Algemeen; tussen hogedruk boven het (oost) Europese continent en Middellandse Zee en lage druk boven de Atlantische Oceaan gaat weer veel warmere subtropische lucht naar het noorden toe uitstromen. In het weekend volgt achter een koufront markant koelere lucht. Begin volgende week herstel zomerweer.

Vrijdag lokaal 35+ graden

Gisteren was het in het overgrote deel van de Alpen onder invloed van hogedruk weer prima zomerweer en steeg het kwik ondersteund door de zon tot zomerse 25 a 30 graden.

De meest wolkenvrije Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Meer bewolking nog in het oosten als ook de opkomende hogere wolken in het westen
Van dichterbij de hogere bergen van de Oberwalliser Alpen. Blik omgeving Längfluhgletsjer (2880m)

Meer bewolking hield zich nog op in de oostelijke delen. In de westelijke Alpen trok in de middag eveneens (hogere) bewolking binnen samenhangend met een warmtefront door via Frankrijk naar het noorden trok.

Het warmtefront hangt samen met een depressie met kern ten westen van Ierland (kerndruk 985 hPa). In samenspel met hogedruk boven het oost Europese continent zoekt de hoogtestroming de zuidwest hoek op en kan er weer veel warmere subtropische lucht vanuit het Middellandse Zeegebied naar het noorden op transport worden gezet.

Vanaf vandaag gaan in alle hoogtes de temperaturen weer flink in de lift en wordt het met volop zon nogmaals tropisch. De maxima stijgen tot vrijdag weer naar 32 tot 35 graden en lokaal kan het nog wat warmer worden.

Slechte dagen voor de gletsjers, sneeuw en permafrost. Monte Cervino (Matterhorn) gezien vanuit de lucht vanaf de Italiaanse kant. Met dank aan Menno Boersman ( Air Zermatt) die deze foto maakte

Ook in de hogere atmosfeer wordt het “warm”, op het 500 hPa vlak (stijgend naar circa 5800 meter) komt het kwik rond de -8 graden te liggen en op het 850 hPa vlak (stijgend naar 1700 meter) op 23 tot 24 graden. De vorstgrens komt rond de 4500 meter te liggen. Hoog zomerse toestanden dus ook in het hooggebergte.

ECMWF T850 hPa voor vrijdag 00h00

De aangevoerde luchtmassa’s zijn droog en daarmee de neerslagkansen klein. Toch zijn geisoleerde warmte onweders met voorkeur voor de bergen niet geheel uit te sluiten, dit geldt met name voor de vrijdagmiddag en avond.

Radarbeeld Alpen 09h30. Wat (lagere) bewolking bevindt zich nog boven de centrale delen en in het Aosta en Piemonte

Het Atlantische laag trekt de komende 3 tot 4 dagen verder in noordoostelijke richting en wordt in het weekend boven de noordelijke Noordzee verwacht. Het daarmee samengaande koufront zal in het weekend over de Alpen trekken en met een naar west draaiende hoogtestroming gaat er dan veel koelere lucht over de Alpen uitstromen.

Met name de noordelijke Alpenregionen gaan dit merken. Hier gaat het kwik zondag en maandag een graad of 12 tot 15 lager uitkomen, in de zuidelijke Alpen een graad of 8 tot 10. De vorstgrens daalt zondag naar circa 3100 meter en maandag aan de noordkant korte tijd naar circa 2800 meter.

Vandaag en morgen genieten van het Kaiserwetter in de Alpen en de fenomenale vergezichten. Beeld Gmundner Hütte Traunstein West (1666m)
Perfect wandelweer. Beeld Bad Kleinkirchheim Brunnach – Süd (1908m)

In het voorveld van het opkomende koufront en op passage ervan gaat er ook weer neerslag vallen, in de warmere lucht prefrontaal vooral in de vorm van regen en onweersbuien.

Het is overigens nog even afwachten hoe actief het front en de neerslag (buien) zullen zijn. Postfrontale luchtdruk stijgingen en een vrij snel inkomende uitloper van het Azorenhoog zou de neerslag en buien nog wel eens kunnen gaan frustreren. Dit geldt speciaal voor de westelijke Alpen. De meeste kans op neerslag maken de noordoostelijke Alpen.

Zaterdag van west naar oost koufront met (wat) neerslag.

De uitloper van het Azorenhoog gaat vervolgens een verbinding aan met de hogedruk boven oost Europa. Met de start van de nieuwe week trekt een apart filiaal over de Alpen naar het oosten. Dit gaat er voor zorgen dat het overal weer droog wordt (of blijft) en na passage van de hoogte-as kan vanuit het zuiden en zuidwesten ook weer wat warmere lucht over de Alpen gaan uitstromen.

Begin volgende week is het dan weer de beurt aan de warmere en droger lucht. Veel zon en zomerse temperaturen staan dan op het weermenu

Samen met de subsidentie binnen de hogedruk gaat dit dan heel fraai zomerweer opleveren. Met veel zon stijgt het kwik weer naar 23 tot 28 graden en ook in de bergen gaat het kwik weer in stijgende lijn. Het lijkt er echter op het ook dit keer een korte weersverbetering betreft.

Met een aanhoudend westelijk regime (zonaal) gaat een volgend koufront met neerslag rond het midden van de week (woensdag) een volgende weersverslechtering inleiden inclusief nieuwe neerslag (buien) en afkoeling. Zie hieronder ook de GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen.

Of en hoe dit allemaal zal gaan verlopen gaan we de komende dagen in kaart proberen te brengen. Vandaag en morgen eerst maar eens genieten van op en top zomer en bergweer. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst! Ciao

Blik vanuit de weerkamer in Termen richting de RiederFurka en Aletsch

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen: warmtepomp weer aan, vanaf zondag duidelijk minder warm
Volgend artikelAlpen – Koelere lucht verovert de Alpen
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.