klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Een hogedrukgebied strekt zich uit boven een groot deel van Europa. Warme lucht vanuit de Sahara wordt aangevoerd richting de Alpen. Deze hogedruksituatie is aan het verzwakken en er is steeds meer sprake van een zwakke drukverdeling. Later vandaag ontstaan een aantal stevige buien met onweer in de Alpen. Ook in het weekend stevige onweersbuien en is het minder warm. Na het weekend valt er weinig regen en zijn het normalere temperaturen in de Alpen.

Vandaag nog zeer heet. Later vanmiddag en in het weekend stevige onweersbuien.

Het is zinderend heet. Op veel plekken in Europa zijn de afgelopen dagen temperatuurrecords verbroken. Ook in de Alpen is het bijzonder warm. De nulgradengrens steeg hier naar 4900m. Eind van dag ontstonden gisteren stevige onweersbuien verspreid over de Alpen.

Satellietbeeld van NASA MODIS voor de Alpen gisterenmiddag. Je ziet dat het steeds minder groen wordt. Ook de eerste plukken bewolking die later uitgroeien tot onweersbuien (bron: NASA Worldview)
Prachtige plaatjes gisteren met blauwe luchten in het Franse Tignes. Door dit gebied komt vandaag ook de Tour de France. (foto: FB Tignes)
Gisteren eind van de middag ontstonden stevige onweersbuien zoals hier in het Kärnten. Ook vandaag weer grote kans op buien eind van de middag.
Mooie rode zonsondergang gisteren in Innsbruck veroorzaakt door het Saharastof dat op dit moment in de atmosfeer zit boven de Alpen. (foto-webcam.eu)

Afgelopen woensdag kwamen twee bergbeklimmers om het leven op de Matterhorn. Er is een grote waarschijnlijk dat dit te maken heeft met de hitte. De uitzonderlijk hoge temperaturen op grote hoogte zorgen ervoor dat de berghellingen instabieler worden. De onderliggende permafrost, de bodem die normaal altijd bevroren is, begint te smelten. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan waardoor berghellingen naar beneden kunnen schuiven.

Vandaag is het nog steeds zeer heet. De dag begint zonnig overal in de Alpen en de temperaturen lopen snel op. Vanuit het zuidwesten wordt warme lucht aangevoerd. Deze luchtmassa bevat ook steeds meer vocht. Daarbij neemt het hogedrukgebied boven Europa  in kracht af. Hierdoor wordt de atmosfeer instabieler en kunnen stevige regen- en onweersbuien makkelijker ontstaan. De temperatuur loopt naar 32 a 35 in de dalen en de nulgradengrens ligt op 4400m. Een van de middag ontstaan stevige onweersbuien en kan het lokaal leiden tot wateroverlast, hagel en soms harde windstoten.

Uitzonderlijk hoge temperaturen opnieuw vandaag in een groot deel van Europa. (temperatuur afwijking 850hPa ECMWF, via Wetterzentrale.de)
Morgen trekt een storing over de Alpen vanuit westelijke richting. Dit gaat gepaard met nieuwe buien en daarbij ook onweer.

Morgen schijnt af en toe de zon en is het in de ochtend op veel plekken nog droog. Al vroeg in de middag bereikt een storing de Alpen. Het kan flink gaan regen en ook onweren. Het koelt af, maar kan het nog altijd zwoel aanvoelen met temperaturen van 25 a 30 graden en een hoge luchtvochtigheid.

Zondag opnieuw een onstuimige dag. De temperatuur daalt verder naar 22 a 25 graden en komt weer dichterbij de normaal voor de tijd van het jaar. Daarbij vallen opnieuw buien verspreid over de Alpen. Bij elkaar opgeteld kan dit weekend lokaal meer dan 100mm vallen in Zwitserland. De meeste neerslag valt rond de Alpenhoofdkam, het noordwesten van Italië, Zwitserland en ook het westen van Oostenrijk in het Vorarlberg.

Neerslagsom voor de komende dagen in Oostenrijk. Via Kachelmannwetter.com.
Neerslagsom voor Zwitserland voor de komende dagen. Lokaal zijn hoeveelheden van meer dan 100mm mogelijk.

Stevige regenbuien zorgden voor grote rivierafvoeren in de Alpen gisteren. (via Sever W

Vooruitzichten
Na het weekend valt er weinig regen en zien we normale temperaturen in de verwachting. Aan de noordkant van de Alpen is er meer bewolking dan aan de zuidkant. Dinsdag belooft nog een zonnige dag te worden en kan temperatuur weer wat gaan oplopen. De rest van de week is het normaler zomerweer met in de middag kans op een enkele (onweers)bui.

Vandaag nog zeer heet. In de loop van het weekend wordt het minder warm. Na het weekend normale temperaturen en overwegend droog (Multimodelvorhersage via Kachelmann, prikpunt: Basel (Zwitserland).

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 573 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Nog altijd heet. Weekend stevige onweersbuien”

  • MrB
    26 juli 2019 at 16:35

    Goedemiddag, kunnen jullie een update geven voor dit weekend en volgende week voor val gardena, italie? Bedankt alvast.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer