Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoog Carina verplaatst zijn zwaarte geleidelijke verder naar het zuidoosten maar blijft ook vandaag nog weer bepalend. Met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming en in aanloop naar een opkomend koufront wordt het in de loop van de dag Föhnig. Morgen bereikt het koufront de Alpen en wordt een onbestendige en koudere weerfase ingeleid.

Sneeuw en vervolgens graadje of 15 kouder

Ook gisteren hadden we weer te maken met hogedruk en een markante subsidentie / inversie situatie. De hoogste temperaturen werden op hoogte gemeten, de laagste onder de inversie. De grens tussen  de koude en veel zachtere luchtlaag bevond zich algemeen rond de 900 meter. Op 2000 meter lag het kwik rond de 8 graden (in de plus), tegelijker tijd vroor het in de schaduw zijde van de bergen en onder de mist.

Alpenweerman wenst al zijn volgers een heel fijne en mooie 1e kerstdag 

Nogmaals Kaiserwetter
Vandaag verandert er nog niet veel en ook vanmorgen zien we weer die enorme temperatuurs verschillen. Het koudst is het op dit moment in de Jura alwaar “koude gat”  La Brevine – 19 graden meet. Ook de Funtensee in Bayern scoort diepvries temperaturen met -18 graden. Tegelijkertijd is het tot boven de 3000 meter vorstvrij!

Gisteren de schitterende -PROMO- reportage van onze Alpenweermannen Roy Molenaar en Sander van Engelen over Ischgl gemist?! Hieronder nogmaals de beelden;

De sneeuw en piste condities zijn ondanks de hoge temperaturen prima en door de sterk negatieve dauwpunten (-15 tot -25 graden) prima en van smelten kan dan ook geen sprake zijn en sneeuw ligt er meer dan genoeg. Kijk maar eens naar de hier onderstaande twee kaartjes met het sneeuwdek (blauw) in 2016 en 2017!

Vergelijk sneeuwhoogtes SLF / MeteoSchweiz Jura en Alpen(blauw). Links 23 December 2016, rechts 24 December 2017. Op de Säntis lag in 2016 rond deze tijd schamele 20cm sneeuw, nu wordt er 375cm gemeten Bron Meteo Schweiz WetterBlog

En nog een korte impressie van het Kaiserwetter van zondag 24-12

Rosswald – Restaurant Fleschboden
Winters Saint-Colomban-des-Villards surveillé par la Cime du Sambuis #Sybelles #Maurienne
Genieten in Montafon Foto Berny Bisselink @BernyBisselink
Planai Foto Mark en Chantal vd Maas
Berner Alpen – Mürren – Schilthorn @murren007

Vandaag dus nogmaals volop zon en zeer aangename temperaturen en perfect wintersportweer. Toch zit er een verandering aan te komen en dat gaan we vandaag al merken. In eerste instantie gaat de wind de zuidwest hoek opzoeken en geleidelijk in kracht aantrekken.

De Hochnebel boven de dalen en het noordelijke Alpenlaagland en ook de inversie wordt al voor een deel langzaam weg geknabbeld. Op nadering van Atlantische depressies op koers Britse Eilanden, Noordzee zuid Scandinavie en een tweede op koers richting de Benelux nemen tevens de drukverschillen tussen zuid en noord verder toe en wordt het föhnig.

Radarbeeld Alpen 09h30. Bron Wetteronline.de

Kouder / sneeuw
Morgen dinsdag zien we dit proces op nadering van een koufront verder versterken en in de nacht en morgen overdag gaat vochtigere lucht aan de zuidkant en vanuit het westen meer en meer stuwen. De bewolking neemt daar gaandeweg toe en zijn al eerste vlokken mogelijk.

GFS voor dinsdag 06h00 met de opkomende koufronten / neerslag

Sneeuwvalgrens aanvankelijk tussen de 1500 en 1000 meter maar al vrij snel dalend naar 800 meter en ook in de bergen gaan de temperaturen weer gevoelig naar beneden.

Graadje of 15 kouder
Na passage van een eerst nog wat zwak koufront met wat sneeuw bereikt een volgend koufront behorende bij een tweede wat zuidelijker koersend laag  in de loop van woensdag de Alpen en gaat in de periode van woensdag tot donderdag meer sneeuw brengen.

De meeste sneeuw gaat dus in de periode van woensdag tot vrijdag vallen waarbij het zwaartepunt in de Stau van de westelijke en vooral zuidelijke Alpen zal komen te liggen. Hier gaat tussen de 50 en 80 cm vallen, in het zuidoosten lokaal hogerop tot 120 cm! Elders blijft het meest bij 10 tot 30 cm en nog minder valt in de luwte van de westelijke Alpenhoofdkam of bergkammen.

Sneeuw cumulatief tot vrijdag adhv het hoogresolutie model Arpege
En adhv Bergfex /ZAMG (ECMWF)

De meest koude maritiem polaire bereikt ons donderdag en vooral vrijdag belooft na een zeer koude nacht ( bij opklaringen en boven sneeuw) koud te gaan worden. Op 1500 meter vriest het dan gewoon 10 tot 15 graden en de vorstgrens houdt zich tot in de dalen en het laagland op.

GFS 850 hPa voor donderdagavond
en meer in detail met de koude lucht dan over de Alpen

Vrijdag(nacht) zal een tussenhoog een tijdelijk weersverbetering gaan geven (koude nacht)

Warmtefront
In de loop van de vrijdag /zaterdag (modellen verschillen nog qua timing, EC sneller met sneeuw al in de loop van vrijdag) gaat van west naar oost een opkomend warmte front weer sneeuwval geven. Daarbij sneeuwt het aanvankelijk tot in de lagere delen en dalen, met het instromen van zachtere lucht dan vooral aan de noordkant stijgende sneeuwvalgrens. Hoe dit precies allemaal in detail en timing zal gaan verlopen is nog niet geheel duidelijk maar goede kans dat de meeste neerslag gewoon in vaste vorm gaat vallen.

ECMWF met de opkomende warmtefront sneeuwval vrijdagmiddag

Zondag stroomt dan zachtere maar ook drogere lucht over de Alpen uit en het belooft dan weer prima wintersportweer te worden met ook in de bergen weer aangename temperaturen. Deze thermische verwennerij zal echter maar van tijdelijke aard zijn want een volgend koufront staat alweer te trappelen om op maandag met nieuw sneeuw en weer kouder weer binnen te vallen. Pre-frontaal dan echter ook weer even de Südföhn

GFS 850 hPA voor maandag 00h00

Ook de rest van de week gaat met een aanhoudend zonaal stromingspatroon met dan weer koudere en dan weer wat zachter lucht meest onbestendig verlopen. Stabiel winters hogedrukweer en aanhoudende vrieskou is voorlopig dan ook niet aan de orde. Aan de orde is wel dat de sneeuw condities in de bergen verder zullen gaan verbeteren.

Tot zover voor deze kerst maandag, allemaal een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Actueel in Termen 0 graden en knalblauw. Ciao

Mooi weer en uitnodigende verse sneeuw – precair lawine gevaar
Door de vele sneeuw en de sterk wisselende condities is het lawine gevaar precair en blijft dit ook. Ook met de huidige code oranje (gevaren niveau 3 ) is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven! Juist tijdens code 3 gebeuren de meeste (dodelijke) ongevallen!!

Lawines Silvretta (Foto 20-12-2017)

Webcams- meer beelden uit
 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 2.240 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Alpen – Nogmaals Traumwetter, verse sneeuw in aantocht”

 • Bertil Blaas
  25 december 2017 at 10:54

  Johann en gehele team, frohliche Weihnachten 2017.
  Dank wederom voor geweldige berichtgeving. Groeten.

  • Johann
   25 december 2017 at 11:09

   Dank je Bertil, jij ook heel fijne feestdagen en op een mooi en gezond nieuw weerjaar 2018

 • Josiane
  25 december 2017 at 11:33

  Johan, voor jou en het hele team een heel gezellige kerstdag vanuit een zon overgoten Ehrwald , groetjes van Josiane

  • Johann
   25 december 2017 at 18:06

   Jullie ook heel fijne feestdagen en een guter Rutsch 2018 en nog veel wintersport plezier!

 • krismampaey1966
  25 december 2017 at 13:07

  Een fijne Kerst Johann en het ganse team! Met deze sneeuwcondities is het zalig aftellen naar ons weekje in januari in Saalbach dit jaar!

  • Johann
   25 december 2017 at 20:38

   En er komt nog meer aan! 🙂 Ook voor jou fijne feestdagen en alvast veel wintersport (voor)plezier in Saalbach.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier