Alpen - Nieuwe sneeuw/neerslag zones op komst!
Algemeen: In een regime met een negatieve AO (Arctic Oscillation) stroomde afgelopen week zeer koude lucht uit naar de Alpen. Vooral de oostelijke kant van het gebergte kreeg echt winterweer met stevige vrieskou en veel sneeuw. Zo viel er lokaal meer dan een meter sneeuw. Opmerkelijk aan deze koude prik was dat het ook sneeuwde tot in het laagland (Wenen, Salzburg,…) waardoor er heel wat verkeershinder ontstond. Donderdag en vrijdag klaarde het dan op maar de temperaturen bleven (vooral in het oosten) vrij laag. Vandaag arriveert een volgend koufront in de oostelijke Alpen met weerom behoorlijk wat sneeuw al ligt de sneeuwgrens deze keer wel hoger. Morgen en maandag wordt het tijdelijk zachter en blijft het overwegend droog. Dinsdag zorgt een nieuwe uitstroming van koude lucht voor hernieuwd zéér wisselvallig (winter)weer.
Nieuwe neerslagzones op komst.
Morgen: Tijdens de ochtend lost de laatste neerslag op in de oostelijke Alpen. Vanaf het westen wordt er wel iets zachtere lucht aangevoerd waardoor de sneeuwgrens terug wat meer begint te stijgen. De westelijke Alpen krijgen de meeste zonuren, hoe meer naar het oosten hoe meer de wolkenvelden de zon af en toe bedekken. Er is een scherp temperatuurcontrast aanwezig schuin over de Alpen waarbij de temperaturen in het westen stijgen tot 10-11°C op 1500 meter en 0°C op 2600-2700 meter. In het oosten blijft het kouder met 0°C op 1500 meter. De sneeuw blijft zeker op hoogte dus nog eventjes liggen.
Maandag: De dag begint aan de noordkant van de Alpen koud met op 2 meter overal kans op vorst. Vervolgens krijgen we een tegengesteld weertype dan dat van de voorbije dagen. Tussen lage druk in het westen en hoge druk in het oosten ontstaat er namelijk een zwakke südstau waardoor de zuidkant van de Alpen te maken heeft met meer bewolking (stau-bewolking). In de loop van de dag ontstaan er langsheen de hoofdflank ook buien die lokaal pittig kunnen zijn. Tegen het einde van de dag komt de stau-bewolking tot een climax en krijgen de gebieden rond de hoofdkam orografishe neerslag met sneeuw vanaf 2200-2300 meter. In de oostelijke gebieden en de noordelijke centrale Alpen zorgt het föhn-effect maandag voor de hoogste temperaturen met 8-10°C op 1500 meter en 0°C op 2500 meter.
Dinsdag: Dinsdag krijgen we een nieuwe uitstroom van koude lucht vanaf het noorden. Deze lucht stroomt in eerste instantie over de Britse eilanden naar het zuiden en komt zo net ten westen van de Alpen terecht. Tegelijk waait de wind vanaf het zuiden tegen de Alpen (andere kant van de lagedruk) waardoor een zeer intens neerslaggebied (op de overgang) over de Alpen komt te liggen. Dinsdag voormiddag blijft het nog droog maar na de middag trekt het quasi overal dicht en komt er intense neerslag tot ontwikkeling. De sneeuwgrens ligt daarbij wel relatief hoog, rond 2300 -> 2000 meter.
Woensdag: Woensdag trekt het koufront over de Alpen met zeer intense neerslag die geleidelijk minder vanaf het westen. In het oosten blijft het de hele dag sneeuwen en regenen. De sneeuwgrens zakt ten noorden van de hoofdkam vrij snel tot onder 1500 meter, ’s avonds en ’s nachts in het oosten zelfs tot onder 1000 meter. Een nieuwe inval van koning winter dus. De meeste sneeuw valt over de centrale en oostelijke Alpen met hoeveelheden lokaal meer dan een meter. Gezien de termijn is het uiteraard nog eventjes afwachten om te zien waar de meeste neerslag (en hoeveel) zal vallen.
Donderdag: Donderdag valt er ten noorden van de hoofdkam aanhoudend neerslag (sneeuwgrens rond 1000 meter) waarbij er lokaal weer ettelijke centimeter kunnen bijkomen. Ook tijdens de nacht naar vrijdag valt er nog veel sneeuw bij in de oostelijke Alpen boven pakweg 600-800 meter.
Vrijdag: In de oostelijke Alpen valt er nog aanhoudend sneeuw maar geleidelijk klaart het op vanaf het westen. Het blijft koud met 0°C op 1000-1500 meter.
Trend: Geleidelijk hogere temperaturen en overwegend droog. Zacht lenteweer is nog niet meteen aan de orde.
Zo, dat was het voor vandaag. Morgen is Johann er weer met een uitgebreide blik op de weerkaarten/sneeuwkaarten voor de volgende dagen.
Lawinegevaar
code geel (2), matig tot code oranje (3) . Aanzienlijk noordkant oostelijke Alpen(hoofdkam). Oostenrijk code rood (4)
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.