar wat sneeuw.

Bij de Alpenweerberichten maken we om het geheel overzichtelijk te houden gebruik van logische indelingen . Daarbij worden de Alpen globaal in vier verschillende (klimaat)zones verdeeld. Als eerste maken we onderscheid tussen de “westelijke” en “oostelijke” Alpen en daarnaast ook nog tussen de “noordelijke” en “zuidelijke“. Lees meer over de Alpenindeling.

Vandaag nog rustig, zacht en vrij zonnig

Vandaag is het nog rustig in de Alpen en hebben we (op hoogte) nog te maken met de aanvoer van zachte lucht. Na een koude start met op veel plaatsen vorst loopt de temperatuur nog flink op. Op veel plaatsen wordt het ruim boven het vriespunt en lokaal zelfs in de hogere dalen +10 graden.

Het weerbeeld is vrij zonnig, maar in de westelijke Alpen neemt de bewolking geleidelijk toe op nadering van een koufront. In delen van Zwitserland zit ook hochnebel, deze lijkt nog wat verder op te lossen.

Rustige en koude condities in de Alpen vanmorgen. Op de meeste plaatsen veel zon. De temperatuur loopt echter snel op. Bron: Wetteronline

Koufront zorgt voor weersomslag en flink lagere temperaturen

Een hogedrukgebied ligt op de Atlantische Oceaan en trekt geleidelijk naar de UK. Tegelijkertijd koerst een depressie boven Zuid-Scandinavië naar het oosten. Dit maakt de weg vrij voor het uitbreken van zeer koude polaire lucht naar de Alpen.

Tijdens passage van het koufront valt er later op woensdag en op donderdag sneeuw. Eerst in de westelijke Alpen in Frankrijk, daarna in de Zwitserse Alpen en in Oostenrijk. De sneeuwvalgrens daalt markant en komt uit tot in de lagere dalen.

Heel mooi te zien het sturende hogedrukgebied nabij de UK en de depressie boven zuidelijk Scandinavië. Polaire lucht is gedwongen zuidwaarts uit te stromen. Te zien aan het koufront boven de Alpen.

Donderdag 10 graden kouder en sneeuw

Donderdag heeft de koude lucht al bijna het gehele Alpengebied veroverd. De gevoelstemperatuur ligt dan ook een stuk lager. Het zachte en zonnige weer is dan een tijd voorbij. Bovendien valt er op veel plaatsen sneeuw tot in de dalen. Helaas is met een noordelijke stroming de Alpenzuidkant minder goed bedeelt. Daar blijft het overwegend droog met nog steeds van tijd tot tijd zon. De temperatuur gaat ook in dit gebied flink zakken. Zo gaat het bijvoorbeeld in Livigno -10 tot -17 graden vriezen.

De kouinval in beeld op de weerkaart. Op 850 hPa (1500 meter hoogte) zakt het kwik donderdag naar -5 tot -8 graden en later nog wat lager.
Het neerslaggebied bijbehorende aan het koufront brengt 5 tot 20 cm verse sneeuw. De westelijke Alpen krijgen minder neerslag en delen in de zuidelijke Alpen blijven droog.

Zuidelijke en westelijke Alpen veel zon en koud

Nadat de koude lucht is uitgestroomd over de Alpen knapt het weer verder op. Een (zwak) hogedrukgebied zorgt voor heldere condities met flinke zonnige perioden. Lokaal kunnen er gebieden met hochnebel voorkomen. Met uitzondering van Oostenrijk is het dus in veel gebieden in de Alpen prima weer met in eerste instantie ook lage temperaturen. Geleidelijk loopt vanuit het westen de vorstgrens weer op, op nadering van zachtere oceaanlucht. Voordat het zover is zakt het kwik in de nacht in opklaringen flink terug met op veel plaatsen strenge tot zeer strenge vorst.

In het weekeinde volgen enkele zeer koude nachten met strenge tot zeer strenge vorst.

Alpen noordzijde (Oostenrijk) krijgt te maken met flinke sneeuwval

Een ander verhaal is het voor de Alpen noordzijde. In de loop van het weekeinde lekt vochtigere lucht op hoogte binnen en met een noordwestelijke tot noordelijke stroming botst deze lucht tegen de bergen. Bij een Nordstau stroomt er namelijk vochtige en koude lucht, vanuit het noorden (of noordwesten), naar de Alpen. Wanneer deze lucht bij de Alpen aankomt wordt deze tegen het bergmassief omhoog gestuwd.

De stijgende lucht koelt af en gaat condenseren waardoor er wolken en neerslag ontstaat. Hierbij is de Nordstau geboren. Een Nordstau staat bekend voor aanhoudende sneeuwval, waarbij in sommige gevallen tot 1 meter verse sneeuw kan vallen binnen 2 dagen. Vrijdag valt er al een enkele sneeuwbui, maar vooral op zaterdag valt veel sneeuw.

Er wordt een flink pak sneeuw verwacht in de Noordelijke Alpen, vooral op zaterdag en deels ook zondag sneeuwt het hier flink door!

Van tijd tot tijd veel wind, slechte condities ook op de weg

Met de koude noordelijke aanvoer is er in het weekeinde veel wind te verwachten. Vooral op de toppen aan de Alpennoordkant zijn er flinke windstoten mogelijk. Dat maakt het voor het gevoel natuurlijk nog kouder en de condities om te gaan skiën zullen dit weekeinde in Oostenrijk niet al te best zijn. Ook is het voor de vertrekkende en de aankomende vakantieganger op zaterdag opletten voor zeer slechte rij-omstandigheden.

Zeker in Tirol en Salzburg wordt veel sneeuw verwacht. In Vorarlberg wordt het geleidelijk beter met meer zon. Daar vallen de neerslaghoeveelheden mee. Zaak om de plaatselijke weersomstandigheden goed op te volgen en misschien een dag later te vertrekken. Zondag neemt namelijk de sneeuwval in intensiteit af.

Waar is de auto? Een Nordstau zorgt soms voor veel sneeuw in korte tijd. Foto: Arjan Ehlert

De verdere vooruitzichten

Na het weekeinde gaan de scherpste randjes van de kou af. Wel wordt het geleidelijk droog met een afwisseling van zon en bewolking. Vooral in het noordoosten van Oostenrijk valt eerst nog wat sneeuw. De vorstgrens loopt flink uiteen en komt in de Franse Alpen begin volgende week uit op ongeveer 1500 tot 1800 meter hoogte. Soms zelfs nog wat hoger. In de oostelijke Alpen (Oostenrijk) is het kouder met een lagere vorstgrens.

Temperatuuranomalie begin volgende week op 850 hPa (1500 meter hoogte) In de westelijke Alpen ligt de temperatuur wat hoger dan de norm, terwijl het in de zuidelijke en oostelijke Alpen wat kouder blijft.

Tenslotte nog de ensembles

De ensembles prikpunt Noord-Tirol in Oostenrijk. Goed te zien de kou-inval op 1500 meter met sneeuw ten tijde van passage van het koufront. Vervolgens treed er Nordstau op met aanhoudende sneeuwval. De scherpste kantjes gaan na het weekeinde van de kou af, gevolgd door een weersverbetering. In Oostenrijk blijft het vrij koud maar vooral in de westelijke Alpen verloopt het flink zachter.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag en voor de Alpengangers veel plezier, maar doe voorzichtig.

Alpenweerman zit in Silvretta Montafon en de komende dagen kunt u live updates verwachten, blijf ons dus volgen!

(Visited 803 times, 1 visits today)
Advertentie
Advertentie

Skivakantie incl. skipas


Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Hoe werkt het prepareren van een piste? (video)

Hoe werkt het prepareren van een piste? (video)

Wanneer we als wintersporters in de (vroege) ochtend de piste op gaan dan liggen deze er weer strak bij. De bulten zijn weggewerkt en de sneeuw is weer dik genoeg om een afdaling te kunnen maken. Alpenweerman sprak met de pistechef Serafin Siegele van het skigebied Paznaun-Ischgl om te zien...
Lees verder
Sneeuwdump in de Alpen met tijdelijk rustiger weerbeeld

Sneeuwdump in de Alpen met tijdelijk rustiger weerbeeld

In de Alpen is een flink pak sneeuw gevallen en ook de komende dagen wordt regionaal veel sneeuw verwacht. Sinds donderdag is op grote schaal al enkele tientallen centimeters sneeuw gevallen. Ook op vrijdag blijft het sneeuwen in delen van de Alpen. Als we de weerkaarten bekijken lijkt er nog...
Lees verder

Advertentie

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

Advertentie

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Advertentie

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier