Alpen - Nordstau met een beetje sneeuw
Algemeen: Afgelopen nacht trok een koufront over de Alpen wat vooral in Oostenrijk sneeuw opleverde. In de gunstige nordstau gebieden viel daar lokaal tot 15 cm. West-Zwitserland, Frankrijk en Italië hielden het droog. Met de passage van het koufront is het stevig afgekoeld en vriest het deze ochtend overal in de bergen. Met een hogedrukgebied boven de Atlantische oceaan en lage druk boven Oost- en Noord-Europa is de dominerende luchtstroming de volgende dagen noordelijk. De polaire glijbaan zou wel net iets te oostelijk terecht komen waardoor de Alpen maar geschampt worden en niet veel neerslag zouden krijgen.
Omslag naar nordstau met sneeuw
Vandaag: Afgelopen nacht passeerde het koufront van noord naar zuid over de bergen. Momenteel is het in de bergen goed aan het vriezen. Met een uitloper van hoge druk blijft het vandaag droog en overwegend zonnig in de hele Alpen al drijven er ook wel steeds hoge wolkenvelden voorbij. De maritiem polaire lucht heeft al een lange weg afgelegd over West-Europa waardoor deze niet meer zo koud is en de nulgradengrens in de bergen ergens terechtkomt tussen 2000 meter in het oosten en 3200 meter in het zuidwesten. Zoals steeds met een noordelijke stuw staat er een stevige mistral in de westelijke Alpen welke in de bergen krachtig kan waaien.
Morgen: Vanavond en vannacht neemt de bewolking toe vanaf het noorden en begint de wind aan te spannen, vooral in de oostelijke Alpen. Dat is de voorbode op het volgende koufront dat morgen namiddag zal passeren. Voor de middag blijft het dus nog droog, na de middag trekt de hemel dicht aan de noordkant van de Alpen en valt er lichte neerslag in het westen en tot matige neerslag in het oosten.
In de schaduw van de Alpen blijft het in de Italiaanse bergen weer volledig droog. De noordföhn zorgt morgen eveneens voor hoge temperaturen aan de zuidkant met lokaal 23-24°C in de brede valleien en een vorstgrens boven 3000 meter.
Aan de noordkant is het frisser met een nulgradengrens rond 2500 meter welke na de middag in het oosten zal dalen. De sneeuwgrens ligt kort na de middag rond 2200 meter maar zakt tegen de avond en nacht naar maandag tot 1400 meter en lager al is de meeste neerslag dan al wel gepasseerd. De sneeuwkaarten voorspellen hoeveelheden van 10 tot lokaal 30 cm.
Volgende week: Maandag zorgt een groeiende hogedrukinvloed vanaf het westen ervoor dat de neerslag snel verdwijnt en de opklaringen zich snel uitbreiden. Maandag is het nog wel fris met 0°C op 1400-1800 meter aan de noordkant en 2400 meter aan de zuidkant. Vanaf dinsdag zien we dat de hogedruk boven de Atlantische oceaan zich meer zonaal gaat uitspreiden en dus komen ook de Alpen onder de vleugels hiervan.
Daarna zien we dat de gebied met hogedruk zich nog wat meer verplaatst naar het oosten waardoor de aangevoerde lucht in de Alpen meer zuidelijke wordt en de temperaturen dus hoger zullen liggen. Op vrijdag zou de nulgradengrens weer tussen de 3000 meter in het oosten en 3400 meter in het westen terecht komen.
Daarna kunnen we beter naar de pluimverwachting kijken in plaats van naar de weerkaarten. Volgens de weerpluim van het Amerikaanse GFS koelt het na de temperatuurstijging van deze week vanaf volgend weekend weer af met toenemende kans op neerslag (sneeuw).
Ook de Europese pluim voor de Centrale-Alpen toont een afkoeling vanaf het volgende weekend. Of deze trend ook morgen nog te zien is op de weerkaarten/pluim zal Johann jullie morgen vertellen.
Tot ziens vanuit een fris (8°C) Merksplas.
Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.