Advertentie 

Algemeen; aan de zuidelijke rand van een uitgestrekt lagedrukgebied met centrum boven Noord-Europa wordt met een en westelijke stroming steeds weer vochtige lucht naar de Alpen gevoerd. Vandaag woensdag nadert vanuit het westen een lagedrukgebied en actieve storing met nieuwe neerslag / buien. Vanaf donderdag inzettende (tijdelijke) weersbetering.

Onbestendigheid troef

Het wil maar niet vlotten met bestendig / stabiel zomerweer in de Alpenlanden. Depressies met hun storingen gaan opnieuw (veel) neerslag geven. Vandaag woensdag krijgen we te maken met een neerslaggebied behorende bij laag met kern boven de Golf van Biskaje op weg naar het westen van Frankrijk.

Geen skiërs maar schapen op de pistes van Rosswald. Bewolking vanuit het westen kondigt weer nieuwe neerslag aan
Trübes Wetter bepaalt vandaag het beeld in de Alpen. Beeld Wankhaus 1780m Garmisch Partenkirchen met koele 7.4 graden
De beekjes en riviertjes hebben deze zomer geen gebrek aan water. Ook vandaag en morgen stroomt weer het nodige dalafwaarts. Beeld AWM chalet en Weerstation Bergfriede op Rosswald (1800m)

Het laag trekt tot morgenavond ten zuiden van de Alpen langs naar oost Europa en gaat tot morgenavond van west naar oost voor de nodige neerslag zorgen.

Radarbeeld 10h00

Met name de oostelijke Alpen en de Alpenzuidkant moeten ook weer rekening houden met (pittige) regen en onweersbuien waarbij lokaal veel neerslag kan vallen met kans op  hagel en windstoten. De meeste neerslag wordt langs de centrale Alpenzuidkant berekend (Tessin). Tot en met donderdag avond kan er hier lokaal 100 mm of zelfs nog meer gaan vallen.

ECMWF totale neerslag tot en met donderdag

Tijdelijke verbetering op hogedruk

Na passage van het laag en de storing met neerslag zet in de loop van de donderdag van het westen uit een weersverbetering in op nadering van een tussenhoog. Het beste weer met veel zon is voor de vrijdag en deels ook de zaterdag weggelegd.

Vrijdag zaterdag met tussenhoog weer mooi bergweer. Foto vanaf de Grubigstein genomen richting de zugspitze door Rob Snijders 03-08

In het oosten met een tot hard of stormkracht aantrekkende Föhn ook tropisch, elders afhankelijk  van wolken regen of neerslag maxima tussen 18 en 28 graden. Nulgradengrens meest tussen de 3000 en 3500 meter, vrijdag zaterdag in oosten oplopend tot 4000 a 4400 meter.

GFS T850 hPA voor zaterdagmiddag met de pre frontale krachtige Südföhn fase.

Koufront met (zware) onweersbuien

De opkomende föhn is zoals bijna altijd een teken op een inzettende weersverslechtering en ook ditmaal ontkomen we er niet aan. Een volgde laag (randstoring) met nieuwe neerslag staat later voor de zaterdag en zondag op het weermenu. Het daarmee samengaande  koufront trekt dan over de Alpen. Vooral op passage van het front kan het dan enige tijd regenen en kunnen zich weer (zware) regen en onweersbuien ontwikkelen. Voor details is het nog wat te vroeg maar zeker even een situatie om goed in de gaten te houden!

ECMWF met het actieve koufront dat in de loop van de zaterdag de Alpen binnentrekt

Zomerse veel warmere weerfase

Het lijkt erop dat met de start van de nieuwe week de weerkaarten geschud gaan worden en we met een ander en vooral veel warmer stromingspatroon te maken gaan krijgen! De moederdepressie met randstoringen het weekend boven de Noordzee ligt trekt dan al oplossend verder naar het noorden en verdwijnt van de kaarten. Daarvoor in de plaats gaat zien we een volgend Atlantische (hoogte)laag in de tweede helft van de volgende week richting het Verenigde Koninkrijk koersen. Vrijdag / zaterdag wordt het met zijn kern boven Ierland / Engeland berekend.

ECMWF voor vrijdag 13-08 met het laag met kern boven Ierland. Het gaat in grote delen van Europa vanaf dinsdag een flinke opwarming verzorgen

In het voorveld van dit laag zoekt de hoogtestroming meer en meer de zuidwest hoe op en kan geleidelijk steeds warmere lucht vanuit zuidelijke breedtegraden zijn opmars naar het noorden gaan maken. De temperaturen gaan vanaf dinsdag van het zuiden uit dan in alle hoogtes dagelijks in de lift om uiteindelijk op (hoog) zomerse waardes uit te gaan komen!

Vrijdag en zaterdag maar vooral vanaf dinsdag volgende week is weer “Badiwetter angesagt”. Foto zwembad Geschina te Brig

Boven de Alpen worden op het 850 hPA vlak dan temperaturen berekend van 20 tot 24 graden, dat is voldoende voor dikke 30+ in de dalen en lokaal zijn ook 35+ haalbaar. Hieronder de multimodel ensembles T2m prikpunt Innsbruck (570m)

Of het zomerse weer van wat langere duur zal zijn of dat van het zuidwesten uit toch weer vochtigere onstabiel lucht het weerbeeld gaat bepalen hangt samen met hetgeen het “Britse laag” gaat doen. Daarover dan later meer!

Hittegolf ZO Europa

De hittegolf zoals we die op 23 juli al aankondigde teistert nog steeds grote delen van ZO Europa. De afgelopen dagen was het er tot in het ZO van Italië en de Balkan al extreem warm met maxima die dagelijks tot 40 a 43 graden op liepen. Extreem ook de zeer hete nachten met minima die rond de 35 graden (!) bleven steken!

Ook gisteren was het weer extreem heet en kon het kwik zelfs nog weer wat hoger uitkomen. Topper was Griekenland waar het kwik lokaal tot 46 graden opliep!

Nachtelijke minimum record met 35,2C in Plakias, op het eiland Kreta,
Tot 46 graden gisteren in ZO Europa. Kaart via Kachelmannwetter.com

De extreme hitte gaat in het weekend tijdelijk wat getemperd worden maar het blijft ook dan gewoon nog zeer warmt tot heet. In de loop van de volgende week wordt dan nogmaals weer hetere lucht vanuit Afrika aangezogen! Vanaf 11 augustus zou het dan weer wat kunnen afkoelen (minder heer)  en zien we voorzichtig wat eerste neerslag signalen binnen de ensembles. Voorlopig blijft het echter nog afzien in die contreien!

Ook in de overige landen van de Middellandse Zee blijft het op en top zomers en vooral in de loop van de volgende week gaat het kwik nog verder omhoog met maxima die landinwaarts tot boven de 40 graden gaan uitkomen.

Tot zover voor deze woensdag vanuit een bewolkt maar (nog) droog Termen in de Oberwalliser Alpen. Fijne dag, Ciao

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 54 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier