Advertentie 

Algemeen; samengaand met  (hoogte)laag – Zubin.- met kern vandaag boven de Noordzee liggen de Alpen in een westelijke stroming waarmee periodiek overtrekkende fronten voor wisselvallig weer zorgen. Donderdag tijdelijk zachter, turbulent en Südföhn, vrijdag  koufront passage en weer kouder.

Tijdelijk föhn (storm) en even zachter in aanloop koufront

Gisteren konden we in een groot deel van de Alpen even genieten van de zon en met de verse sneeuw was het genieten van het veelal hoog winterse Alpenlandschap. De zuidoostelijke Alpen hadden vooral in de ochtend nog te maken met de naweeën van een wegtrekkend koufront en hier viel uit de (rest)bewolking ook nog enige tijd wat (lichte) sneeuw.

Kleinwalstal Vorarlberg, kanl blauw en – 10°C Via Hans ter Braak @hansterbraak
Val d’Isère via YSE‏ @yseski
Vars via @Vars FB
Prachttig winters en windstil hier in Termen gisterochtend

Zachter / Südföhn
In de loop van de middag begon vanuit het westen alweer hogere bewolking binnen te trekken die naarmate de dag vorderde steeds dikker werd. In de middag volgde in de westelijke Alpen en Jura dan eerste meest nog lichte neerslag die aanvankelijk tot in de lagere delen als sneeuw viel. Op nadering van het warmte front stroomde er ook al wat zachtere lucht binnen en steeg de sneeuwvalgrens tot 600 a 1200 meter aan de noordkant. Enkele lenticularis wolken verraden tevens een opkomende Südföhn.

Met een west tot zuidwestelijke hoogtestroming wordt vandaag nog wat zachtere lucht aangevoerd en aan de noordkant meldt de Südföhn zich nog een keer terug. Het hoogtepunt van de föhn hebben we echter al in de nacht gehad (12 tot 8 hPa druk gradiënt) maar ook vandaag blijft het nog geruime tijd föhnig ( 4 tot 5 hPa). De combinatie van zachtere lucht vanuit het zuidwesten en de föhn zorgen dat het kwik aan de noordkant tot 10 graden kan oplopen, meest blijft het echter een stuk kouder.

De sneeuwvalgrens bevindt zich aanvankelijk meest tussen de 800 en 1500 meter, inner-alpin sneeuwt het tot in het dal (500 – 600 meter) De wind is hard tot stormachtig uit west tot zuidwestelijke richtingen, inner-alpine weinig wind.

Om 07h00 nam op passage van een eerste koufront ook hier in Termen de wind toe tot stormachtig en schoot de temperatuur in korte tijd van -1 naar 2,5  graden, neerslag viel er afgezien van wat sneeuw in het begin van de nacht nauwelijks. Aan de noordkant zien we inmiddels alweer temperaturen van 8 tot 10 graden in de plus maar die gaan gedurende de dag weer naar beneden net als ook de sneeuwvalgrens (800 tot 1100 meter)!

Koufront
Het tweede koufront met daarachter de nog koudere lucht volgt in de loop van de middag en avond en dan gaat de neerslag activiteit nogmaals intensiveren en krijgt ook een buiig karakter. Doordat er ook op hoogte flink koudere lucht gaat binnenstromen is ook een klap onweer mogelijk. Sneeuwvalgrens van het noorden en westen uit weer dalend tot in de dalen en later ook lagere delen. Vrijdagmiddag geleidelijk weer wat afnemende sneeuw en -of sneeuwbuien.

GFS voor vrijdag 06h00,

Het weekend en ook de maandag belooft uitgesproken winters te gaan verlopen en het wordt ijzig koud, steeds weer valt er wat sneeuw of sneeuwbuien afgewisseld met opklaringen. Vooral op zondag en maandag door stijgende luchtdruk afnemende sneeuwkansen en meer zon.

Het weekend belooft weer zeer koud te gaan worden met deels weer 10 graden op 850 hPa

Kijken we nog even naar de neerslag, we houden gemakshalve maar even het ECMWF aan dan zien we het zwaartepunt in de westelijke en noordwestelijke Staugebieden liggen. Vooral de westelijke Franse Alpen mogen zich verheugen op een mooie lading verse sneeuw van 50 tot 80 cm in de hogere delen. Zie kaart hieronder

Op de wip
Net als gisteren zien we ook vandaag weer de wat afzakkende hogedruk (Golf van Biskaje, West Frankrijk, Soanje) met op de scheidingslijn van de zachtere lucht uit het westen een warmtefront (occlusie front) met neerslag. Het is een nogal complex front wat vervolgens in loop van de maandag en dinsdag vanuit het noordwesten de neerslag activiteit weer zal doen toenemen. Omdat we zoals het er nu naar uitziet aan de koude kant van het geheel verblijven zal de neerslag in de vorm van sneeuw vallen. De komende dagen is het nog wel even zaak om de juist koerst in de gaten te houden, komt het wat oostelijker erin dan verandert de zaak!

GFS neerslag voor maandagmiddag

De rest van de week geraken we een beetje in de pat stelling en zien we het zwaartepunt van de hogedruk een beetje boven of ronde de Golf van Biskaje rond dobberen. Omdat we ook dan aan de koudere kant van het geheel verblijven, dus met de hoogte-as ten noorden en westen van de Alpen houden we het winterse weerbeeld vast.

ECMWF voor vrijdag 22 december

Omdat storingen voorlopig uit de buurt blijven zal de zon weer een belangrijke rol gaan spelen, althans in de bergen. In de dalen en het noordelijke Alpenlaag land gaat de oostelijke tot noordoostelijke stroming met de wat vochtigere en koudere lucht onder in de atmosfeer weer stijgende Hochnebel en mist kansen zorgen. In de bergen wordt het volop genieten en hebben we te maken met uitstekende wintersport condities.

Vanaf het weekend wordt de boel een stuk onzekerder en ook dan weten de modellen nog niet goed raad met de posities van de sturende drukgebieden en het verloop van de polaire jet. Gisteren zagen we de zeer koude oplossingen van het GFS, vandaag kiest de operationele uitdraai nog voor een veel kouder winters scenario wat in het weekend gaat beginnen.  Een meerheid van de ensemble oplossing kiest voor een minder koud dan wel zachter (meer zonaal /westelijk) stromingspatroon.

Het ECMWF, de operationele uitdraao gaat mee met dit zonale gebeuren waarbij binnen de bandbreedte van de ensemble oplossingen zowel koudere als ook zachtere oplossingen de revue passeren.

In aanloop naar de kerst dus nogal wat onzekerheid en de komende dagen zullen duidelijk moeten maken wat de atmosfeer met ons van plan is. Zodra er zich belangrijke ontwikkelingen voordoen zijn we er natuurlijk als de kippen bij.

Tot zover voor dit moment vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis, fijne dag en tot laters. Ciao

Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 983 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Alpen – Nogmaals onstuimig, föhn -(storm) en sneeuw /regen. Weekend winters”

 • marthijn
  14 december 2017 at 10:07

  Hallo Johan,

  Wat zijn de ontwikkelingen voor het Sauerland? Gaat de temperatuur hier ook oplopen?

  Groeten Marthijn

  • Daan van den Broek
   14 december 2017 at 13:03

   Hi Marthijn,

   Zeker tot en met donderdag zal het ook in het Sauerland zachter worden. De temperaturen zullen meest enkele graden boven 0 zijn, af en toe kan er wat neerslag (helaas meest in vloeibare vorm) vallen. Vanaf volgend weekend wordt het echter weer spannend. Zo gaat het Amerikaanse GFS-model voor een doorstart van de winter, terwijl het Europese ECMWF-model voor een aanhoudend vrij zachte westelijke stroming gaat.

 • Jan
  14 december 2017 at 10:13

  Ik lees eigenlijk dat de Alpen gebakken zitten voorlopig!

  • Johann
   14 december 2017 at 10:26

   Yep, dat lees je helemaal goed. Op termijn wrs hogedruk en dat is alleen maar gunstig ondanks dat de “bovenluchten” dan minder koud gaan worden. Perfecte wintersport condities ! Nog wel even afwachten want de onzekerheid vanaf dinsdag volgende week behoorlijk toe.

 • Frederic
  14 december 2017 at 10:26

  Hallo Johann,

  Leuke plaatjes zeg! Ieder plaatsje in de Alpen is blijkbaar van sneeuw voorzien (zelfs Cervinia 😋), wat een verschil met de vorige jaren!

  Nu maar hopen dat voor in de Kerstweek Kaiserwetter op komst is.
  Ik had inderdaad ook al gezien dat GFS op de proppen kwam met nogal wat neerslag voor deze periode… Maar ja die vooruitzichten zijn wel buiten de betrouwbare termijn, fingers crossed..

  Groetjes,

  Frederic

 • Dries Livigno
  14 december 2017 at 10:57

  Eigenlijk mag er wat Kaiserwetter komen zodat de sneeuw zich goed kan zetten om het lawinegevaar naar beneden te krijgen of zal er daar niet veel aan veranderen door de grote sneeuwhoogtes?
  Na de vakanties rond de kerstdagen mag het dan nog eens flink dumpen zodat we de laatste week met prima condities op de latten kunnen gaan in Livigno.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier