Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Frostig kalt, meer sneeuw in aantocht

De aangekondigde sneeuwval is gekomen en vooral in de West en Nordwest van de Stau mochten zich verheugen op een dik pak sneeuw van 30 tot 80 cm en lokaal hogerop ook nog meer.

Met de aanvoer vanuit noorden werd de vochtige maritiem polaire lucht tegen de Alpenhoofdkam als een spons uitgeknepen. Zondag viel er lokaal al 10 tot 30 cm sneeuw en in de afgelopen 24 uur viel er nogmaals 20 tot 50 cm bij.

Volop winters en een dik pak sneeuw maandagochtend in het Unterengadin. Foto’s via Marko Prietzel Facebook

De inner alpine regio’s zoals bijvoorbeeld het Wallis en Oberwallis moesten het dan met wat minder doen maar ook daar viel aan de noordzijde lokaal gisteren meer dan 30 cm sneeuw.  In de koude lucht daalde de sneeuwval tot in de lagere delen en dalen.

En ook in het Oberwallis en Wallis keerde de winter met sneeuw en vorst terug. Foto’s tuin Termen
Termen (1020m) gistermiddag

Schneeloch Vorarlberg

De meeste sneeuw viel echter in de Nordweststau van de Zwitserse Alpen tot de westelijke Oostenrijkse Alpen en zoals altijd met dit soort constellaties profiteert dan met name ook de Vorarlberg van de neerslag en sneeuw. Tot gisteren viel daar al bijna een halve meter en inmiddels gaat het richting de meter. Kijk maar eens naar het tuinsetje van Hans en Odette ter Braak  Haus Walser Berge in  Mittelberg Kleinwalsertal die een mooie indruk geven van wat daar de afgelopen 2 dagen al is gevallen.

Voor de sneeuwval
Gisteren
Vanmorgen, 83 cm Neuschnee

Meer info over Stau gebieden en waar de sneeuw valt vind je HIER

Nordföhn

De Alpenzuidkant had (heeft) juist te maken met een krachtige Nordföhn en door de afdrogende en opwarmende werking van de Alpenhoofdkam was het met name aan de westkant droog en zonnig met lenteachtige temperaturen van 14 tot 16 graden. Hieronder een beeld gezien vanuit de ruimte van maandag.

Gisteren maandag sneeuwde het door toedoen van een zwak warmtefront ook langs de westelijke Alpennoordkant intensief waarbij de sneeuwval tot in het Wallis overgrijpt. De sneeuwvalgrens houdt zich meest tot in de dalen en lagere delen op, tijdelijk gisteren ook stijgend naar 700 tot 900 meter.

Blik gisteren rond het middaguur vanuit de weerkamer in Termen (1020m)

In de nacht nam de sneeuwval in de navolgende koudere lucht qua intensiteit weer af respectievelijk focuste zich weer meer op de noordkant en daalde de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen. In het Wallis en ook hier in Oberwallis werd het weer droog. Nog wel staat er die harde tot stormachtige wind die het voor het gevoel nog een heel stuk kouder maakt.

Zware tijden weer voor de vogels die zich al hadden ingesteld op de lenteachtige condities. Beeld vanuit het Lötschental in Oberwallis vanmorgen. Foto Diny Weemen
Ook Rosswald kon zich weer verheugen op een dik pak van het witter poeder.
Tuin vanmorgen, 14 cm gemeten (deels flink verwaaid en lastig ook om precies te meten)

Nogmaals 30 tot 90 cm sneeuw verwacht

De komende dagen en ook in het weekend verandert er weinig aan de constellatie met hoog boven de Britse Eilanden tot voer Scandinvie en lagedruk boven oost Europa. Daarmee houdt de Nordstau / Nordföhn nog aan en sneeuwt het met voorkeur en zwaartepunt vooral aan de Alpennoordkant.

GFS voor woensdagochtend met ook dan nog steeds de Nordstau

Vandaag valt er zoals aan aan gehaald vooral in de Nordstau van de Alpen nog meer sneeuw en tot morgenochtend wordt er nogmaals 20 tot 60 cm berekend. Pakken we ook nog even de sneeuwval van de woensdag mee dan zien we lokaal tot 90 cm aan Neuschnee.

UKMO fronten en isobarenkaart voor vanavond
Radarbeeld Alpen 09h30

Mede door een volgende storing die vanaf De Benelux en Frankrijk naar het zuiden afzakt kan ook in de westelijke Alpen in de loop van de middag de sneeuwval weer gaan opleven.

Lawinegevaar

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities is het lawine gevaar in de Alpen aanzienlijk tot groot en geldt er een code “oranje tot “rood”. De komende dagen zal daar nog niet veel aan veranderen. Het is dus zaak om op de pistes te blijven dan wel de nodige voorzichtigheid in acht te nemen met betrekking tot de diverse off piste activiteiten.

Afnemende Nordstau sneeuwval

Vanaf woensdag komt er tijdelijk wat rust in de atmosfeer. Het lijkt echter maar van tijdelijke aard want uitgaande van een (hoogte)laagje / (koudeputje) dat vanaf zuid Scandinavie via Duitsland over de Alpen naar noord Italië trekt gaat het donderdag – vrijdag opnieuw sneeuwen.

Het laagje donderdag avond op weg van Duitsland naar de centrale Middellandse Zee

Mogelijk dat het laagje met nogmaals een portie veel koudere polaire lucht uiteindelijk een Genuaof Adria laag in stelling gaat brengen. Dit zou dan ook neerslag van betekenis / sneeuw in de Stau van de Alpenzuidkant moeten gaan opleveren. Vooral eergisteren en ook  nog gisteren zat dit in de modellen. Vandaag wat minder uitgesproken en ook grote verschillen per model ten opzichte van het zwaartepunt van de lagedruk. Dus nog even afwachten wat dat precies gaat doen.

Minder koud, afnemende neerslag (sneeuw) kansen

Na passage van het (hoogte)laag en met het kantelen van de as van de hogedruk (oost) zoekt de hoogtestroming dan meer en meer de oosthoek en later zuidoosthoek op en kan het kwik weer wat gaan oplopen. Ook dan kan, en we zitten dan al richting het einde van de week kan er overal in de Alpen nog sneeuw of sneeuwbuien vallen.

Het scenario met de naar nar de Middellandse Zee afsnoerende lagedruk wordt ook vanmorgen weer door alle modellen geschetst, veel onzekerheid zit echter met name nog in de koers en positie van van het (hoogte)laag. Hoe dan ook lijkt er met deze ontwikkelingen in de loop van het weekend een einde te komen aan de koude NO tot O stroming en kan het kwik waarschijnlijk weer aan een opmars beginnen. Of dit dan ook zal doorzetten of dat dan later toch weer een nieuwe portie koudere lucht vanuit het noorden volgt is ook nog onzeker.

ECMWF ensembles T850 hPa en neerslag prikpunt Innsbruck / Tirol

Samenvattend; aanhoudend winters met periodiek sneeuwval. Tijdens het weekend geleidelijk weer wat oplopende temperaturen en afnemende neerslagkansen.

Tot zover voor dit moment. Nog een heel fijne dag, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Sneeuwmeetveld – webcambeeld tuin bij de vijver in Termen (1020m)

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 91 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Nog niet verlost van winterweer / sneeuwval”

 • Bernie
  17 maart 2021 at 07:54

  De winter is weer helemaal terug in de alpen! Heerlijk om te zien en Oh zo jammer dat we nog steeds niet kunnen gaan. Wat zou het toch lekker zijn om te kunnen gaan voor een lang weekend. De kwelling is groot maar ik zeg maar zo, dan blijven de ski’s mooi nieuw!
  Mannen in ben elke keer weer blij met jullie mooie verhalen. Al reageren de lezers nu veel minder hoop ik dat de berichten blijven komen. Straks als alles dicht is en de alpen zich rustig voorbereiden op het zomer seizoen blijf ik jullie volgen. Elke dag weer even kijken of er een mooi en nieuw bericht is. Ben blij dat ik die donatie heb gedaan en hoop dat vele dat met mij nog zullen doen. Jullie inzet is zeer welkom!

  • Johann
   17 maart 2021 at 10:53

   Top en bedankt @Bernie! Idd tenenkrommend en schrijnend al die mooie sneeuw die dit jaar voor de meeste Nederlanders buiten bereik blijven! Hopen we op betere tijden vanaf de lente / zomer. Overigens vannacht ook weer 10 tot 30 gevallen en tot in de meeste Alpendalen weer winters. Lokaal viel er de afgelopen dagen met de Nordstau tot 100cm en hogerop ook nog meer!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier