Alpen - Nieuwe Nordstau sneeuw en Arctic outbreak steeds waarschijnlijker
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen; hoog – Ignatius – met kern boven Frankrijk bepaalt tot het einde van het jaar het weerbeeld in de Alpen. De oostelijke Alpen hebben te maken met de invloed van lagedruk en storingen boven oost Europa. Met de start van het nieuwe jaar krijgen we vanuit het noordoosten te maken met veel koudere polaire luchtmassa’s
Volgende week polaire lucht en markant kouder
Gisteren zorgde een overtrekkend zwak occlusie front tijdelijk voor wat meer bewolking en was het ondanks de hoge druk niet meer zo zonnig. Verder ook gisteren weer het inmiddels vertrouwde beeld van de Hochnebel in de lagere delen en dalen met hier ook de laagste temperaturen.
In de bergen was het opnieuw relatief zacht met de hoogste temperaturen in de middelbare hoogtes (1000 – 1500 meter) en de Alpenzuidkant. Hier steeg het kwik tot 8 a 12 graden terwijl het kwik in de mist en onder de Hochnebel maar nipt boven het vriespunt uitkwam.
Vandaag zal onder de vleugels van hoog – Ignatius -, vandaag met kern boven west Frankrijk, vooral in de bergen de zon weer volop te bewonderen zijn.
In de dalen en het Alpenlaagland lokaal weer hardnekkige mist en Hochnebel en het is dan altijd maar weer de vraag of en wanneer deze zal oplossen. De middagtemperaturen variëren van rond het vriespunt onder de Hochnebel en in de mist en tot + 2 a 3 graden op circa 2000 meter. Lokaal kan het kwik boven de inversie in middelbare hoogtes weer stijgen tot een graad of 5 a 7, de hoogste temperaturen worden gehaald aan de Alpenzuidkant alwaar het kwik tot 10 a 12 graden kan oplopen.
Zondag / Maandag sneeuw oostelijke Alpen noordkant
In de loop van de middag en avond neemt aan de centrale en oostelijke Alpennoordkant de bewolking tot op nadering van een storing die samenhangt met laagje dat komende vanaf Schotland via de Noordzee en Duitslang naar de Oekraïne trekt alwaar het in de loop van de maandag wordt verwacht.
Een daarmee samengaand frontensysteem (warm / koufront -> occlusie) zal zondag en maandag de noordelijke Alpen schampen. Zondag is het aan de noordkant bewolkt en vanaf de oostelijke Zwitserse Alpen tot langs de Oostenrijkse Alpen noordkant gaat dan neerslag vallen.
De sneeuwvalgrens varieert van 1500 tot 1100 meter in Zwitserland tot 1000 a 500 meter naar het oosten toe. Naast de neerslag krijgen we ook te maken met een in kracht toenemende noorden wind. In de bergen aantrekkend tot hard of stormachtig met op de hogere toppen stormvlagen.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Maandag ouderjaarsdag (duits – “Sylvester”) valt er dan vooral in de Nordstau van de oostelijke Alpen nog sneeuw, sneeuwvalgrens tussen 1100 meter in de westelijke en 500 a 400 meter in de oostelijke delen. In de westelijke Alpen overheerst op beide dagen de hogedruk en is het afgezien van wat overtrekkende wolken(velden) vanuit het noorden zonnig en droog.
In de Nordstau van de centrale en oostelijke Alpen kan tot en met maandag 20 tot 50 cm sneeuw gaan vallen en hogerop lokaal ook nog meer. Het zwaartepunt van de sneeuwval zal langs de Oostenrijkse noordkant komen te liggen.
In de lagere delen en dalen en met voorkeur voor de noordkant lokale Hochnebel en of mist. Inner alpin en ook het zuiden mogen rekenen op veel zon, de krachtige noordenwind (Nordföhn) kan het aan de zuidkant voor het gevoel een stuk kouder doen aanvoelen.
Dinsdag nieuwjaarsdag gaat onder invloed van hogedruk rustig en droog verlopen met een mix van wolken en opklaringen en lokaal Hochnebel of mist en in het oosten mogelijk nog een laatste vlok sneeuw. Het is vrij zacht voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen tussen 0 en 9 graden al naar gelang Hochnebel en zon.
Arctic Outbreak
Vanaf woensdag gaat het voor liefhebbers van winterkou dan weer spannend worden. Aan de oostflank van een hoog met kern boven de Britse eilanden gaat vanaf het hoge noorden een portie zeer koude polaire lucht tot over de Alpen uitstromen.
Dit scenario werd de afgelopen dagen steeds weer door het ECMWF model berekend, het GFS berekende de koude lucht meer oostelijker (Balkan) waarbij enkel de oostelijke delen geschampt zouden worden. Gisteren is dan ook het GFS aardig in de richting van het ECMWF bijgetrokken en ook dit model berekent de arctic outbreak nog een stuk westelijker en dus over het gehele Alpengebied.
De voorste begrenzing gaat in de loop van de woensdag binnenstromen vervolgens stroomt in de loop van de donderdag steeds koudere lucht binnen. Op het 850 hPa vlak dalen de temperaturen dan naar -10 topt – 12 graden. Omdat de lucht ook zeer droog is wordt er niet veel sneeuw verwacht, grootste kans er op in de Nordstau van de centrale en vooral weer oostelijke Alpenhoofdkam.
In het verdere verloop zien we de modellen dan weer sterk uit elkaar lopen. Het GFS model verhard net als de voorgaande dagen in een overgang naar een zachter zonaal stromingspatroon.
Het ECMWF gaat hier net als de voorgaande dagen niet in mee en berekend aanhoudend hogedruk boven de Britse Eilanden en lage druk boven oost Europa. De scherpe kantjes van de kouinval gaan er dan wel af en vooral in de bergen kan het kwik weer wat gaan oplopen, het blijft echter ook dan gewoon winters!
De komende dagen zullen duidelijk moeten gaan worden welk model de slag om de langere termijn gaat winnen, gezien de tot nu toe behaalde resultaten en het feit dat de de GFS hoofdrun vooral op de wat langere termijn hoog in de ensembles vertoeft opteer ik voor de koudere ECMWF variant (als meest waarschijnlijke scnenario). Hieronder nog de EC12 enesmbles met prikpunt centrale Alpennoordkant
Fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis
Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
- Eens wat anders! Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Wereldwijde weathercard service
- Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
2 Reactie op “Alpen – Nieuwe Nordstau sneeuw en Arctic outbreak steeds waarschijnlijker”
Comments are closed.
hallo Johann .
kan er ook veel sneeuw vallen in Obergurgl de komende week ?
@Nico Zondagoverdag en maandag(nacht) kan er als wat sneeuw gaan vallen evenals woensdag. Gr – J –