Algemeen:  hoog – Tanja – ligt met zwaartepunt boven midden en zuid Europa en zorgt tot en met woensdag voor rustig na-zomers herfstweer. Vanaf donderdag neemt de invloed van het hoog geleidelijk af en het wordt föhnig, de neerslagkansen nemen toe en ook de temperaturen gaan geleidelijk een dalende trend inzetten.

Einde Altweibersommer / Goldener Oktober in zicht

Ook gisteren konden we de Alpen weer genieten van Kaiserwetter en perfecte condities in de bergen. De aangevoerde lucht vanuit het zuidwesten was zelfs nog wat warmer en droger waardoor de temperaturen 1 tot 3 graden hoger uitkwamen dans op de zaterdag.

Wolkenlose Alpen gezien vanuit de ruimte, enkel in de dalen en in het bijzonder bij grote wateroppervlakten zoals bv de Zürichersee hadden lange tijde te maken met hardnekkige mist.

In het laagland en de lagere delen steeg het kwik tot tot bijna 25 graden, op 2000 meter tot 15 a 17 graden en een vorstgrens ergens rond de 3800 meter.

Postkartenwetter! Foto Val di Campo (Poschiavo) Graubünden via FB Detlef Gerritzen
Oben blau en unten blau! Foto Melchsee / S. Schöpfer via Meteo Schweiz Wetterblog
Droge lucht, staalblauwe hemel en zomerse condities
Weerstation Meteo-Oberwallis Rosswald (Fleschboden) Wanneer zal de sneeuw hier op de pistes gaan vallen?
Genieten! Rosswald foto Francien Bakker
Nog 3 dagen genieten van het na-zomerse weer.  Zweten op ons balkon van Chalet Bergfriede te Rosswald

Dit zijn waardes die ook in de (hoog)zomer niet zouden mis staan en we kunnen dus met recht spreken van “na-zomers weer”. Overigens zijn dit soort thermische uitschieters medio oktober op zich niet bijzonder, ook in het verleden zagen we al vaker dit soort thermische hoogstandjes met zelfs nog hogere temperaturen.

Nog even na-zomeren
De komende 3 dagen verandert er aan het na-zomere weerbeeld in grote lijnen helemaal niets. Na lokale ochtend mist of Hochnebel die in de loop van de ochtend oplost staat het weerbeeld weer in het teken van volop zon en zeer zachte condities.

Enkel overtrekkende (hogere) wolkenvelden die dinsdag en woensdag in beeld komen zullen het mooi weer niet frustreren. Opmerkelijk opnieuw de zeer warme condities hogerop in de bergen met een vorstgrens die ergens tussen de 4000 en 4200 meter ligt!

Radarbeeld Alpen 08h30. Via Wetteronline.de

Woensdag zoekt de wind geleidelijk de zuidwest tot zuidhoek op en gaat wat in kracht toenemen. Tegelijkertijd beginnen ook de drukverschillen tussen de zuid en noordkant (3 tot 5 hPa) wat toe te nemen met als resultaat een opkomende Südföhn. Wind toename en föhn zijn bijna altijd een voorbode van een aankomende weersverslechtering en ook dit maal gaat dit weer op!

Opkomende Südföhn
Hoog – Tanja – verliest vanaf dan toenemend de invloed op het weer in west Europa en en Alpen en Atlantische depressie met hun storingen kunnen vanuit het westen weer verder in oostelijke richting oprukken. Onder aanvoering van een Atlantische depressie met kern ten zuiden van IJsland en een daarmee samenhangende randstoring die via het Engelse Kanaal naar de Noordzee trekt gaat een eerste front (koufront) met neerslag donderdag de Alpen binnen trekken

GFS donderdag 12h00 met de pre-frontale zuidelijke stroming (föhn) en naderende koelere lucht
Met föhn tot 15 graden op 1500 hPa (1500m)

Donderdag hebben we al te maken met meer bewolking en in het zuiden begint vochtigere lucht meer en meer tegen de Alpenhoofdkam te stuwen en daar kan al wat neerslag gaan vallen. Elders blijft het mede door de föhnige condities nog droog en zacht.

Koufront
Neerslag die samengaat met het oprukkende koufront zal in eerste instantie de westelijke Alpen binnen lopen en het is nog even afwachten in hoeverre de föhn de neerslag weet op te houden. De oostelijke Alpen mogen ook donderdag nog rekenen op wat na-zomerse toestanden, het mooie en rustige karakter gaat er hier echter ook geleidelijk uit.

Vrijdag trekt het koufront met neerslag de oostelijke Alpen binnen en verplaatst zicht verder naar het oosten. De westelijke Alpen profiteren dan alweer van een navolgend tussenhoog.

Vrijdag van west naar oost vertrekkende neerslag (koufront)

De westenwind is matig tot krachtig. Samen met de neerslag gaat het ook afkoelen en vooral in de bergen krijgen we (na al die warmte) te maken met een gevoelige afkoeling. De sneeuwvalgrens daalt tot en met vrijdag tijdelijk naar 2500 tot 2000 meter en lokaal ook nog lager, de vorstgrens daalt tijdelijk naar 2200 tot 2000 meter.

Oplevende zonale stroming
Zaterdag wordt door toedoen van het overtrekkend tussenhoog en een volgende uitdiepende Britse depressie van het zuidwesten uit tijdelijk weer zachtere lucht aangevoerd en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer omhoog. Zondag volgt op een volgen aktiver koufront weer een dalende trend en maandag gaat koel en wisselvallig verlopen. Door toedoen van een apart noord Italië laag (Genua) zou er dan ook neerslag van betekenis kunnen gaan vallen!

GFS voor zondag met de Genua cyclogenese en mogelijk veel neerslag

Sneeuwval grens aan de  noordkant zondag maandag  in de koudere lucht dan dalend tot 1600 a 1400 meter en lokaal ook nog lager. Deze ontwikkelingen zijn echter in detail nog onzeker mar zeker iets om even in de smiezen te houden.

Dinsdag ondergaat de atmosfeer op nadering van een volgende Atlantische depressie met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming weer een volgende thermische opleving die tot donderdag zal duren. Een volgend koufront gaat vanaf dan weer een afkoeling brengen.

GFS ensembles prikpunt centrale noordkant

Een overgang naar een veel kouder stromingspatroon en vroege winterinval lijkt voorlopig echter nog geen thema en we zullen het vooralsnog moeten doen met plaagstootjes van wat koelere Atlantische luchtmassa’s!

Morgen maar weer eens verder kijken hoe de kaarten er dan bijliggen. Benieuwd wat voor weer we komende winter kunnen verwachten? Lees hier de

winterverwachting 2017-2018.

Ik ga Rosswald vandaag  (tijdelijk) weer verruilen voor het 800 meter lager gelegen Termen. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 224 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer