Advertentie 

Algemeen: hoog –Geri – ligt vandaag zondag met zijn kern boven de Balkan en verliest verder de invloed op het weer in de Alpen en  hogere wolken behorende bij een zwak warmtefront trekken vanuit het noordwesten over de Alpen. Morgen maandag stroom met een in kracht toenemende zuidwestelijke stroming nog wat zachtere lucht binnen voordat dinsdag een koufront behorende bij een depressie op weg naar de Noordzee voor een onbestendigere en tijdelijk koudere weerfase  met sneeuw gaat zorgen.

Veel sneeuw westelijke en zuidelijke Alpen verwacht

Gisteren konden we onder invloed van hoog Geri dat met zijn kern via de Alpen naar het zuidoosten trok genieten van een heerlijk winterdag. Vooral aan de Noordkant waar wat verse sneeuw was gevallen was het genieten van zon en sneeuw. Van het westen uit stroomde geleidelijk weer zachtere wind binnen en de cirrus bewolking aan het zwerk duidde op de aanwezigheid van een (zwak) warmte front. Hieronder een impressie van de zaterdag.

Veel zon maar weinig sneeuw in Fiss-Ladis – Foto Alpenweerman Roy Molenaar die daar momenteel vertoeft
Fiss-Ladis
Arosa via I ❤ Graubünden‏@graubuendner
Keizerlijk blauw en strak blauwe pistes
Franse Alpen Guides Espace Killy‏@guidespacekilly
Perfect skitour weer gisteren. Foto’s van Daniel Gerstgrasser‏@danivumalvier vanuit de Silvretta
Daniel Gerstgrasser‏@danivumalvier vanuit de Silvretta
Foto’s van Daniel Gerstgrasser‏@danivumalvier vanuit de Silvretta

Wie sneeuw en kou zoeken die vindt deze in de wat meer noordelijke delen van Scandinavie

Foto Alpenweerman Sander van Engelen verblijft in Oslo en kon daar genieten van een heerlijk pak verse sneeuw!
NatuurijsZweden‏@NatuurijsZweden Foto J. Kabel

Vannacht kon het weer aardig afkoelen en op dit moment vriest het op de meeste plaatsen nog licht tot matig. De hogere dalen en en daar waar sneeuw ligt konden nog wat extra afkoelen (stralingsvorst) met lokaal 10 tot 15 graden vorst. Dat de zachtere lucht vooral hoger in de atmosfeer aanwezig is kunnen wwe ook mooi zien aan de tempeaturen op grotere hoogte. Zo melden bijvoorbeeld de  het Kleines Matterhoren op 3800m,  de Mittelallalin in Saas-Fee (3500m) en ook het Jungfraujoch (3500m) slecht 6 tot 4 graden vorst!

Vandaag kan de lucht nog wat verder opwarmen en de zon zal door de overtrekkende cirrus bewolking deels wat getemperd worden. Het is zacht met temperaturen die tussen de 5 en 13 gaan uitkomen en ook op 2000 meter is het met 3 graden in de plus zacht. De vorstgrens vinden we terug tussen de 2700 en 3200 meter.

Actuele radarbeeld 09h00 Bron WetterOnline.de

Inmiddels zien we ten zuiden van Groenland een depressie op de weerkaarten verschijnen. Dit systeem trekt de komende 2 dagen naar de Noordzee. Aan de voorzijde van dit systeem neemt de zuidwestelijke hoogtestroming verder in kracht toe en wordt maandag nog zachtere lucht aangevoerd. Aan de noordkant wordt het tevens föhnig en met de föhn stijgt het kwik weer naar 15 tot 18 graden. Echter ook zonder föhn is het met 10 tot 15 graden en op 2000 meter met een graad of 4 zeer zacht.

GFS maandag 27-02 – 12h00 met het naderende koufront en neerslag
Koufront dinsdag
Vanaf dinsdag is het dan echter gedaan met het zeer zacht weer. Het koufront trekt in de loop van de nacht van maandag op dinsdag de Alpen binnen en na föhneinde gaat kan de neerslag van het westen en zuiden uit ook aan de noordkant gaan inzetten. Eerste neerslag valt in de westelijke Alpen reeds in de avond.
Dinsdag trekt het front van west naar oost over de Alpen, aan de voorzijde zal in de zachte lucht de neerslag eerst nog als regen vallen
De temperaturen gaan in alle hoogtes gevoelig naar beneden en de sneeuwvalgrens zal gaan dalen van 1500 meter naar circa 1000 tot 800 meter op de dinsdag. Woensdag kan het deels sneeuwen tot 600 a 500 meter, wel neemt dan de neerslag aan intensiteit weer af en krijgt ook een wat meer buiig karakter.

Neerslag mm 6/h dinsdagmiddag
Neerslag /sneeuw
Tot donderdag gaat er in de Alpen het nodige neerslag vallen waarbij de meeste neerslag voor de westeliijke en zuidelijke Alpen wordt berekend. Het GFS is vooral zeer positief voor de Franse Alpen (Weststau), deels berekend het model daar neerslaghoeveelheden van 100mm, het ECMWF komt voor dat gebied met als zwaartepunt de Porte du Soleil  niet verder dan 50mm.

GFS neerslag cumulatief tot donderdag. Het model berekent vooral voor de westelijke Zwitserse en Franse Alpen veel neerslag

Vergelijk ECMWF
Positief is echter dat het model vooral ook sneeuw berekent voor de Alpenzuidkant en met name, deels zelfs bijna 80mm. Aangezien het GFS model nog wel eens overdrijft met de neerslaghoeveelheden op de wat langere termijn houden we ons maar vast aan de ECMWF prognoses.

ECMWF voor de oostelijke Alpen
Gaan we uit van de vuistregel 1 mm neerslag is 1 cm droge sneeuw dan gaat er in de westelijke en zuidelijk Alpen (hogerop tussen de 30 en 60cm sneeuw vallen en mogelijk bij gunstige Stau lokaal ook nog meer

Bergfex model neerslag (sneeuw) cumulatief tot donderdag (ECMWF)
De verwachtingen vanaf donderdag worden wat onzeker maar het meest waarschijnlijke scenario is dat we weer aan de zuidkant van de polaire jetstream terecht zullen komen waarbij toenemende hogedruk (tussenhoog) voor overwegen droog weer en ook zon zal gaan zorgen. Mocht er nog neerslag vallen dan is de kans daarop het grootst voor de noordelijke Alpen in de nabijheid van de jet, hier kan dan ook de westenwind nog behoorlijk doorstaan.
Door een volgende depressie die vanaf de Atlantische Oceaan richting de Golf van Biskaje koerst nemen de drukverschillen in het weekend weer toe en met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming wordt het aan de noordkant weer föhnig. Maandag dan weer föhneinde op passage van een volgend koufront. Zoals gezegd wordt het dan allemaal erg onzeker en heeft het geen zin om verdere details te gaan bespreken!

ECMWF voor zaterdag 4 maart met de föhnige ZW stroming
ECMWF ensembles (EC12) met de 2 zachtere (föhn)fases. Prikpunt centrale Alpennoordkant.
Zeker is wel dat we vandaag en morgen nog in de zachtere luchtmassa’s vertoeven en het met föhn weer even flink “warm” wordt. Dinsdag dan koufront, afkoeling en neerslag met een dalende sneeuwvalgrens. Morgen maar weer eens verder kijken wat de modellen dan voor ons in petto hebben. Vanuit een deels bewolkt Oberwallis een fijne zondag nog en graag weer tot morgen. Ciao

Lawinegevaar 

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, waaronder een dodelijk ongeval eergisteren hier in de bergen bij Leukerbad. In alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt een code ORANJE (3) of is het gevaar door de verse sneeuw in het hooggebergte boven de boomgrens weer opgehoogd van code GEEL naar code ORANJE.  Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 871 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier