Algemeen: Afgelopen nacht trok een koufront over de Alpen wat vooral in Oostenrijk sneeuw opleverde. In de gunstige nordstau gebieden viel daar lokaal tot 15 cm. West-Zwitserland, Frankrijk en Italië hielden het droog. Met de passage van het koufront is het stevig afgekoeld en vriest het deze ochtend overal in de bergen. Met een hogedrukgebied boven de Atlantische oceaan en lage druk boven Oost- en Noord-Europa is de dominerende luchtstroming de volgende dagen noordelijk. De polaire glijbaan zou wel net iets te oostelijk terecht komen waardoor de Alpen maar geschampt worden en niet veel neerslag zouden krijgen.

Omslag naar nordstau met sneeuw

Vandaag: Afgelopen nacht passeerde het koufront van noord naar zuid over de bergen. Momenteel is het in de bergen goed aan het vriezen. Met een uitloper van hoge druk blijft het vandaag droog en overwegend zonnig in de hele Alpen al drijven er ook wel steeds hoge wolkenvelden voorbij. De maritiem polaire lucht heeft al een lange weg afgelegd over West-Europa waardoor deze niet meer zo koud is en de nulgradengrens in de bergen ergens terechtkomt tussen 2000 meter in het oosten en 3200 meter in het zuidwesten. Zoals steeds met een noordelijke stuw staat er een stevige mistral in de westelijke Alpen welke in de bergen krachtig kan waaien.

De polaire lucht wordt vandaag meer afgebogen naar Oost-Europa. In de Alpen zorgt een uitloper van hoge druk voor droog weer. Bron: wetterzentrale.de
Lage cijfers deze ochtend op de temperatuurkaart van Zwitserland. Bron: infoclimat.fr
Na de passage van het koufront afgelopen nacht is het stevig afgekoeld. Momenteel vriest het -5_C bij de grossglockner in Oostenrijk. Bron; https://www.foto-webcam.eu/

Morgen: Vanavond en vannacht neemt de bewolking toe vanaf het noorden en begint de wind aan te spannen, vooral in de oostelijke Alpen. Dat is de voorbode op het volgende koufront dat morgen namiddag zal passeren. Voor de middag blijft het dus nog droog, na de middag trekt de hemel dicht aan de noordkant van de Alpen en valt er lichte neerslag in het westen en tot matige neerslag in het oosten.

Na de middag bereikt de lucht van de polaire glijbaan de Alpen. Een volgende koufront trekt dan over. Bron: wetterzentrale.de

In de schaduw van de Alpen blijft het in de Italiaanse bergen weer volledig droog. De noordföhn zorgt morgen eveneens voor hoge temperaturen aan de zuidkant met lokaal 23-24°C in de brede valleien en een vorstgrens boven 3000 meter.

Een stevige noordföhn morgen met hoge temperaturen aan de zuidkant van de Alpen. Bron; http://www.meteocentrale.ch

Aan de noordkant is het frisser met een nulgradengrens rond 2500 meter welke na de middag in het oosten zal dalen. De sneeuwgrens ligt kort na de middag rond 2200 meter maar zakt tegen de avond en nacht naar maandag tot 1400 meter en lager al is de meeste neerslag dan al wel gepasseerd. De sneeuwkaarten voorspellen hoeveelheden van 10 tot lokaal 30 cm.

Met de passage van het koufront morgen namiddag/nacht kan er zo’n 10-30 cm sneeuw vallen. Bron: bergfex.at
Een beetje verse sneeuw ook bij het Heinrich Schwaiger haus in Oostenrijk. Op 2800 meter vriest het daar -7°C. Bron: https://www.foto-webcam.eu
Op de gletsjer ziet het nog wit in Saas Fee maar daarbuiten is de sneeuw door het zachte weer van de voorbije dagen weeral weggesmolten. Bron: https://panocam.skiline.cc/saas-fee/laengfluh#

Volgende week: Maandag zorgt een groeiende hogedrukinvloed vanaf het westen ervoor dat de neerslag snel verdwijnt en de opklaringen zich snel uitbreiden. Maandag is het nog wel fris met 0°C op 1400-1800 meter aan de noordkant en 2400 meter aan de zuidkant. Vanaf dinsdag zien we dat de hogedruk boven de Atlantische oceaan zich meer zonaal gaat uitspreiden en dus komen ook de Alpen onder de vleugels hiervan.

De hoge druk legt zich vanaf dinsdag zonaal waardoor het volledig opklaart in de Alpen. Bron: wetterzentrale.de

Daarna zien we dat de gebied met hogedruk zich nog wat meer verplaatst naar het oosten waardoor de aangevoerde lucht in de Alpen meer zuidelijke wordt en de temperaturen dus hoger zullen liggen. Op vrijdag zou de nulgradengrens weer tussen de 3000 meter in het oosten en 3400 meter in het westen terecht komen.

Deze week geleidelijk weer hogere temperaturen met een wind die naar het zuiden-zuidwesten draait. Bron: meteociel,fr

Daarna kunnen we beter naar de pluimverwachting kijken in plaats van naar de weerkaarten. Volgens de weerpluim van het Amerikaanse GFS koelt het na de temperatuurstijging van deze week vanaf volgend weekend weer af met toenemende kans op neerslag (sneeuw).

De Amerikaanse pluimverwachting toont een opwarming deze week gevolgd door een afkoeling daarna. Bron: meteociel.fr

Ook de Europese pluim voor de Centrale-Alpen toont een afkoeling vanaf het volgende weekend.  Of deze trend ook morgen nog te zien is op de weerkaarten/pluim zal Johann jullie morgen vertellen.

In Scandinaviê is het einschneehen van de bergen echt bezig. Webcam in Ylläsjärvi. Bron; http://www.lappilapland.be

Tot ziens vanuit een fris (8°C) Merksplas.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 405 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer