Advertentie 

Algemeen: de invloed van hoog Ortrud vandaag met kern boven de Balkan neemt verder af en de lucht wordt geleidelijk onstabieler van opbouw. Dinsdag krijgen achter een koufront behorende bij depressie Marcel met kern boven de noordelijke Oostzee vooral de noordelijke Alpen te maken met een portie koudere lucht en neerslag. Woensdag volgt een tussenhoog voordat op donderdag een volgend koufront met daarachter een volgende portie koudere lucht en neerslag opnieuw de noordelijke Alpen zal beinvloeden

Dinsdag en donderdag koufront passage

Gisteren opnieuw zo’n heerlijke “zomerdag” met in het laagland temperaturen die nogmaals 2 tot 3 graden hoger uitkwamen dan gisteren. Ook de zon was weer prominent aanwezig ofschoon er in de middag we wat concurrentie kwam van stapelwolken die zich met name boven de westelijke Franse en Zwitserse Alpen vormden. Later op de middag en in de avond ontstonden er ook wat lokale buitjes.

Zomers aandoende taferelen. Rijn -Foto CatAussie‏ @VulcanoSheep
En ook hier in Praden (Graubünden) doet niets meer aan de winter denken. Via Twitter Wandel en Skihotel‏ @ZwitserseAlpen

Ook de nieuwe week gaat nog voortvarend van start met volop zon en weer snel oplopende temperaturen. Lokaal kan het nogmaals 24 tot 26 graden worden en ook in de bergen is het met 5 tot 10 graden op 2000 meter en een vorstgrens op 2800 meter uitgesproken zacht voorjaarsweer.

Fronten en isobarenkaart voor vandaag. bron Deutscher Wetter Dienst (DWD)

Van het noordwesten uit stroomt echter geleidelijk  ook wat vochtigere lucht binnen waardoor de atmosfeer mede ondersteund door de dagelijks gang weer wat onstabiel van opbouw wordt. Net als gisteren ontstaan er in de middag weer stapelwolken die op meerdere plaatsen tot een regen of onweersbui zullen gaan uitgroeien.

Radarbeeld 08h00- Bron WetterOnline.de

In de nacht trekt een koufront de Alpen binnen met daarachter een portie koudere lucht die vooral de noordelijke Alpen zal gaan beïnvloeden. Hier koelt het markant af  en er gaat ook neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens van 2300 naar 1800 tot 1200 meter zakt. Ook op de dinsdagochtend is het aan de Alpenoordkant wisselvallig en valt er regen en boven de 1800 tot 1200 meter sneeuw. Op 2000 meter varieert het kwik van – 4  graden in het noord(oosten) tot 3 graden in het zuiden.

GFS 18h00 dinsdag 11 april met eerste koufront en portie koudere lucht

In de loop van (mid)dag gaat de neerslag er ook aan de noordkant geleidelijk weer uit en het gaat opklaren. In het westen en zuidwesten als ook inner-alpin klaart het reeds in de ochtend op en neerslag wordt er niet verwacht. De zuidkant profiteert dinsdag van een opkomende Nordföhn en hier kan het met de zon erbij 20 tot 23 graden worden. Elders is het met 10 tot 18 graden meest wel gedaan en staat er een matige tot harde west tot noordwesten wind.

Woensdag gaat een tussenhoog voor een duidelijke weersverbetering zorgen en met veel zon kan het kwik weer een aantal graden winst gaan boeken. Uitzondering daarop de meer oostelijke Alpen die te maken gaan krijgen met overtrekkende wolkenvelden.

Veel neerslag wordt er niet verwacht op de 2 koufronten. Bergfex cumulatief tot zaterdagochtend. Bron Bergfex.ch

Donderdag wordt een herhaling van de dinsdag wanneer een volgend koufront met name weer de Alpennoordkant gaat treffen. Hier wordt het opnieuw onbestendig met (buiige) neerslag en met het instromen van een volgende portie koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot 2000 a 1500 meter. Groter neerslaghoeveelheden worden er ook dan echter niet verwacht.

En donderdag gaan we op herhaling met een tweede koufront

Vrijdag en zaterdag volgen dan weer een weersverbetering op een inkomend tussenhoog. Vooral op vrijdag kan lokaal nog buitje vallen. In de loop van de zaterdag of anders zondag krijgen we vanuit het noordwesten te maken met een volgend koufront met daarachter koudere maritiem polaire lucht. Deze koudere lucht stroom tussen depressies met kern boven de Oostzee en een andere boven Italië en een hoog met kern ten westen van de Britse Eilanden naar het zuiden  uit en maandag zelfs tot over de Middellandse Zee.

En koufront nummer 3 gaat ons zondag – maandag begroeten.

We komen dan dus wat “dieper” in de koudere lucht te liggen en ook de dagen daarna verandert daar niet heel veel meer aan. Na een tijdelijke verzachting op de dinsdag – woensdag gaat een volgend koufront vanuit het noorden weer voor de nodige onbestendigheid en afkoeling zorgen.

Het lijkt er dus sterk op dat met de Paasvakanties (Nederland) het met het zeer zachte voorjaarsweer gedaan is en we te maken gaan krijgen met duidelijk koeler en periodiek ook onbestendig weer waarbij de sneeuwvalgrens tot circa 1000 meter zal gaan zakken. Hoe dat allemaal in detail zal gaan verlopen dat gaan we de komende komende dagen in kaart brengen.

GFS ensembles prikpunt noordelijke Alpen

Vanuit een nog fris maar onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Belalp Hohbiel

Lawinegevaar 

Algemeen geldt een code geel (2), matig.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 296 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier