Noordkant Oostenrijk veel regen en sneeuw in de bergen

Aan de noorkant van de Alpen is het de komende dagen wisselvallig en valt veel regen. Op de bergentoppen boven de 2000 – 2200 m kan ook sneeuw vallen. Beter weer is te vinden in de West-Alpen en Zuid-Alpen waar minder neerslag valt. In de tweede helft van de week volgt een weersverbetering en lopen de temperaturen weer op. 

Vandaag is het aan de noordkant van de Alpen grijs en regenachtig. De wind komt uit een noordwestelijke richting en het waait stevig in de bergen. In de Noord-Alpen blijft de temperatuur ruim onder 20 graden. De sneeuwvalgrens schommelt rond de 2100 m en in de Noordweststau-gebieden kan ook sneeuw onder de 2000 m vallen. In de West-Alpen en Zuid-Alpen is het droger en zonniger weer. Door de Föhn aan deze zijde blijft het ook hier stevig waaien.

Morgen, dinsdag is het wederom bewolkt en regenachtig. De meeste neerslag bevindt zich wederom aan Alpennoordkant en dan met name Oostenrijk. De wind blijft krachtig vanuit noord-noordwestelijke richting waaien. De sneeuwvalgrens gaat ook iets omhoog richting de 2400-2500 m. Voor de Zuid-Alpen en West-Alpen is het betere weer bestemt en blijft het grotensdeels droog. Een lokale regen en onweersbui is in de Zuid-Alpen niet uitgesloten.

 

De komende dagen valt veel neerslag in de Noord-Alpen. Neerslaghoeveelheden van 60-80 mm in 72 uur zijn in delen van Oostenrijk te verwachten. In het westen en zuiden van de Alpen blijft het vaker droog.

Woensdag komt de atmosfeer langzaam tot rust en begint de dag met mogelijk nevel en bewolking. Het blijft aan de koele kant en de wind blijft aanwezig uit noordelijke richting. In de bergen kunnen nog enkele korte buien vallen, maar is er meer ruimte voor de zon dan afgelopen dagen.

Vanaf donderdag volgt een hogedrukgebied en kunnen de Alpen profiteren van zonniger en warmer weer. Ook richting het weekend blijft en droog en komen de temperaturen waarschijnlijk uit op zomerse waarden boven de 25 graden. Doordat de atmosfeer meer tot rust komt en de wind afneemt neemt ook de kans op Hochnebel toe in de dalen.

In de loop van het weekend en volgende week neemt de buienkans weer iets toe. Vooralsnog lijkt september met mooi nazomerweer van start te gaan. De komende dagen gaan we zien of deze trend zich door zal blijven zetten.

Omstreeks donderdag krijgen de Alpen te maken met hoge druk en daarmee zonniger en droger weer. Richting het weekend neemt de kans op neerslag toe, maar liggen de temperaturen hoger dan begin van de week. (bron: meteogram ECMWF, prikpunt: Innsbruck

 


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen: zomer kabbelt richting september
Volgend artikelRacefans opgelet: dit is de verwachting voor Zandvoort
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.