Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Momenteel is het bar en boos in de Alpen. Er valt momenteel veel neerslag met grote variaties in sneeuwvalgrens. De koudere lucht wint echter steeds meer terrein waardoor het tot in de lagere delen gaat sneeuwen. Er kunnen daarbij grote hoeveelheden naar beneden komen! Zondag wordt het zonnig en begin volgende week volgt weer een nieuwe storing.

Momenteel is het in de gehele Alpen wisselvallig en valt er overal wel neerslag. Gisteren lagen de Alpen tijdelijk in de wat zachtere lucht. Vandaag verovert de koudere lucht de Alpen weer en zal de sneeuwvalgrens weer dalen.

Er is al zeer veel sneeuw gevallen in Oostenrijk en in Zuid Duitsland zoals we hier op de foto zien. Op en top winters deze ochtend met sneeuwval in het Alpenvoorland. Bron: foto-webcam.eu
Hier in Lienz aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam is minder sneeuw gevallen. Het was afgelopen nacht echter wel koud genoeg om op grote schaal sneeuw te produceren met de sneeuwkanonnen. Bron: foto-webcam.eu

Vandaag en morgen

Sinds gisteren hebben de Alpen vanuit het zuidwesten te maken met zeer intensieve neerslag. Met name in de westelijke Alpen heeft het flink geregend tot boven de 2000 m hoogte. In de noordelijke Alpen kwam de sneeuwvalgrens gelukkig niet zo hoog te liggen. Gelukkig stroomt vandaag de koudere lucht weer binnen en zal de sneeuwvalgrens weer gaan dalen. In de westelijke Alpen zal deze dalen van 2000 m naar 1000m in het noorden tot 1500 m in het zuiden. In de noordoostelijke Alpen daalt de sneeuwvalgrens vandaag richting de 700-1000 m hoogte. In de Dolomieten ligt deze tussen de 1500-1800 m, maar ook hier zal deze geleidelijk wat gaan dalen.

Precies boven de Alpen ontmoeten koude en warme lucht elkaar waardoor er vandaag en morgen zeer veel neerslag valt. Met name ten noorden van de Alpen hoofdkam zal dit als sneeuw naar beneden komen. In het zuiden ligt de sneeuwvalgrens iets hoger.

Gegenstromlage = veel sneeuw!

De Alpen hebben vandaag en morgen te maken met een typische gegenstomlage. Dat betekent dat zeer vochtige lucht vanuit het zuid(westen) de koude lucht vanuit het noorden ontmoet precies boven het Alpen gebied waardoor deze wamre vochtige lucht wordt gedwongen op te stijgen boven de koude lucht uit waardoor deze wordt uitgewrongen boven het Alpengebied. Over het algemeen betekent dit grote hoeveelheden neerslag en in dit geval dus ook veel verse sneeuw!

Precies boven de Alpen ontmoeten koude en warme lucht elkaar. Dit kaartje geeft de temperatuur weer op zo’n 1500 m hoogte.

Morgen zal de intensiteit van de neerslag langzaam afnemen vanuit het westen wordt het van daaruit ook langzaam droger. Het langst hebben de oostelijke Alpen dan ook te maken met neerslag. In het westen zal het in de middag al droger zijn. Er valt t/m zondag ochtend zeer veel sneeuw. Met name langs de noordwestkant van de Alpenhoofdkam. Met name hogerop vallen er hoeveelheden tussen de 30 en 80 cm neuschnee met lokaal misschien nog wel meer!

De totale hoeveelheid verse sneeuw t/m zondagochtend.

Zondag

Zondag kunnen de Alpen even bekomen van de grote hoeveelheden neerslag. Er schuift een tussenhoog in waardoor de zon zich op uitgebreide schaal zal laten zien. Houdt wel rekening met een groot lawinegevaar in de bergen, dus als u op pad gaat, houdt hier dan rekening mee! Het is en diep winterse dag met erg lage temperaturen. Op 3000 m hoogte zal de temperatuur van zuidwest naar noordoost tussen de -14 en -20 graden uitkomen. Goed aankleden dus! Wel zal er relatief weinig wind staan en zal de zon een hoop goed maken!

Zondag ligt er een tussenhoog boven de Alpen waardoor de zon uitbundig zal gaan schijnen. Op de oceaan ligt alweer een nieuwe storing klaar waar de Alpen begin volgende week mee te maken gaan krijgen

Volgende week

Maandag schuift er vanuit het westen een warmtefront de Alpen binnen waardoor het weer wat milder gaat worden in de Alpen. Met name in de zuidwestelijke Alpen kan het flink gaan sneeuwen. Elders verwacht ik ook neerslag, maar niet erg intensief. Oostenrijk zal het deze keer droog houden. De sneeuwvalgrens zal variëren tussen de 1000 en 1500 m hoogte.

Met name de zuidwestelijke Alpen kunnen maandag rekenen op de nodige sneeuwval!

Hoe gaat het dan verder?

In de nacht naar dinsdag stroomt dan vanuit het noordwesten weer koudere lucht binnen en kan het in de noordwestelijke staugebieden weer wat gaan sneeuwen tot in de dalen. Grote hoeveelheden verwacht ik alleen niet. Midden volgende week lijkt er dan weer een hoge drukgebied in te schuiven waardoor het tijdelijk weer wat rustiger wordt.

Daarna is het nog wat onzeker hoe het verder gaat, maar het lijkt er op dat we weer wat meer te maken gaan krijgen met een zachter weertype met invloed vanaf de oceaan. Of en hoe het precies verder gaat is nog even afwachten. Voor nu alvast een heel fijn weekend gewenst!


(Visited 3.485 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier