Alpen - Nog even geduld....zomerweer in aantocht
Algemeen; lagedruk met vooral op hoogte koudere onstabiele luchtmassa’s zorgt ook de komende dagen nog voor gematigd warm onbestendig “zomer”weer. Vanaf vrijdag neemt vanuit het westen de hogedrukinvloed wat meer toe in aanloop na veel warmer en stabieler zomerweer met de start van de nieuwe week.
Langzame aftocht slechtweer (hoogtelaag)
Stabiel zomerweer is ook in de Alpen ver te zoeken en veelal doet het weerbeeld meer denken aan de herfst dan aan de zomer en steeds weer vielen er regen of (onweers)buien. Ook de veel warmere lucht in het oosten en aan de zuidkant, maandag nog lokaal tot 28 30 graden in het zuid Zwitserse Tessin en Wallis en het aangrenzende Italiaanse Aosta, moest wijken voor minder warme luchtmassa’s.
Gisteren werd het na 2 dagen bewolking en regen ook in de oostelijke (Oostenrijkse) Alpen eindelijk weer (wat) droger en was ook de zon weer aan het zwerk te bewonderen. Al naar gelang de bewolking of buien, zuidkant ook met onweer, steeg het kwik naar 16 tot 25 graden.
Regenachtig en de bergen in de wolken. Het beeld zoals we dat de laatste dagen op veel plaatsen zagen in de Alpen. Beeld Lech-Zürs-am-Arlberg gisteren
Hieronder nog wat webcamshots vanuit de Alpen van dinsdag j.l.
Lagedruk Europa
Boosdoener van het slechte weer in grote delen van Europa als ook de Alpen is een complex gebied met lagedruk waarbinnen diverse storingen en koudeputjes rondtollen. Draai en angelpunt is een dominant hoogtelaag dat komende vanaf de Britse Eilanden boven de Golf van Biskaje.
Daarnaast bevindt zich boven midden Europa een NW-ZO georiënteerde convergentie zone en het overgangsgebied tussen koeler onstabiele luchtmassa’s (hoogtelaag) in het westen en warmere onstabiele luchtmassa’s in het oosten ervan.
Vooral in het overgangsgebied van de twee verschillende soorten luchtmassa’s valt steeds weer neerslag of regen en onweersbuien. Lokaal zijn dit pittige buien met veel neerslag.
Ook vandaag liggen de Alpen aan de voorzijde van het praktisch stationaire (hoogte)laag in de omgeving van Bretagne. Met zwakke zuid tot zuidwestelijke hoogtewinden wordt matig warme vochtige lucht aangevoerd. De atmosfeer is daarbij onstabiel van opbouw en met ondersteuning van de dagelijkse gang gaat dit weer buien opleveren.
Daarnaast krijgen we vandaag van west naar oost te maken met een aparte (ver)storing (convergentielijn) die voor verdere de-stabilisering en dus nattigheid zal gaan zorgen. Later op de dag zou het van het westen uit in de westelijke Alpen dan weer wat moeten opknappen respectievelijk droger worden met opklaringen.
Ook de donderdag staat in het teken van de lagedruk en gaat het onbestendig verder met kans op regen en -of onweersbuien. Qua temperaturen verandert er vooreerst nog niet veel. In de bergen pendelt de vorstgrens de komende dagen meest tussen de 2900 en 3400 meter
Geleidelijk begint de lagedruk vanuit het westen echter op te vullen en af te zwakken en vanuit het westen de luchtdruk langzaam te stijgen. In de westelijke Alpen kan de atmosfeer daarbij langzaam wat tot rust gaan komen en stabiliseren en nemen de neerslagkans af. Onbestendiger is het nog oostelijke Alpen en met name de oostelijke regionen. De temperaturen vertonen van west naar oost een geleidelijk stijgende trend!
In het weekend zet zich deze trend langzaam door maar nog steeds hebben we te maken met de invloed van de lagedruk. De kans op een lokale regen of onweersbui met voorkeur voor de bergen in de middag en avond blijft ook dan aanwezig. Vorstgrens 3000 tot 3500 meter.
Met de start van de nieuwe week gaat het Azorenhoog zijn warme vleugels tot over west Europa en ook de Alpen uitslaan en evolueren we naar stabieler en warmer zomerweer. Met veel zon kan het kwik dagelijks wat winst gaan pakken met maxima die gaan oplopen naar 28 tot 32 graden en lokaal ook nog een hoger.
Mede ondersteund door een van het zuidwesten uit inkomende warme hoogterug gaat het ook in de hogere atmosfeer opwarmen en stijgt de vorstgrens naar circa 3800 tot 4000 meter. Lokale warmte onweders zouden in de middag of avond voor wat afkoeling kunnen zorgen. Hoe dat in detail zal gaan verlopen gaan we de volgende dagen in kaart brengen!
Samengevat kunnen we stellen dat we vandaag nog met een neerslaggebied moeten afrekenen, dan nog onbestendig maar vanaf het weekend en met name volgende week van west naar oost overgang naar (zeer) warm zomerweer.
Tot zover vanuit een kletsnat Oberwallis, actuele temperatuur 10.6 graden. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman