klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; Hoogtelaag – Wenke – ligt vandaag met kern boven Bretagne en zorgt ook vandaag en morgen voor een zuidelijke stroming. De centrale zuidkant en aangrenzende Alpen hebben te maken hebben met aanhoudende intensieve neerslag door toedoen van  laag – Xunav -boven Italië, de oostelijke Alpennoordkant vooral met zachtere föhnige condities.

Extreme neerslag / sneeuw hoeveelheden zuidkant

Gisteren sneeuwde het vooral in de westelijke Franse Alpen als ook langs de zuidelijke Zwitserse Alpenzuidkant. Lokaal viel er tot de avond 30 tot 65 cm sneeuw. Door de aanhoudende zuidwestelijke stroming en een maar zeer traag westwaarts bewegend koufront zorgde in in de luwte van de Alpenhoofdkam in een strook vanaf het Aosta tot over het Wallis en centrale Zwitserland voor drogere tot zelfs droge condities.

Ook in het Oberwallis kon de Südstau in strijd met de Föhn niet echt goed doorzetten. Er viel steeds weer wat sneeuw maar de neerslaghoeveelheden waren hier toch zeer bescheiden. Enkel de oostelijke delen (Obergoms) profiteerder wat meer van de neerslag waarbij alle neerslag zoals dat meestal hier in de winter het geval is in vaste vorm viel.

Weinig sneeuw in Termen, aan de andere kant van de Simplonpass bij de grensovergang naar Italië lukte het beter. Gondo (860m)

De sneeuwvalgrens lag in de ochtend meest in de dalen en lagere delen, in de middag met opnieuw een aantrekken van de Föhn steeg ze tot 700 a 800  meter.  Opvallend de zeer lage sneeuwvalgrens in het Zwitserse Tessin.

Sneeuwval in Tessin 

Intensieve en aanhoudende neerslag en de begeleidende neerslagafkoeling lieten de sneeuwval tot in de laagste delen en dalen afzakken. Zo sneeuwde het zelfs aan de oevers van het Lago Maggiore (250m) en was het sneeuw bedekt.

Sneeuw Lopagno Tessin op 850m
En aan het Lido di Lugano op 258m

In de namiddag en avond kon het koufront en de koudere lucht nog wat terrein in oostelijke richting winnen en daarmee breide ook de neerslag zich nog wat verder naar het oosten en noorden uit.

Gisteravond rond 22h00 sneeuwde het in Termen nog even lekker door. Een echte Südstau dump of neerslag bleef het Oberwallis deze keer bespaard door de ongunstige hoogtestroming (meest ZW)

Tevens kwam in de Zwitserse en westelijke Oostenrijkse Alpen dan ook een einde aan de Föhn. In de Südstau van de centrale Alpenkam sneeuwde het aanhoudend en intensief verder en breide zich nog verder naar het oosten uit.

Droog bleef het in de noordoostelijke en oostelijke Alpen en hier werden al of niet ondersteund door de Südföhn de hoogste temperaturen bereikt. Met Föhn steeg het kwik gisteren lokaal tot 10 a 14 graden. In de bergen bereikte de Föhnwind windsnelheden van 120 tot 150 km/h.

Tweedeling houdt aan

Dit weekend houden we de tweedeling tussen west en oost als ook tussen zuid en noord. Het zwaartepunt van de neerslag en sneeuwval bevindt zich langs de centrale en oostelijke Alpenzuidkant. De sneeuwvalgrens varieert sterk al naar gelang regio, dal en door begeleidende neerslagafkoeling. Tijdens aanhoudende en intensieve neerslag sneeuwt het tot in het dal, elders meest tussen de 800 en 1200 meter. Naar het oosten toe lokaal tot 1600 meter.

Dit weekend houden we de twee of eigenlijk de vierdeling tussen zuid en noord en west en oost.

In de loop van de zaterdag kan de Stau neerslag  zich geleidelijk weer wat naar het westen en noorden toe uitbreiden waarbij de sneeuwvalgrens geleidelijk ook weer wat zal dalen. Zondag verandert er grosso modo nog niet veel aan deze situatie en vooral langs de zuidkant valt onophoudelijk neerslag / sneeuw. Qua temperaturen en temperatuur verdeling als ook sneeuwvalgrens verandert er niet veel.

Radarbeeld vanmorgen 08h40. In de loop van de dag kan de Südstau ook weer wat westelijker gaan uitbreiden.

De komende 3 dagen kan er in de Südstau van de zuidelijke Alpenhoofdkam 100 tot 200 cm sneeuw gaan bijvallen en hogerop zelfs nog meer. Hieronder de accumulatie vanaf vanmorgen tot en met maandag volgens het Franse Arpege model. Het moge duidelijk zijn dat deze gigantische neerslag en sneeuw hoeveelheden voor veel overlast zullen gaan zorgen!

Onderkoelde week met aanhoudende sneeuwkansen

Vanaf maandag komen we dan geleidelijk in wat rustiger en ook wat droger vaarwater. Grote delen van west en centraal Europa houden echter de invloed van de lagedruk. Ingesloten tussen een west Russisch hoog en een Atlantische hoog houden we daarmee ook de “koude anomalie” en gaat het onderkoeld verder.  Op het T850 vlak (circa 1500 meter hoogte) vriest het rond het midden van de week 5 tot 7 graden. Gaat er neerslag vallen dan is dat tot in de lagere delen en dalen als sneeuw.

GFS T850 hPa voor woensdag

Het ziet er naar uit dat de polaire jetstream in de tweede helft van de week geleidelijk een nog zuidelijkere koers (ten zuiden van de Alpen) gaat volgen waarmee ook de frontale zone vrij zuidelijk zal verlopen. Atlantische lagedrukgebiedjes met hun storingen duiken dan over of net onder de Alpen door naar het zuidoosten. Vooral later in de verwachtingsperiode lijkt dit te gaan gebeuren. De exacte koers van de jet en de frontale zone (depressies) is echter nog ongewis en daarmee ook de neerslaggebieden.

De jetstream op 300 hPa ( 9 km hoogte) voor vrijdag

Algemeen geldt voor de gehele week dat storingen periodiek neerslag (sneeuw) kunnen gaan brengen. In hoeverre dat echter gaat gebeuren en hoe dat dan precies zal gaan uitpakken is nog zeer onzeker. De weermodellen komen dagelijks met andere oplossingen en het heeft weinig zin om daar nu verder op in te gaan.

Aanhoudend “te koud” en onbestendig

Zoals het er naar uitziet blijven we tot en met het volgende weekend aan de koude kant van de jetstream en een doorgrijpende verzachting lijkt voorlopig dus ook geen thema. Hieronder de GFS ensembles voor ons partner gebied Innsbruck in Tirol.

Daarmee sluiten we voor deze zaterdagochtend vanuit een winters Termen in Oberwallis. Sneeuwhoogte 10 cm, temperatuur -1 graad. Fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keers. Ciao

Blik vanuit de weerkamer over het westelijke Rhonedal
(Visited 3.029 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Nog veel meer sneeuw in de Südstau”

  • Ivo Vermeeren
    5 december 2020 at 10:49

    Goedemorgen Johann, het blijft toch fascinerend om te volgen het winterweer in de Alpen. Prachtige plaatjes en wat een sneeuw. Jammer dat we er op dit moment niet naar toe kunnen. Groet Ivo

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer