Alpen – Van noorden uit vorst verscherping en sneeuwval

Algemeen;  uitgaande van laag –Torsten – vandaag met kern boven Denemarken, bereikt  in de loop van de dag een koufront de Alpen. Voor het front uit draait de stroming tijdelijk even naar het zuidwesten waardoor iets zachtere lucht wordt aangevoerd. Vanaf woensdag tot vrijdag stroomt dan weer (veel) koudere polaire lucht over de Alpen uit!

Winter schakelt tandje hoger

Gisteren konden we in een groot deel van de Alpen even profiteren van de stabiliserend werking van overtrekkend tussenhoog -Anke-. Met de verst gevallen sneeuw en winterse condities in de bergen leverde dit weer heel fraaie plaatjes op.

Courchevel Officiel‏ @courchevel
Postkögel-Hintermoos-Pinzgau. Foto RuudRozen-Bergfotos-tourentipps-FB
Rosswald Oberwallis
Lech-Zürs-am-Arlberg

In de zon was het prima vertoeven, zonder zon echter winters koud. De vorst in de lucht en de lage dauwpunten (-10 tot -20 graden en hogerop tot -33 graden) zorgden voor perfecte condities voor het produceren van kunstsneeuw en in vele ski gebieden draaiden de sneeuwlansen en sneeuwkanonnen dan ook op volle toeren! In de loop van de dag begon het vanuit het noorden wat te betrekken en eerste (hogere) bewolking duidde op de komst van een storing die voor vandaag en morgen voor duidelijk minder fraaie condities zal gaan zorgen.

Opkomend koufrontje
Een zwak koufront is onderweg naar de Alpen en pre-frontaal wordt tijdelijk wat zachtere lucht aangevoerd. Tevens krijgen de noordelijke Alpen vandaag met een zwakke Südföhn te maken.

 

De dag start op de meeste dagen met bewolking of Hochnebel en lokaal kan daaruit een spat of vlok vallen. De grootste kans op zon maken het inner-alpine Wallis en de zuidkant.

In de loop van de middag en avond wordt de bewolking vanuit het westen en noorden dikker en gaat er wat (lichte) neerslag vallen. De sneeuwvalgrens zal zich aan de noordkant tussen de 700 en 1000 ophouden, inner-alpin en in het zuiden tot in de dalen.

In de nacht trekt de neerslag verder naar het zuiden en valt in het gehele Alpengebied wat neerslag. Met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen.

GFS woensdag 29 novmeber 12h00. Steeds koudere polaire lucht stroomt over de Alpen uit

Woensdag overdag is het meest bewolkt en steeds weer valt er met voorkeur voor de noordelijke Alpen wat licht sneeuw, in het Alpenlaagland en in de lagere delen van het zuidoosten aanvankelijk eerst ook nog regen of natte sneeuw. Grotere hoeveelheden worden er echter ook dan niet verwacht.

Sneeuw verwachting tot en met woensdag avond (model Arpege)

Bitter koud
Donderdag vrijdag en ook in het weekend verblijven we dan in zeer koude polaire lucht massa’s en vooral in de bergen is het bitter koud. Het weerbeeld kenmerkt zich door een mix van zon, opklaringen afgewisseld met wolken(velden) en lokale sneeuwbuien of wat uit sneeuwende stau bewolking. De koude noordoostelijk stroming (Bise) maakt het voor het gevoel nog eens extra koud(er)!

Langere termijn:
In de loop van de nieuwe week gaat er dan het één en ander veranderen in het weermodellen land. We zien dat het Atlantische (blokkade) hoog aan de wandel gaat en met zijn kern via de Alpen (midden van week) naar de noordelijke Balkan trekt. In eerste instantie gaat dit ervoor zorgen dat er een einde komt aan de zeer koude noordelijke hoogtestroming.

Het aanwezige koude reservoir  wat dan echter boven grote delen van Europa en de Alpen ligt zal echter ook dan voor winterse (koude) condities blijven zorgen, vooral maandag en ook op dinsdag kan er nog wat sneeuw vallen. Verder met de stijgende luchtdruk belooft het geleidelijk heerlijk zonnig winterweer te gaan worden met welhaast perfecte condities in de bergen en op de pistes.

In de tweede helft van de week komen we wat meer aan de voor zijde van een volgende Atlantische hoogtetrog te liggen en zien we  opnieuw een blokkade hoog op de Atlantische Oceaan ontwikkelen. Omdat deze echter wat westelijker wordt opgeworpen gaat de hoogtestroming geleidelijk de zuidwest hoek opzoeken en gaat het dus verder verzachten.

Het ziet er echter naar uit dat de hogedruk in de Alpen dominant zal blijven en dat is voor de sneeuw en het koude reservoir gunstig! Verder zullen we moeten afwachten welke posities de sturende drukgebieden tegen die tijd zullen gaan innemen! Daarover bestaat nog de nodige onzekerheid en dus de komende dagen dit maar eens verder gaan vervolgen.

GFS ensembles noordelijke Alpen

Inmiddels is overigens de Weissensee in Karinthië ook al mooi aan het dichtvriezen (wij berichten daarover eerder) en de komende dagen zal de ijslaag snel verder aan dikte winnen.

Tot zover vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis, een fijne dag nog en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties