Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de Alpen bevinden zich onder invloed van een vlak hogedrukgebied dat zich uitstrekt van de Noordzee tot over de westelijke Middellandse Zee. Vanaf de tweede helft van de dag gaat een zuidwestelijke stroming steeds warmere en aanvankelijk nog droge lucht naar de Alpen brengen. Morgen zaterdag volt aan de voorzijde van een hoogtelaag met  centrum boven Bretagne steeds vochtigere lucht. In de loop van de dag nadert een  koufront vanuit het westen de Alpen en gaat van west naar oost een onbestendige weerfase inluiden met lokaal weer veel neerslag.

Stabiel zomerweer geen optie, veel neerslag verwacht

Het wil maar niet lukken met een langere periode van stabiel zomerweer in de Alpen. Gisteren was het vooral in de ZO Alpen weer raak waarbij pittige regen en onweersbuien met name in het Trentino / Zuid Tirol voor veel neerslag zorgden met opnieuw lokaal weer wateroverlast.

Elders in de Alpen was het gisteren net als de voorgaande dagen droog, zonnig en (zeer) warm zomerweer.  Daarbij stegen de maxima op uitgebreide schaal tot boven de 30 graden. Onze weerman Sander Engelen vertoeft momenteel in de Zwitserse Berner Alpen en stuurde deze fraaie foto’s.

Ook in de Walliser Alpen gisteren prima weer en stapelwolken boven de bergen vermochten de (warme) zomerweer pret niet bederven. Blik vanaf Rosswald (1800) meter richting de Simplon en Rothwald

Zelfs op 1800 meter steeg het kwik gisteren in Rosswald naar bijna 24 graden. Mooi te zien ook de orografische triggering van de stapelwolken boven de bergen van de Berner Alpen

Hieronder nog een beeld uit Graubünden en wel vanuit Pontresina met het Diavolessa Bergstation (2985m). De meeste sneeuw is met de hoge temperaturen en vorstgrens tot 4300 meter ook in het hooggebergte tot 3000 meter weer verdwenen en het is weer “zweten” geblazen voor de gletsjers

Nogmaals hoogzomers /tropisch

Vandaag hebben we onder invloed van hoog -Dana- dat geleidelijk verder aan invloed afneemt, nog te maken met vrij droge en (zeer) warme luchtmassa’s. Op het 850 hPa vlak (circa 1500 meter) stijgt het kwik tot 23 a 25 graden en dat is genoeg voor dikke 30+ graden met mogelijk lokaal ook 35+.

T850 hPa voor vanmiddag. Vanuit het ZW stroomt op wat grotere hoogte nogmaals een bel zeer warme lucht over de Alpen uit.

De oostelijke Alpen en mn het ZO hebben nog te maken met wat meer vocht in de lucht en hier kunnen ook vandaag weer nog weer enkele pittige regen en onweersbuien vallen.

Nieuwe lagedruk / hoogtelaag invloed

Inmiddels zien we een nieuw hoogtelaag de Golf van Biskaje binnen schuiven en vanavond wordt het systeem met zijn kern net ten westen van Bretagne verwacht. In het voorveld ervan wordt vanuit het zuidwesten niet alleen zeer warme maar ook toenemend vochtigere lucht aangevoerd.

Deze lucht wordt mede getriggerd door een meelopend (inkomend) koufront nog eens extra labiel van opbouw. In het westen van Bretagne hebben zich daardoor al pittige regen en onweersbuien gevormd.

Radarbeeld west Europa met de bewolking en eerste regen / onweersbuien boven W Frankrijk

Het hoogtelaag trekt in het weekend via het Kanaal en de westelijke Benelux naar de Noordzee en zal begin volgende week worden opgeslokt door een Atlantische (IJslandse) hoogtetrog. Vervolgens zal een volgen (hoogte)laag boven de Britse Eilanden afsnoeren en in de tweede helft van de week via de Noordzee naar het zuiden van Scandinavie trekken.

Het hoogtelaag en lagedruk volgend week vrijdag boven Scandinavie.

Veel neerslag verwacht

Het Bretonse hoogtelaag en meelopend koufront gaan vanaf zaterdag ook het weerbeeld in de Alpen op de kop zetten. Voor het front uit kan het nogmaals tropisch warm worden, dat geldt met name in de regionen en dalen waar het ook wat föhnig zal zijn. In de loop van de dag ontwikkelen zich op nadering van het koufront dan van west naar oost (zware) regen en onweersbuien.

Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen met gevaar op (zeer) zware windstoten en hagel. Het is voor het weekend en met name de zaterdag zaak om even goed de radarbeelden in de gaten te houden! Dat geldt met name wanneer je in de bergen (hooggebergte) onderweg bent!

Ook de zondag en de eerste dagen van de nieuwe week gaan door de hierboven beschreven ontwikkelingen met de lagedruk / hoogtelaag (zeer) onbestendig verlopen. Afgezien van wat drogere fases (inneralpin) is het toch meest bewolkt en steeds weer valt er (buiige) neerslag.

Tot het midden van de week worden daarbij weer zeer veel neerslag berekend. Met name de centrale Alpenzuidkant (Tessin) mogen zich weer gaan voorbereiden op een waterballet. Hier wordt 100 tot 150 mm neerslag berekend en lokaal meer dan 200mm.

Elders in de Alpen gaat er 20 tot 70 mm vallen met regionaal ook grote verschillen respectievelijk nog veel meer. De grote regionale verschillen worden veroorzaakt door het buiige karakter spreek de (zware)onweersbuien.

Voor wat betreft de temperaturen valt het allemaal wel mee en verblijven de Alpen meest aan de warme kant van het geheel. Dit geldt speciaal voor de zuidkant en ook inner-alpine Alpen. Algemeen zullen de middagtemperaturen zich meest tussen de 23 en 28 graden ophouden. In langdurige regen ook duidelijk koeler (15 tot 18 graden).

De verwachting voor ons parntergebied Innsbruck voor de komende week

In de tweede helft van de week en het volgende weekend zou de atmosfeer met het wegtrekken van het (hoogte)laag naar Finland dan geleidelijk weer wat tot rust moeten gaan komen waarbij ook de neerslagkansen weer afnemen. In de aangevoerde warme lucht blijft de atmosfeer echter gevoelig voor verstoringen en zal het ook dan niet stabiel worden. De kans op dagelijkse regen of onweersbuien blijft ook dan aanwezig. Hieronder nog de 14 daagse multimodel ensembles voor Tirol / Innsbruck

Tot zover voor dit moment. Afhankelijk van de ontwikkelingen zullen we hier verder op inhaken. Geniet nog even van het mooie warme zomerweer. Fijne dag, blijf volgen en dan graag weer tot een volgend keer. Actueel in Termen Oberwallis onbewolkt  en 22 graden in de thermometerhut. Ciao

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 104 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier