Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hoog –Angela– met kern boven de Atlantische Oceaan en depressie – Christoph– met kern boven de Zwarte Zee liggen de Alpen vandaag nog in een noordoostelijke stroming waarmee koude en tijdelijk ook drogere lucht wordt aangevoerd. Een warmtefront behorende bij depressie –Donald-met kern boven het noorden van Scandinavie bereikt in de loop van de middag en avond de Alpen. Zaterdag en zondag volgen meerdere fronten met sneeuw en in de lagere delen tijdelijk ook regen.

Volgende sneeuw episode in de maak

Gisteren stroomde met wat toenemende hogedruk en een wat meer noordoostelijke stroming koude maar ook wat drogere lucht over de Alpen uit waardoor ook de zon weer wat meer speelruimte kreeg. Vooral in de middag viel er aan de noordkant nog sneeuw of sneeuwbuien. Meer naar het westen als ook inner-alpin was het afgezien van wat uit sneeuwende Hochnebelachtige bewolking overwegend droog.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte

De zuidkant profiteerde in de luwte van de Alpen en met de Nordföhn ook gisteren weer van de zon en mildere condities. Neerslag werd er hier niet of nauwelijks gemeld en lokaal steeg het kwik er weer naar 10 tot 11 graden!

Sneeuw, zon en diepvries temperaturen. Mooie gelegenheid dus om weer eens om de pistes en (verse) sneeuw te gaan verkennen.  Gisteren ging het omhoog naar de Aletsch Arena  (Oberwallis). Hieronder een  video impressie vanuit de Oberwalliser Alpen met daaronder nog wat andere winterse sfeerbeelden.

Ook in de Franse Alpen deed gisteren de zon weer goed mee. La Norma – La Norma @stationlanorma
La Plagne @LaPlagne
Aletsch Arena @AWM Bas Laros

In het noordoosten van Zwitserland en noorden van Oostenrijk was het vooral het imposante sneeuwdek dat de aandacht trok

St Gallen Zwitserland. Foto Marco Prietzel
Enorme sneeuwmassaa’s in Mittelberg Kleinwalsertal. Foto Odette ter Braak @odetteterbraak Hauswalserberge @hauswalserberge
Stuben, Vorarlberg,
Stuben, Vorarlberg,
Driftsneeuw, door de harde wind soms meters opgewaaid. Weidenegg, Foto Josef Lackner /

Niet alleen voor de mens zorgt de sneeuw voor overlast en problemen. Ook voor flora en fauna zijn het harde tijden. Vooral het wild heeft het zwaar!

Verkeer informatie Oostenrijk – ÖAMTC Verkehrsservice
Voor diegenen die in de Oostenrijkse Alpen onderweg zijn hieronder een link met uitgebreide (verkeers) informatie m.b.t. vertragingen, stremmingen en Schneekettenobligatorium (sneeuwkettingen verplicht).

Klik op kaart of de link hieronder voor de meest acturle verkeers informatie

Verkeersinformatie Oostenrijk Zie HIER

Koud, tijdelijke weersverbetering
Afgelopen nacht kon het kwik in de koudere lucht onder een heldere hemel en met het verder afnemen van de wind weer flink onderuit gaan. Op uitgebreide schaal vroor het streng tot zeer streng met minima tussen de -15 en  – 20 graden en lokaal ook nog lager. Net als gisteren werden de laagste temperaturen nu eens niet in de hoger gelegen dalen gemeten maar op grotere hoogte. Hier vroor en vriest het op 3000 tot 3500 meter 22 tot 26 graden!

Vandaag kunnen ook de noordelijke Alpen onder invloed van een tussenhoog even wat op adem komen na al het sneeuw geweld van de afgelopen dagen. De “Verschnaufpause” zal echter van korte duur zijn want volgende fronten hebben hun pijlen alweer op de Alpen gericht

Een eerste (zwak) warmtefront trekt vanavond met wat sneeuw de Alpen binnen.

In de middag en avond gaat het vanuit het noorden weer betrekken op nadering van een warmtefront en weldra gaat het aan de noordkant weer sneeuwen. Omdat de temperaturen ietwat gaan oplopen gaat de sneeuw in de lagere delen van de Alpennoordkant in smeltende sneeuw en regen over. Sneeuwvalgrens meest tussen de 500 en 700 meter.

Radarbeeld Alpen 08h00. Bron Wetteronline.de

Komen en gaan van storingen
In de navolgende warmtesector zal het meest droog verlopen voordat zaterdagavond een koufront met sneeuw volgt. Zondagmiddag volgt een warmtefront dat maandagochtend alweer door een volgend koufront wordt opgevolgd.

Het moge duidelijk zijn dat het weerbeeld uitermate onbestendig gaat verlopen met steeds weer sneeuwal, in de Stau van de Alpen ook aanhoudend en intensief.  Met de dan weer wat koudere en dan weer wat zachtere lucht pendelt de sneeuwvalgrens algemeen tussen de 400 en 1200 meter. Inner alpin en in de wat meer beschutte Alpen regionenen het oosten het laagst, het hoogst in het noorden en noordwesten alwaar de westelijke wind wat meer invloed heeft.

Tot en met maandagavond gaan de diverse fronten weer het nodige aan sneeuw produceren in vrijwel het gehele Alpengebied. De meeste sneeuw valt in de Staugebieden van de Alpenhoofdkam, het minst in het zuidwesten (Frankrijk) en zuid Oosten (Dolomieten).

Bergfex – ZAMF (ECMWF) sneeuw cumulatief tot dinsdag ochtend

In de loop van de maandag neemt vanuit het westen de invloed van hogedruk weer toe en verplaatst het zwaartepunt van de sneeuwval onder geleidelijke afzwakking naar de oostelijke Alpennoordkant. In het westen en zuiden wordt het droog en gaat het opklaring. Dinsdag woensdag dan ook in het westen inzettende weersverbetering. Met de hogedruk en de polaire jet ten noorden van de Alpen gaan met een westelijke stroming gaan de temperaturen vooral in de bergen weer wat omhoog.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In de loop van de woensdag en donderdag begint de jet weer wat naar het zuiden toe af te zakken en een volgend koufront dat de begrenzing vormt van koudere lucht uit het noorden trekt in de loop van de donderdag over de Alpen.

GFS voor donderdag 00h00 met het naderende koufront

Het koufront is niet bijzonder actief en grotere neerslaghoeveelheden worden er niet op verwacht. Sneeuwvalgrens van het noorden uit weer dalend tot in de lagere delen en dalen. Vrijdag tussenhoog en van west naar oost inzettend weersverbetering. In het weekend zien we de straalstroom nog wat verder naar het zuiden toe afzakken en komen we dieper in de koudere luchtmassa’s terecht.

GFS voor zondag 00h00,

Lagedrukgebiedjes die met de jet meelopen koersen richting de Alpen maar buigen waarschijnlijk naar het zuiden af. In hoeverre ze sneeuw van betekenis gaan opleveren is nog onduidelijk. Datzelfde geldt voor een andere sneeuwstoring die via Duitsland naar het oosten koerst.

Hoe het één en ander in details in zijn werk gaat en of de winter later volgende week inderdaad gaat verscherpen gaan we de volgende dagen in kaart brengen. Voor nu een fijne dag en ciao vanuit een diep winters Termen in Oberwallis

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden of  de ‘The fastest rising star at the sky’, ondersteunen en verder laten groeien neem contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 2.829 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Nieuwe sneeuwfronten op ramkoers Alpen”

 • nico
  11 januari 2019 at 16:56

  hoi johann
  zoals belooft ben ik hier terug, voor de stand van zaken aangaande het wisselvallige weer. zondagmorgen vertrek ik naar de alpen mijn bestemming ligt nog altijd niet vast . ik heb gewacht op jullie weerbericht . oostenrijk zal afvallen denk ik te wisselvallig.ik kies tussen frankrijk of italie. wij dachten aan breul -cervina,chatel la cluzas,skigebied Galibier-Thabor ,of heb jij andere skigebieden in gedachten waar het toch wat stabieler is kwa weer
  alvast bedankt
  grtjs nico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier