Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  hoog – Tanja – ligt met zwaartepunt boven midden en zuid Europa en zorgt tot en met woensdag voor rustig na-zomers herfstweer. Vanaf donderdag neemt de invloed van het hoog geleidelijk af en het wordt föhnig, de neerslagkansen nemen toe en ook de temperaturen gaan geleidelijk een dalende trend inzetten.

Einde Altweibersommer / Goldener Oktober in zicht

Ook gisteren konden we de Alpen weer genieten van Kaiserwetter en perfecte condities in de bergen. De aangevoerde lucht vanuit het zuidwesten was zelfs nog wat warmer en droger waardoor de temperaturen 1 tot 3 graden hoger uitkwamen dans op de zaterdag.

Wolkenlose Alpen gezien vanuit de ruimte, enkel in de dalen en in het bijzonder bij grote wateroppervlakten zoals bv de Zürichersee hadden lange tijde te maken met hardnekkige mist.

In het laagland en de lagere delen steeg het kwik tot tot bijna 25 graden, op 2000 meter tot 15 a 17 graden en een vorstgrens ergens rond de 3800 meter.

Postkartenwetter! Foto Val di Campo (Poschiavo) Graubünden via FB Detlef Gerritzen
Oben blau en unten blau! Foto Melchsee / S. Schöpfer via Meteo Schweiz Wetterblog
Droge lucht, staalblauwe hemel en zomerse condities
Weerstation Meteo-Oberwallis Rosswald (Fleschboden) Wanneer zal de sneeuw hier op de pistes gaan vallen?
Genieten! Rosswald foto Francien Bakker
Nog 3 dagen genieten van het na-zomerse weer.  Zweten op ons balkon van Chalet Bergfriede te Rosswald

Dit zijn waardes die ook in de (hoog)zomer niet zouden mis staan en we kunnen dus met recht spreken van “na-zomers weer”. Overigens zijn dit soort thermische uitschieters medio oktober op zich niet bijzonder, ook in het verleden zagen we al vaker dit soort thermische hoogstandjes met zelfs nog hogere temperaturen.

Nog even na-zomeren
De komende 3 dagen verandert er aan het na-zomere weerbeeld in grote lijnen helemaal niets. Na lokale ochtend mist of Hochnebel die in de loop van de ochtend oplost staat het weerbeeld weer in het teken van volop zon en zeer zachte condities.

Enkel overtrekkende (hogere) wolkenvelden die dinsdag en woensdag in beeld komen zullen het mooi weer niet frustreren. Opmerkelijk opnieuw de zeer warme condities hogerop in de bergen met een vorstgrens die ergens tussen de 4000 en 4200 meter ligt!

Radarbeeld Alpen 08h30. Via Wetteronline.de

Woensdag zoekt de wind geleidelijk de zuidwest tot zuidhoek op en gaat wat in kracht toenemen. Tegelijkertijd beginnen ook de drukverschillen tussen de zuid en noordkant (3 tot 5 hPa) wat toe te nemen met als resultaat een opkomende Südföhn. Wind toename en föhn zijn bijna altijd een voorbode van een aankomende weersverslechtering en ook dit maal gaat dit weer op!

Opkomende Südföhn
Hoog – Tanja – verliest vanaf dan toenemend de invloed op het weer in west Europa en en Alpen en Atlantische depressie met hun storingen kunnen vanuit het westen weer verder in oostelijke richting oprukken. Onder aanvoering van een Atlantische depressie met kern ten zuiden van IJsland en een daarmee samenhangende randstoring die via het Engelse Kanaal naar de Noordzee trekt gaat een eerste front (koufront) met neerslag donderdag de Alpen binnen trekken

GFS donderdag 12h00 met de pre-frontale zuidelijke stroming (föhn) en naderende koelere lucht
Met föhn tot 15 graden op 1500 hPa (1500m)

Donderdag hebben we al te maken met meer bewolking en in het zuiden begint vochtigere lucht meer en meer tegen de Alpenhoofdkam te stuwen en daar kan al wat neerslag gaan vallen. Elders blijft het mede door de föhnige condities nog droog en zacht.

Koufront
Neerslag die samengaat met het oprukkende koufront zal in eerste instantie de westelijke Alpen binnen lopen en het is nog even afwachten in hoeverre de föhn de neerslag weet op te houden. De oostelijke Alpen mogen ook donderdag nog rekenen op wat na-zomerse toestanden, het mooie en rustige karakter gaat er hier echter ook geleidelijk uit.

Vrijdag trekt het koufront met neerslag de oostelijke Alpen binnen en verplaatst zicht verder naar het oosten. De westelijke Alpen profiteren dan alweer van een navolgend tussenhoog.

Vrijdag van west naar oost vertrekkende neerslag (koufront)

De westenwind is matig tot krachtig. Samen met de neerslag gaat het ook afkoelen en vooral in de bergen krijgen we (na al die warmte) te maken met een gevoelige afkoeling. De sneeuwvalgrens daalt tot en met vrijdag tijdelijk naar 2500 tot 2000 meter en lokaal ook nog lager, de vorstgrens daalt tijdelijk naar 2200 tot 2000 meter.

Oplevende zonale stroming
Zaterdag wordt door toedoen van het overtrekkend tussenhoog en een volgende uitdiepende Britse depressie van het zuidwesten uit tijdelijk weer zachtere lucht aangevoerd en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer omhoog. Zondag volgt op een volgen aktiver koufront weer een dalende trend en maandag gaat koel en wisselvallig verlopen. Door toedoen van een apart noord Italië laag (Genua) zou er dan ook neerslag van betekenis kunnen gaan vallen!

GFS voor zondag met de Genua cyclogenese en mogelijk veel neerslag

Sneeuwval grens aan de  noordkant zondag maandag  in de koudere lucht dan dalend tot 1600 a 1400 meter en lokaal ook nog lager. Deze ontwikkelingen zijn echter in detail nog onzeker mar zeker iets om even in de smiezen te houden.

Dinsdag ondergaat de atmosfeer op nadering van een volgende Atlantische depressie met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming weer een volgende thermische opleving die tot donderdag zal duren. Een volgend koufront gaat vanaf dan weer een afkoeling brengen.

GFS ensembles prikpunt centrale noordkant

Een overgang naar een veel kouder stromingspatroon en vroege winterinval lijkt voorlopig echter nog geen thema en we zullen het vooralsnog moeten doen met plaagstootjes van wat koelere Atlantische luchtmassa’s!

Morgen maar weer eens verder kijken hoe de kaarten er dan bijliggen. Benieuwd wat voor weer we komende winter kunnen verwachten? Lees hier de

winterverwachting 2017-2018.

Ik ga Rosswald vandaag  (tijdelijk) weer verruilen voor het 800 meter lager gelegen Termen. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 220 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer