Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De Oostalpen blijven vandaag onder invloed van hoge druk, terwijl een koufront over de Westalpen trekt en voor meer wisselvalligheid zorgt. Op zondag is er over het algemeen meer kans op regenbuien vanuit het westen. Later in de week en volgend weekend een flinke afkoeling met mogelijk sneeuw in de bergen.

De nazomer weet van geen ophouden en het is nog altijd warm voor de tijd van het jaar. De gletsjers hebben daar ook onder te leiden. Met de hoge temperaturen van de afgelopen dagen is de beschermende sneeuwlaag op veel plekken inmiddels verdwenen. Het blijft nog een paar dagen warm, maar richting volgend weekend kan het wel eens flink gaan afkoelen .

Een aantal beelden van gletsjers in de Alpen van gisteren. Veel van de beschermende sneeuwlaag is verdwenen en het blootgestelde ijs is meer vatbaar voor smelt. Hintereisferner, Grossglockner en Aletsch (foto-webcam.eu)

Vandaag overheerst de zon en is het op veel plekken in de Alpen onbewolkt. In het begin kan Hochnebel nog enkele uren aanhouden, maar al snel breekt de zon steeds vaker door. Vooral in het uiterste oosten van de Alpen is meer kans op hoge bewolking. Ook in het zuidwesten van de Alpen is meer bewolking en kunnen vandaag onweersbuien verwacht worden door een overtrekkend koufront.

Rond deze tijd van het jaar is er ook een sterke dagelijkse gang. De nachten voelen steeds frisser aan, maar overdag kan de temperatuur aardig oplopen.

Morgen, zondag wordt het overwegend zonnig. Hochnebel zal in de vroege ochtend in enkele dalen nog voorkomen. Over de gehele Alpen is er steeds meer bewolking en zal in de loop van de middag verder toenemen. Lokaal kan dit vroeg in de middag al uitgroeien tot regen- en onweersbuien. De meeste neerslag wordt al vroeg verwacht in het westen van de Alpen. Later ook meer richting het oosten, in delen van Oostenrijk. Er staat een krachtige tot soms harde wind en temperaturen kunnen oplopen tot zomerse waarden van 25 graden in de dalen.

Zondagmiddag mogelijk al vroeg lokale buien verspreid over de westelijke Alpen en ook het westen van Oostenrijk (WXcharts.com)

Maandag en dinsdag nemen de buienkansen steeds meer toe. Aanvankelijk begint de dag droog en zonnig, maar in de middag moet rekening gehouden met regen- en onweersbuien. Het is nog altijd warm voor de tijd van het jaar en op veel plaatsen ligt de temperaturen nog altijd ruim boven de 20 graden. De wind kan soms stevig zijn en draait vanuit zuidwest naar zuidoostelijke richting, daarmee is het föhnig aan de noordkant van de Alpen. Vanaf dinsdag doet de temperatuur steeds meer een stap terug.

Tegen het einde van de volgende week en weekend belooft het in de Alpen zeer spannend te gaan worden. Een hoogtetrog en depressie(s) transporteren veel koudere arctische lucht tot ver naar het zuiden uit en gaan dan een gevoelige Temperatursturz veroorzaken. (WXcharts.com)
(bron: Meteociel.fr)

Vooruitzicht

De komende dagen is nog zomers warm en zwoel, maar daarna krijgen we te maken met een weersverandering. Aan het einde van de volgende week en het weekend belooft het in de Alpen zeer spannend te gaan worden. Een hoogtetrog en depressies transporteren veel koudere arctische lucht tot ver naar het zuiden uit en gaan dan een gevoelige temperatuursdaling veroorzaken. Mogelijk met sneeuw tot op lagere hoogten. Daarover meer de komende dagen.

(Visited 1.285 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Nog even nazomers, daarna flinke afkoeling”

 • Johann
  19 september 2020 at 13:06

  Ofschoon in detail nog de nodige onzekerheid lijkt het vrij zeker dat de herfst aan het einde van de week goed gaat toeslaan en het def. voorbij is met de nazomer. Er gaat niet alleen (veel) neerslag vallen, het wordt gevoelig kouder met in de bergen geleidelijk sneeuw tot 1500-1000m. #GFS Ens centr. Zwitserse Alpen

 • Johann
  19 september 2020 at 16:35

  EXTREEM!
  Een depressie met kern boven Frankrijk transporteert warme vochtige warme lucht vanaf de MZ. Oa ism een koufront (convergentiezone) zorgt dit voor extreme neerslaghoeveelheden in de berggebieden van centraal Frankrijk (Cévennes) . In 15 uur vielen er de volgende hoeveelheden! Per uur circa 100mm!

  – 688 mm à Valleraugue
  – 346 mm au Vigan
  – 339 mm à Moissac-Vallée-Française
  – 248 mm à Saint-Martial
  – 153 mm à Saint-Etienne-Vallée-Française
  – 152 mm au Caylar

 • Johann
  20 september 2020 at 09:32

  Spannende synoptische ontwikkelingen nog steeds in het weekend en de eerste helft van de volgende week met hoogtetrog en afsnoerend hoogtelaag gevuld met koude lucht. Positie van trog / cut off laag gaat belangrijk worden, mogelijk veel neerslag met sneeuw tot 1000 a 1500 meter. Later meer……….

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier