Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de Alpen liggen in onder lichte invloed van hogedruk in een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee relatief zachte lucht wordt aangevoerd. Zaterdag schampt een zwak koufront de noordelijke Alpen. Zondag tijdelijk Südföhn in aanloop naar een actief koufront welke maandag over de Alpen trekt en in het gehele Alpengebied weer sneeuw gaat brengen. In het verdere verloop krijgen we met een noordelijke hoogtestroming te maken waarmee veel kouder polaire lucht wordt aangevoerd.

Zondag en maandag verse sneeuw

Na een aantal dagen met Kaiserwetter en relatief milde temperaturen in de bergen heeft een zwak koufront gisteren van west naar oost een einde gemaakt aan het inversie hogedruk weertype.

Gisteren kon er voor het koufront uit vooral naar het oosten toe nog even worden genoten van de zon en sneeuw. Foto Ramsau am Dachstein via Sven Vanesste / OnweerOnline
Ramsau am Dachstein via Sven Vanesste / OnweerOnline

Met toename van de wind voor het front uit werd het koude reservoir in de lagere delen van de atmosfeer opgeruimd en was het met de vorst in de lagere delen van het Alpen voorland gedaan. Tegelijkertijd begon het op grotere hoogte weer af te koelen. Tijdens passage van het koufront viel er wat sneeuw en beneden de 800 a 700 meter ook regen.

Sneeuwval gisteravond in Termen tijdens passage zwak koufront

Vandaag hebben we achter het koufront weer te maken met wat koudere maar ook drogere lucht en is na het oplossen van lokale rest bewolking ook de zon weer van de partij. In de loop van de dag zal de zon van het westen uit door wat hogere en middelbare wolken(velden) getemperd gaan worden.

Vooral in de bergen is het een stuk afgekoeld, op 2000 meter vriest het weer een graad of 1 tot 6 en op 3000 meter een graat of 5 tot 8. In de loop van de middag wordt het van het westen uit weer föhnig op nadering van een zwak koufront

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Zaterdag schampt in de eerste helft van de dag het koufront de noordelijke Alpen. Het is bewolkt en er kan wat lichte regen en boven de 1400 meter wat lichte sneeuw vallen. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer een paar graden in de lift.

Südföhn / Koufront
In de loop van de zondag krijgen we te maken met de invloed van een actieve (storm) depressie luisterend naar de naam – Thomas – die met de krachtige zonale hoogtestroming vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden en Noordzee naar Scandinavie trekt.

GFS 500 hPa zondag 12h00

Door de toenemende drukverschillen tussen de Alpen zuid en noordkant, drukoverschot van 8 tot 10 hPa zuidkant krijgen de noordelijke Alpen tijdelijk te maken met een krachtige Südföhn fase inclusief Föhnstorm in de bergen. Met de Föhn en opklaringen kan de temperatuur in de noordelijke Föhn gebieden nog even oplopen tot 12 a 15 graden.

Zondag rond het middaguur zal de föhn en de temperatuur zijn hoogtepunt bereiken. Op 850 hPa (1500m) stijgt het kwik tot circa 6 graden

Tegelijkertijd begint zicht aan de zuidkant vochtigere lucht vanuit het zuiden tegen de Alpenhoofdkam te stuwen en gaat er eerste neerslag vallen. Sneeuwvalgrens 800 meter, richting de Alpen meest sneeuw tot in de dalen en de lagere delen (500 meter). In de loop van de middag en avond als ook in de nacht op maandag van west naar oost Föhn einde en overal inzettende en intensiverende neerslag.

Met aanvang van de neerslag sneeuwt het aan de noordkant van de Alpenhoofdkam vanaf 1300 tot 1600 meter om vervolgens met het instromen van de koudere lucht weer te dalen naar 800 a 500 meter. In de meer beschutten Alpen dalen en inneralpin lagere sneeuwvalgrens. met het koufront gaat ook de wind sterk aantrekken tot hard of stormachtig en tijdelijk ook storm in de bergen!

Maandag trekt het koufront verder over de Alpen. Het is bewolkt en steeds weer valt er neerslag, sneeuwvalgrens verder dalend naar 800 tot 300 meter. In de loop van de middag van het westen uit afnemende sneeuwval en vooral aan de zuidkant met een naar noord gedraaide stroming weer opklarend. Dinsdag trekt de neerslag zich geleidelijk verder terug langs de oostelijke Alpen noordkant. In de westelijke Alpen met toenemende drukstijgingen droog en toenemend opklarend.

Met de krachtige noordelijke hoogtestroming en met met name tijdens passage van de randstoring en het koufront gaat ook de wind sterk aantrekken. In de bergen komt een harde tot stormachtige wind te staan, aanvankelijk nog uit zuidwest tot westelijke richting, maandag draaiend naar noordelijke richtingen.

Sneeuwval
In de loop van de zondagmiddag tot dinsdagmiddag gaat er in het gehele Alpengebied neerslag van betekenis vallen. De ontwikkelingen met het eerder nog berekende Genualaag komen nu minder goed uit de verf. Uitgaande van de laatste berekeningen zal het laagje een wat meer westelijke als ook noordelijke koers volgen. Maandag wordt het laagje boven de noordelijke Adria berekend en geleidelijk komt vanuit het westen de hogedruk er weer in. Dit heeft tot gevolg dat we niet met een Südstau fase te maken zullen krijgen.

Arpege sneeuw cumulatief tot dinsdagochtend

In de periode van zondagmiddag tot dinsdag ochtend gaat er 10 tot 50 cm aan sneeuw bijvallen, lokaal hogerop in de westelijke tot noordwestelijke Staugebieden ook nog wat meer. (50 – 70 cm)

ECMWF (Bergfex – ZAMG) cumulatief komende 4 dagen

In de loop van de woensdag en de dagen daarna verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich verder naar oost en later mogelijke ook noordoostelijke richting en gaan de temperaturen vooral in de hoogte weer wat omhoog.

Belangrijk voor het weerbeeld en de temperatuur in de Alpen zal dan de exacte positie van de hogedruk en hogedruk-as gaan worden. Ligt deze ten noorden van de Alpen dan houden we een overwegend koude continentale invloed.

GFS 500 hPa operationel run voor donderdag

Is de as meer noordoost – zuidwest dan zal juist weer koudere lucht vanuit het noorden tot over de Alpen naar het zuiden gaan uitstromen. Komen we aan de west kans van de hoogte-as dan zal het minder koud gaan worden.

ECMFW 500 hPa met de kern wat zuidelijker en minder amplitude (zachter mn voor de westelijke Alpen)

Net als de voorgaande dagen hebben de modellen nog de nodige moeite met de posities van de sturende druk systemen en in het bijzonder die van de hogedruk. Hoe dan ook lijken we met de hogedruk te evolueren naar een rustig en vooral in de bergen zonnig winterweer.

Mogelijk dat op donderdag  en op zaterdag storingen die via oost Europa naar het zuiden trekken in de oostelijke nog wat sneeuw gaan geven. Grote hoeveelheden worden dan niet verwacht.Hoe het één en ander zich zal gaan ontwikkelen gaan we in het verdere verloop bekijken.

GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen

Tot zover voor deze vrijdag ochtend vanuit een winters Termen Oberwallis. Temperatuur -3.8 graden en 3 cm Neuschnee gisteravond, sneeuwhoogte 23 cm!

LAWINE gevaar regionaal aanzienlijk (code 3 / oranje) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 584 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier