Alpen – Nogmaals tot een meter sneeuw in de Weststau regionen

Algemeen; een zwak tussenhoog zorgt vandaag van west naar oost voor een tijdelikke weersverbetering. Vanaf donderdag krijgen na een krachtige Südföhnfase te maken met met volgende occluderende fronten die vooral in de Weststau van de Alpenhoofdkam als ook in het zuidoosten (veel) Neuschnee gaan brengen. In het weekend stijgende luchtdruk, en zondag overgang naar droog maar ook zachter winterweer.

In het weekend inzettende verzachting en geleidelijk droog

De afgelopen konden we in de Alpen even genieten van heerlijk winterweer. Tijdens de fase van tussenhoog invloed konden we onder een heldere hemel en boven de sneeuw welke inmiddels ook in de noordelijke Alpendalen is gevallen genieten van heerlijk winterweer. In de nachten was het onder een heldere hemel en boven de sneeuw koud met (zeer) streng vorst. De hoger gelegen dalen registreerden vorst tussen de – 20 en – 24 graden!

Ook vandaag gaat een tussenhoog van west naar oost voor een tijdelijke weersverbetering zorgen. Nieuwe sneeuwval gebieden staan alweer te trappelen om de Alpen binnen te vallen.

Winterwonderland Aletsch Arena 10-12. Inmiddels is er weer verse sneeuw bijgevallen. Foto Facebook MeteoSteffiMeteo-Oberwallis
Winterwonderland ook in het Lötschental in Oberwallis. Foto FB Diny Weemen
Les Menuires @LesMenuires
Megève @megeve
Saalbach Hinterglemm @saalbach
Saalbach Hinterglemm @saalbach
Saalbach Hinterglemm @saalbach

Leogang – Talstation Asitzbahn (780m)

Een zwak koufront is vannacht de Alpen binnen getrokken en heeft hier en daar weer voor wat verse sneeuw gezorgd.Onder invloed van een tussenhoog is het in de westelijke Alpen inmiddels weer droog geworden en opgeklaard.

Sneeuw valt er nog in de oostelijke Zwitserse Alpen en de oostelijke Alpen. De oostelijke regionen krijgen vanmiddag met het front en wat sneeuw te maken. De sneeuwvalgrens houdt zicht in de lagere delen en dalen op, lokaal kan er hier echter ook wat regen vallen. Door de veelal nog bevroren ondergrond kans op verraderlijke gladheid.

Na wat verse sneeuw is het inmiddels weer mooi opgeklaard in de westelijke (Walliser) Alpen. Via Zermatt – Matterhorn @zermatt_tourism
Sneeuwval vanmorgen nog in het Kleinwalsertal Mittelberg- Foto Hans ter Braak

In de namiddag en avond trekt het zwerk vanuit het westen weer dicht en weldra volgt er nieuwe neerslag. De neerslag hangt samen met een warmtefront dat echter al snel occludeert door een overlopend  koufront. Voor het front uit krijgen we tijdelijk te maken met krachtige Föhnfase (Südföhn).

Na Föhn einde (noordkant) gaat er neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens aanvankelijk eerst stijgt tot circa 1000 meter. Met het koufront daalt deze dan weer tot in de lagere delen en dalen. Lokaal moet ook morgen in de lagere delen rekening worden gehouden met ijzel!

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Zaterdag dan overal onbestendig met deels aanhoudende en vooral in de Weststau intensieve sneeuwval. Met het afsplitsen van een apart laag richting de Middellandse Zee kan er ook in de zuidoostelijke Alpen sneeuw van betekenis gaan vallen. Het zwaartepunt van de sneeuwval zal echter in de Weststau gebieden liggen. Hieronder de sneeuw verwachting en verdeling voor de komende 5 dagen volgens het ECMWF en GFS model

ECMWF (Bergfex)
WRF-AWR (GFS)

Hier gaat tot en met zaterdag 40 tot 100 cm aan sneeuw bijvallen en lokaal hogerop nog meer. De sneeuwvalgrens stijgt zaterdag geleidelijk naar 1000 tot 1600 meter en zondag naar 1700 tot 1800 meter. Inner-alpine en aan de zuidkant meest sneeuw tot in de dalen. Zondag met stijgende luchtdruk van west naar oost geleidelijk droog en verder oplopende temperaturen.

Zachter, föhnige noord Alpen
De verdere ontwikkelingen zijn vooral in detail nog wat onzeker. In eerste instantie krijgen we te maken met de invloed van een Atlantische hoogtetrog. Met een naar zuid draaiende hoogtestroming zou het dan vanaf maandag vooral in de Stau van de westelijke Alpenzuidkant weer onbestendig gaan worden met regen en boven de 1400 a 1700 meter sneeuw.

De vochtige lucht zal deels ook tot over de Alpenhoofdkam overgrijpen en ook de inner-alpine (Wallis) Alpen krijgen dan te maken met meer bewolking en neerslag (regen). Voor het nog verse sneeuwdek natuurlijk geen goede ontwikkelingen en volgens de berekeningen (MOS) zal de sneeuw tot het midden van de week in de lagere delen en dalen dan weer verdwenen zijn.

De noordkant en met name de oostelijke noordkant krijgen dan te maken met meer hogedruk invloed maar ook föhnige condities. De lucht is hier echter een stuk droger en met name onder een koude inversie duidelijke betere condities voor het sneeuwdek. Voor de hogere delen en pistes zullen de hogere temperaturen mede ook door de lage dauwpunten niet al te veel lijden onder de hogere temperaturen.

ECMWF T850 hPa met de SüdFöhn aan de Alpenoordkant

Op 1500 meter stijgt het kwik aan de Alpennoordkant naar 5 tot 9 graden, de vorstgrens komt rond de 3000 meter te liggen. Algemeen lagere temperaturen vinden we aan de zuidkant, vorstgrens hier maximaal tot 2200 meter.

In de tweede helft van de week neemt de onzekerheid verder toe. Meest waarschijnlijke is dat we weer evolueren naar een zonaal stromingspatroon me een jetstream die geleidelijk weer een zuidelijkere koers gaat vervolgen. Storingen zullen dan vanuit het westen weer nieuwe neerslag en in de bergen sneeuw gaan brengen. Met de aanvoer van geleidelijk weer koudere lucht dan vooral in de bergen afkoeling en sneeuwvalgrens meest tussen de 1500 en 1000 meter, lokaal bij aanhoudende neerslag ook nog lager.

In hoeverre de jetstream en aparte depressie een zuidelijker koers gaan vervolgen (Middellandse Zee) en ook weer nieuwe neerslag (sneeuw) voor het zuiden gaan opleveren is ook nog onduidelijk. Daarover en natuurlijk ook de vooruitzichten richting en voor de (witte?) kerst in onze volgende weerberichten. Ik zou zeggen blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een winters Termen in Oberwallis

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties