Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; lagedruk met vooral op hoogte koudere onstabiele luchtmassa’s zorgt ook de komende dagen nog voor gematigd warm onbestendig “zomer”weer. Vanaf vrijdag neemt vanuit het westen de hogedrukinvloed wat meer toe in aanloop na veel warmer en stabieler zomerweer met de start van de nieuwe week.

Langzame aftocht slechtweer (hoogtelaag)

Stabiel zomerweer is ook in de Alpen ver te zoeken en veelal doet het weerbeeld meer denken aan de herfst dan aan de zomer en steeds weer vielen er regen of (onweers)buien. Ook de veel warmere lucht in het oosten en aan de zuidkant, maandag nog lokaal tot 28 30 graden in het zuid Zwitserse Tessin en Wallis en het aangrenzende Italiaanse Aosta, moest wijken voor minder warme luchtmassa’s.

Tot 30 graden eergisteren in het zuid Zwitserse Tessin

Gisteren werd het na 2 dagen bewolking en regen ook in de oostelijke (Oostenrijkse) Alpen eindelijk weer (wat) droger en was ook de zon weer aan het zwerk te bewonderen. Al naar gelang de bewolking of buien, zuidkant ook met onweer, steeg het kwik naar 16 tot 25 graden.

Regenachtig en de bergen in de wolken. Het beeld zoals we dat de laatste dagen op veel plaatsen zagen in de Alpen. Beeld Lech-Zürs-am-Arlberg gisteren

Hieronder nog wat webcamshots vanuit de Alpen van dinsdag j.l.

Lagedruk Europa
Boosdoener van het slechte weer in grote delen van Europa als ook de Alpen is een complex gebied met lagedruk waarbinnen diverse storingen en koudeputjes rondtollen. Draai en angelpunt is een dominant hoogtelaag dat komende vanaf de Britse Eilanden boven de Golf van Biskaje.

Daarnaast bevindt zich boven midden Europa een NW-ZO georiënteerde convergentie zone en het overgangsgebied tussen koeler onstabiele luchtmassa’s (hoogtelaag) in het westen en warmere onstabiele luchtmassa’s in het oosten ervan.

De strijd tussen koelere en warmere onstabiele luchtmassa’s vindt deze dagen boven west Europa en de Alpen plaats. GFS T850 hPa (temp. op circa 1500 meter hoogte
Weerkaart met fronten voor vanmiddag 12h00

Vooral in het overgangsgebied van de twee verschillende soorten luchtmassa’s valt steeds weer neerslag of regen en onweersbuien. Lokaal zijn dit pittige buien met veel neerslag.

Ook vandaag liggen de Alpen aan de voorzijde van het praktisch stationaire (hoogte)laag in de omgeving van Bretagne. Met zwakke zuid tot zuidwestelijke hoogtewinden wordt matig warme vochtige lucht aangevoerd. De atmosfeer is daarbij onstabiel van opbouw en met ondersteuning van de dagelijkse gang gaat dit weer buien opleveren.

Engelse weerkaart model UKMO /Bracknell) met ook hier de convergentie lijn (neerslag gebied) ergens boven de Alpen

Daarnaast krijgen we vandaag van west naar oost te maken met een aparte (ver)storing (convergentielijn)  die voor verdere de-stabilisering en dus nattigheid zal gaan zorgen. Later op de dag zou het van het westen uit in de westelijke Alpen dan weer wat moeten opknappen respectievelijk droger worden met opklaringen.

Radarbeeld Alpen 08h45 met het regen gebied nog over de westelijke Alpen

Ook de donderdag staat in het teken van de lagedruk en gaat het onbestendig verder met kans op regen en -of onweersbuien. Qua temperaturen verandert er vooreerst nog niet veel. In de bergen pendelt de vorstgrens de komende dagen meest tussen de 2900 en 3400 meter

Geleidelijk begint de lagedruk vanuit het westen echter op te vullen en af te zwakken en vanuit het westen de luchtdruk langzaam te stijgen. In de westelijke Alpen kan de atmosfeer daarbij langzaam wat tot rust gaan komen en stabiliseren en nemen de neerslagkans af. Onbestendiger is het nog oostelijke Alpen en met name de oostelijke regionen. De temperaturen vertonen van west naar oost een geleidelijk stijgende trend!

ECMWF 500 hPA met de langzaam afnemende / wegtrekkende lagedruk en inschuivende uitlopre van het Azorenhoog

In het weekend zet zich deze trend langzaam door maar nog steeds hebben we te maken met de invloed van de lagedruk. De kans op een lokale regen of onweersbui met voorkeur voor de bergen in de middag en avond blijft ook dan aanwezig. Vorstgrens 3000 tot 3500 meter.

Met de start van de nieuwe week gaat het Azorenhoog zijn warme vleugels tot over west Europa en ook de Alpen uitslaan en evolueren we naar stabieler en warmer zomerweer. Met veel zon kan het kwik dagelijks wat winst gaan pakken met maxima die gaan oplopen naar 28 tot 32 graden en lokaal ook nog een hoger.

Begin volgende week met de uitloper van het subtropenhoog overgang naar zeer warm zomerweer. Kaart ECMWF 500 hPa voor woensdag

Mede ondersteund door een van het zuidwesten uit inkomende warme hoogterug gaat het ook in de hogere atmosfeer opwarmen en stijgt de vorstgrens naar circa 3800 tot 4000 meter. Lokale warmte onweders zouden in de middag of avond voor wat afkoeling kunnen zorgen. Hoe dat in detail zal gaan verlopen gaan we de volgende dagen in kaart brengen!

GFS ensembles prikpunt centrale Alpennoordkant (Vorarlberg)

Samengevat kunnen we stellen dat we vandaag nog met een neerslaggebied moeten afrekenen, dan nog onbestendig maar vanaf het weekend en met name volgende week van west naar oost overgang naar (zeer) warm zomerweer.

Tot zover vanuit een kletsnat Oberwallis, actuele temperatuur 10.6 graden. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 658 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier