Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is op veel plaatsen zeer zonnig en overdag ook zacht in de Alpen. Echt Kairserwetter. Vandaag (donderdag) profiteren we van nog zo’n dag. Vrijdag slaat het echter drastisch om en volgt er sneeuw tot in de dalen! De zuidkant blijft nagenoeg droog.

Pluk de dag vandaag of beter gezegd, de zon

Hopelijk bent u vandaag vroeg op gestaan of leest u dit bericht tijdens het ontbijt. Snel dooreten hoor want het wordt voorlopig even de laatste mooie en zachte dag in de Alpen. Ik heb het dan vooral over de Alpen noordkant. De Franse Alpen en delen van de Zwitserse Alpen zijn sowieso droog met meer zon. Een ander verhaal is het voor de oostkant van Zwitserland en dus grote delen van Oostenrijk waar sneeuwval op het programma staat. Vandaag blijft het overal echter nog droog en is het op veel plaatsen zonnig. Hoewel het in de ochtend nog koud is. Het vriest dan veelal licht tot matig. Zeker in de dalen en hogere dalen.

Gastein,, foto ingestuurd door Alpenweerman. Het kan niet op met het Kaiserweer. Ook vandaag zal het er op veel plaatsen zo uitzien. Wel wordt het weer wat zachter met op 2000 meter hoogte pas een temperatuur van rond het vriespunt in de middag. Daaronder gaan we tijdelijk flink in de plus graden. Niet getreurd, de dauwpunten blijven laag dus de sneeuw zal niet veel aangetast worden, zeker niet in de schaduw.

Dus niet vergeten vandaag, genieten van de zon en misschien wat minder ritjes op de ski’s. Al heb je natuurlijk nog altijd de echte “diehards”

In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag komt de sneeuw

We hadden het gisteren al gehad in dit artikel dat er een glijbaan komt van polaire lucht met van tijd tot tijd sneeuwval in de noordelijke Alpen. Ook hebben we uitgelegd hoe dit tot stand komt. Vandaag gaan we wat dieper in op de details. Hoe laat gaat het sneeuwen en hoeveel gaat er vallen?

Zowel het Amerikaans weermodel GFS alsook het Europees weermodel ECMWF laten de sneeuwval beginnen in de nacht van donderdag naar vrijdag. Bijna alle neerslag is voor Oostenrijk weggelegd. Elders is het gewoon droog.

Ontbijt vrijdagochtend maar even op uw gemakje, terwijl u naar de sneeuwval staart….

Om 09:00 uur sneeuwt het op veel plaatsen stevig door. Het Amerikaans weermodel kiest voor meer aanhoudende neerslag, terwijl dat het Europees weermodel het meer buiig laat worden met soms een hogere intensiteit. De laatste optie lijkt me realistischer. Bovendien staat er ook flink wat wind en zijn er soms windstoten te verwachten. De sneeuwvalgrens is inmiddels gezakt tot in het dal. Zo sneeuwt het dus ook in Innsbruck.

In de avond vanuit het westen geleidelijk droog

Vrijdagavond is het in Montafon (Vorarlberg) al droog, vermoedelijk gebeurt dat daar al in de loop van de middag. In Tirol neemt de neerslagactiviteit ook geleidelijk af. In Salzburg blijft het nog wel even door sneeuwen en daar worden de grootste neerslaghoeveelheden verwacht.

Hoeveel sneeuw valt er?

In totaal valt er volgens het Europees weermodel ECMWF ongeveer 5 cm in Vorarlberg. 10 tot 15 cm in delen van Tirol en lokaal 25 cm lokaal in de deelstaat Salzburg.
Het Amerikaans weermodel GFS berekent meer neerslag en aangezien bijna alles als sneeuw naar beneden valt kan er dan met deze berekeningen 10 tot 12 cm vallen in Vorarlberg. 15 tot 20 cm in delen van Tirol en lokaal 25 cm lokaal in de deelstaat Salzburg.

Dat zijn natuurlijk nog geen hele grote sneeuwdumpen, maar het frist weer lekker op. Om te skiën is het vrijdag dus geen hele fijne dag met sneeuw in combinatie met veel wind. De zuidkant zal er niet om malen en zit vaak nog in het zonnetje. Al zouden deze gebieden misschien wel smeken om wat verse sneeuw.

Vrijdagmiddag is het koud in de noordelijke Alpen. Op veel plaatsen blijft het vriezen. Alleen de laagste dalen komen even boven het vriespunt uit.

Samenvattend: donderdag mooi en zonnig, vrijdag andere koek

Vandaag (donderdag) is het dus nog schitterend wintersportweer in de Alpen en tot de avond is het droog. In de loop van de avond en nacht vanuit het noordwesten opkomende sneeuwval. Vrijdagochtend sneeuwt het in grote delen van Oostenrijk en in het uiterste oosten van Zwitserland. In de loop van de middag klaart het in Vorarlberg op en die droge condities breiden zich langzaam naar het oosten uit. Er valt 5 tot 10 cm sneeuw in delen van Vorarlberg en de meeste sneeuw wordt verwacht in de deelstaat Salzburg. Daar kan lokaal 25 cm vallen. Ook Tirol pakt een aardige hoeveelheid mee. Bovendien staat er soms veel wind met flinke windstoten. Blijf ons volgen… Sander pakt vrijdag alweer de volgende update op!

Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!

(Visited 979 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier