Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een laagje – Sabina – trekt vandaag met kern net ten noorden van de Alpen naar het oosten en aan de zuidflank ervan kan zich zachtere (föhn) lucht nogmaals wat naar het noorden toe uitbreiden. Morgen komen we onder invloed van een hogedruk boven Duitsland en stroomt koudere en drogere lucht over de Alpen uit. Volgende week net een noordoostelijke stroming geleidelijk steeds kouder.

Zeer onzekere ontwikkelingen langere termijn

Foto frontpage en hieronder obere Wildhaus, hurfirsten — in Wildhaus. Foto Marko Prietzel

Gisteren hadden we te maken met vrij azchte lucht en een mix van opklaringen, bewolking en dan weer wat regen en wat hogerop sneeuw. Foto Andreas Hostettler‏ Twitter @Tanargue – Alp Champatsch 2090m (Graubünden)
Dooiweer, wat regen, sneeuw en opklaringen ook in Mittelberg Kleinwalsertal – Foto Hans ter Braak @hansterbraak

Een laagje luisterend naar de naam – Sabina – trekt vandaag via de Alpen naar oost Europa. Aan de zuidflank van dit systeem stroomt met een zuid tot zuidwestelijke stroming nogmaals zachtere lucht tot over de noordelijke Alpen uit.

Deels wordt het daarbij ook föhnig en met de föhn kan het kwik oplopen tot 10 graden. Kouder blijft het in de oostelijke Alpen en met name de oostelijke delen.

GFS T500 hPa zaterdag 12h00
GFS T850 hPa zaterdag 12h00

Samenhangend met de zwabberende frontale zone en het laagje gaat de neerslag die nu nog meest in het westen zit zich naar het oosten verplaatsen.

In de westelijke Alpen tot over het noorden van de westelijke Oostenrijkse Alpen sneeuwt het boven de 1500 a 1800 meter, naar het oosten toe waar de koudere lucht zit later op de dag vanaf 800 tot 500 meter.

Vannacht trekt de neerslag naar het oosten weg en gaat onder invloed van een inschuiven hoog boven zuid Duitsland koudere en ook drogere lucht instromen.

Zondag verovert de koudere lucht vanuit het noorden weer terrein en komen we weer in de (steeds) koudere lucht

De neerslag gaat er uit en het gaat opklaren, in het Wallis en aan de zuidkant wordt het met de noordelijke stroming zonnig. Aan de noordkant morgen met de noordelijke stroming kans op Hochnebel door de aanvoer van koude en vochtigere lucht in de onderste atmosfeer.

Artic Outbreak
De onzekerheid voor de verder ontwikkelingen en al of niet een overgang naar veel kouder “Spätwinterwetter” bepaalt ook vandaag weer het weermodellen gebeuren. Gisteren zagen we al die zeer koude ECMWF oplossing en in de avond deed ook de operationele GFS uitdraai er nog een schepje bovenop.

ECMWF met de het hoog woensdag met kern boven de Britse Eilanden en lagedruk (hoogtelaag) boven de centrale Middellandse Zee

Vandaag zien we dat de arctic outbreak toch wat verder naar het oosten wordt berekend doordat een richting Scandinavie opbouwend hoog vervolgens doorschuift richting oost Europa (Baltische Staten).

ECMWF voor vrijdag met het hoog met zijn kern boven de Baltische Staten

Met het doorschuiven van de hoogte-as kan de koudere arctische lucht niet of slechts tijdelijk naar west Europa uitstromen.  en is het nog maar de vraag in hoeverre de Alpen vol in de schot linie gaan komen.

In het verder vervolg vanaf het weekend verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich dan weer naar het noorden van Europa en kan vanuit het noorden nog veel koudere lucht naar het zuiden toe gaan uitstromen.

In het weekend van 24 en 25 februari dan nieuwe arctic outbreak impulsen door noordelijke hogedruk en een koude vortex boven west Rusland (hoogte laag)

Deze ontwikkelingen worden zowel door het GFS als ook het ECMWF berekent. Daarbij wordt het voor onze contreien van cruciaal belang wat de positie van de hogedruk gaat worden en het verloop van de hoogte-as.  Door de compleet verstoorde verhoudingen in de hogere atmosfeer (stratosfeer #SSW #Split PV) als ook in de lagere atmosfeer (troposfeer) is het allemaal nog uiterst onzeker wat er volgende week precies gaat gebeuren.

Gezien de noordelijke hogedruk impulsen en zelfs een alliantie met het pool hoog moeten we rekening houden met een veel kouder verloop richting het einde van februari en mogelijk ook aanvang maart!

Of en hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan gaan we de komende dagen vervolgen en proberen in kaart te brengen. Tot zover voor dit moment vanuit een nog föhnig opgeklaard Termen in Oberwallis. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.503 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Nog even aanmodderen in aanloop naar mogelijk arctisch regime”

 • Wim Danhof
  17 februari 2018 at 15:14

  Dag Johan,

  Wat betekenen de laatste berekeningen in termen van neerslag of juist zonneschijn in vanaf 24 februari? Hopelijk kun je daarover ook al iets voorspellen. Ik zie op laatste kaarten lage druk boven de Alpen vanaf 24 feb? Wij zitten in Les Arcs

  Groeten Wim

  • Johann
   17 februari 2018 at 15:33

   Hoi Wim, volgens de laatste model uitdraai een mix van zon, wolken en lage temperaturen. Maar zoals gezegd. De onzekerheden op die termijn zijn extreem en verder vooruit kijken dan pak hem beet medio volgend week heeft eigenlijk weinig zin.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier