Advertentie



 

Algemeen; een zwak tussenhoog zorgt vandaag van west naar oost voor een tijdelikke weersverbetering. Vanaf donderdag krijgen na een krachtige Südföhnfase te maken met met volgende occluderende fronten die vooral in de Weststau van de Alpenhoofdkam als ook in het zuidoosten (veel) Neuschnee gaan brengen. In het weekend stijgende luchtdruk, en zondag overgang naar droog maar ook zachter winterweer.

In het weekend inzettende verzachting en geleidelijk droog

De afgelopen konden we in de Alpen even genieten van heerlijk winterweer. Tijdens de fase van tussenhoog invloed konden we onder een heldere hemel en boven de sneeuw welke inmiddels ook in de noordelijke Alpendalen is gevallen genieten van heerlijk winterweer. In de nachten was het onder een heldere hemel en boven de sneeuw koud met (zeer) streng vorst. De hoger gelegen dalen registreerden vorst tussen de – 20 en – 24 graden!

Ook vandaag gaat een tussenhoog van west naar oost voor een tijdelijke weersverbetering zorgen. Nieuwe sneeuwval gebieden staan alweer te trappelen om de Alpen binnen te vallen.

Winterwonderland ook in het Lötschental in Oberwallis. Foto FB Diny Weemen

Leogang – Talstation Asitzbahn (780m)

Een zwak koufront is vannacht de Alpen binnen getrokken en heeft hier en daar weer voor wat verse sneeuw gezorgd.Onder invloed van een tussenhoog is het in de westelijke Alpen inmiddels weer droog geworden en opgeklaard.

Sneeuw valt er nog in de oostelijke Zwitserse Alpen en de oostelijke Alpen. De oostelijke regionen krijgen vanmiddag met het front en wat sneeuw te maken. De sneeuwvalgrens houdt zicht in de lagere delen en dalen op, lokaal kan er hier echter ook wat regen vallen. Door de veelal nog bevroren ondergrond kans op verraderlijke gladheid.

Sneeuwval vanmorgen nog in het Kleinwalsertal Mittelberg- Foto Hans ter Braak

In de namiddag en avond trekt het zwerk vanuit het westen weer dicht en weldra volgt er nieuwe neerslag. De neerslag hangt samen met een warmtefront dat echter al snel occludeert door een overlopend  koufront. Voor het front uit krijgen we tijdelijk te maken met krachtige Föhnfase (Südföhn).

Na Föhn einde (noordkant) gaat er neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens aanvankelijk eerst stijgt tot circa 1000 meter. Met het koufront daalt deze dan weer tot in de lagere delen en dalen. Lokaal moet ook morgen in de lagere delen rekening worden gehouden met ijzel!

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Zaterdag dan overal onbestendig met deels aanhoudende en vooral in de Weststau intensieve sneeuwval. Met het afsplitsen van een apart laag richting de Middellandse Zee kan er ook in de zuidoostelijke Alpen sneeuw van betekenis gaan vallen. Het zwaartepunt van de sneeuwval zal echter in de Weststau gebieden liggen. Hieronder de sneeuw verwachting en verdeling voor de komende 5 dagen volgens het ECMWF en GFS model

ECMWF (Bergfex)
WRF-AWR (GFS)

Hier gaat tot en met zaterdag 40 tot 100 cm aan sneeuw bijvallen en lokaal hogerop nog meer. De sneeuwvalgrens stijgt zaterdag geleidelijk naar 1000 tot 1600 meter en zondag naar 1700 tot 1800 meter. Inner-alpine en aan de zuidkant meest sneeuw tot in de dalen. Zondag met stijgende luchtdruk van west naar oost geleidelijk droog en verder oplopende temperaturen.

Zachter, föhnige noord Alpen
De verdere ontwikkelingen zijn vooral in detail nog wat onzeker. In eerste instantie krijgen we te maken met de invloed van een Atlantische hoogtetrog. Met een naar zuid draaiende hoogtestroming zou het dan vanaf maandag vooral in de Stau van de westelijke Alpenzuidkant weer onbestendig gaan worden met regen en boven de 1400 a 1700 meter sneeuw.

De vochtige lucht zal deels ook tot over de Alpenhoofdkam overgrijpen en ook de inner-alpine (Wallis) Alpen krijgen dan te maken met meer bewolking en neerslag (regen). Voor het nog verse sneeuwdek natuurlijk geen goede ontwikkelingen en volgens de berekeningen (MOS) zal de sneeuw tot het midden van de week in de lagere delen en dalen dan weer verdwenen zijn.

De noordkant en met name de oostelijke noordkant krijgen dan te maken met meer hogedruk invloed maar ook föhnige condities. De lucht is hier echter een stuk droger en met name onder een koude inversie duidelijke betere condities voor het sneeuwdek. Voor de hogere delen en pistes zullen de hogere temperaturen mede ook door de lage dauwpunten niet al te veel lijden onder de hogere temperaturen.

ECMWF T850 hPa met de SüdFöhn aan de Alpenoordkant

Op 1500 meter stijgt het kwik aan de Alpennoordkant naar 5 tot 9 graden, de vorstgrens komt rond de 3000 meter te liggen. Algemeen lagere temperaturen vinden we aan de zuidkant, vorstgrens hier maximaal tot 2200 meter.

In de tweede helft van de week neemt de onzekerheid verder toe. Meest waarschijnlijke is dat we weer evolueren naar een zonaal stromingspatroon me een jetstream die geleidelijk weer een zuidelijkere koers gaat vervolgen. Storingen zullen dan vanuit het westen weer nieuwe neerslag en in de bergen sneeuw gaan brengen. Met de aanvoer van geleidelijk weer koudere lucht dan vooral in de bergen afkoeling en sneeuwvalgrens meest tussen de 1500 en 1000 meter, lokaal bij aanhoudende neerslag ook nog lager.

In hoeverre de jetstream en aparte depressie een zuidelijker koers gaan vervolgen (Middellandse Zee) en ook weer nieuwe neerslag (sneeuw) voor het zuiden gaan opleveren is ook nog onduidelijk. Daarover en natuurlijk ook de vooruitzichten richting en voor de (witte?) kerst in onze volgende weerberichten. Ik zou zeggen blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een winters Termen in Oberwallis

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.731 times, 1 visits today)

14 Reactie op “Alpen – Nogmaals tot een meter sneeuw in de Weststau regionen”

  • Alexander
    12 december 2019 at 12:01

    Beste weerman,

    Weer een heel mooi weerbericht. Als ik het zo lees zijn het dus voor Ischgl volgende week prima omstandigheden?

    Zal de sneeuw daar in het dal wel blijven liggen? Neem aan dat de sneeuw op de pistes ook gewoon goed blijft?

    Alvast bedankt voor de reactie

    • Johann
      12 december 2019 at 12:18

      Ischgl 1400m actueel zo’n 30cm (dorp) en hogerop op de Idalp op 2320m zo’n 70cm. Daar komt tot zondag nog 10 tot 30 cm bij. Vanaf maandag dan veel zon en milde temperaturen van 3 tot 6 graden voor die contreien (uitgaande van de laatste ontwikkelingen). Echter houden we negatieve dauwpunten en vooral op de hogere pistes dus op en top wintersport en terrasjes weer! Kan eigenlijk niet beter, genieten. Voor het dorp is het nog even afwachten hoe de (deels gezette) sneeuw zich zal houden. Veel plezier alvast en fotootjes en ervaringen zijn welkom!
      Gr J

      • Alexander
        12 december 2019 at 12:32

        Dat klinkt als muziek in de oren. Zou het ook kunnen zijn dat er inversie is en dat het in het dal wel gewoon blijft vriezen en de sneeuw goed blijf? Neem aan dat de dalafdalingen gewoon openblijven want daar zal voldoende sneeuw op liggen nu.

        Een update gaan we zeker sturen vanaf woensdag.

        • Johann
          12 december 2019 at 12:47

          Jazeker, mn wanneer de hogedruk de overmacht gaat krijgen. Dit geldt mn bij weinig tot geen stroming (wind!). Dit gaat dan boven de sneeuw en onder de inversie frostige temperaturen (neg T en DP) opleveren. In de schaduw en luwte van de berghellingen zal zich vlak boven het sneeuwdek door de sterke uitstraling een extra koude laagje vormen dat de sneeuw nog eens extra “beschermd” en dan niet zal dooien! Daar waar de zon er vol op staat kan het voor de sneeuw problematisch gaan worden en al helemaal bij wind en toename van de vocht in de lucht.

  • Verschaeve Frederic
    12 december 2019 at 12:51

    Hallo Johann,

    Wanneer ik, als leek, kijk naar WXcharts dan toont de ECMWF hres reeds een 2-tal runs een dump voor de ZO Alpen op 20 en 21/12. Hoeveel waarde hecht jij aan deze voorspellingen?
    Enkel “meteofictie” gezien de nog lange termijn of bestaat er een kansje dat dit überhaupt toch kan plaatsvinden?
    Het zou alvast geen cadeau zijn voor de mensen die op deze data zouden toekomen.

    Groetjes,

    Frederic

    • Johann
      12 december 2019 at 13:47

      Heb dat ook gezien Frederic en juist dat maakt de situatie voor de langere termijn nogal onzeker. De kans dat dit gaat gebeuren acht ik zeker niet onrealistisch, temeer de atmosfeer vaak “kiest” of terugvalt naar een eerder overheersend stromingspatroon. (voorzijde hoogtetrog / zonaal etc). Zo te zien hebben de modellen momenteel ook nog de nodige problemen met de hoogtetrog (afsnoering hoogtelaag) en het later weer zonale karakter. De komende dagen nog maar eens afwachten

      • Richard
        12 december 2019 at 13:52

        Ook voor de Noordalpen geven ze dit aan rond de 21 en rond kerst ? en hoe zal de sneeuw zich houden in de dalen in SFL ?.

        • Johann
          12 december 2019 at 14:03

          Ik verwacht geen problemen, mn hogerop niet. Vwb de lagere delen (1400m) even afwachten hoe de sneeuw zich zal houden, temeer ook daar het sneeuwdek nog niet echt “machtig” is. Beste scenario zou zijn hogedruk en weinig wind!

      • Verschaeve Frederic
        12 december 2019 at 14:04

        Bedankt voor het snelle antwoord Johann.

        Je maakt de technische weervoorspellingen lees- en verstaanbaar voor
        de “leken” zoals mezelf.

        Als je iets dieper op de weerberichten in gaat, buiten hetgeen ze op TV zeggen, zijn weersvoorspellingen best wel interessant om volgen.
        Enkel nog de benamingen occlusies, troggen, fronten e.d. onder de knie krijgen en dan zij we met alles mee. Gemakkelijk is anders hoor 🙂

        Grtn,

        Frederic

        • Johann
          12 december 2019 at 18:03

          En of het weer interessant is! Daarnaast hebben we ons ook als doel gesteld een stuk achtergrond info te verstrekken zodat de materie voor iedereen wat begrijpelijk wordt. Kijk ook eens op onze WIKI en stel gewoon je vragen in ons Forum.

  • Pablo
    12 december 2019 at 17:32

    Beste weerman,

    Ik lees elke dag met veel interesse je berichten, maar ik snap er soms helemaal niks van 😉 Heel veel termen zeggen mij niks en ik weet al helemaal niet over welke gebieden je het hebt als je het bijvoorbeeld over de Weststau hebt. Om maar wat te noemen.

    Is er ergens een opfriscursus te vinden dan wel een woordenboek met een uitleg van alle termen en gebieden? Dan kan ik het wellicht beter volgen en dat vind ik wel zo fijn aangezien ik een huis in Oostenrijk heb.

    Dankjewel en ik kijk uit naar het kerstbericht!

    Groet,
    Pablo

    • Johann
      12 december 2019 at 18:06

      De diverse thema’s worden door ons regelmatig besproken en aangehaald. Veel info vind je ook in ons WIKI. Bovenin de balk op van de website staat ook een heel stuk uitleg over de Staugebieden (“Alpen indeling” // Waar valt de sneeuw”) ! Verder hebben we een Forum waarin je je diverse vragen kwijt kunt en onze meteorologen daarop zullen antwoorden. Tevens ook daar veel achtergrond info en aparte verdiepingsonderwerpen!

    • HansS
      13 december 2019 at 09:55

      @Pablo,

      Blijven lezen en inderdaad de wiki raadplegen! Ik ben enkele jaren geleden Johann begonnen te volgen toen hij nog voor sneeuwhoogte schreef. Er zijn heel veel weermannen die online hun visie geven op het weer, echter weinigen die het met zoveel achtergrond info doen als Johann.

      Inmiddels durf ik wel te zeggen dat 70% van wat ik van het weer begrijp te danken is aan het huidige team van Alpenweerman en het maakt eea alleen maar leuker.

      Groet,
      Hans

      • Johann
        13 december 2019 at 11:04

        Thx Hans, daarnaast doen we dat ook nog eens met veel plezier en passie. Winterse groeten vanuit Termen in Oberwallis waar het nu stevig doorsneeuwt! (zie ook de vlog van vanmorgen)

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier