Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  een richting de westelijke Middellandse Zee afsnoerend hoogtelaag gaat opnieuw het weerbeeld in de zuidwestelijke Alpen beïnvloeden. De oostelijke Alpen profiteren van hogedruk. Met een zuidoostelijke hoogte wordt daarbij zeer warme lucht aangevoerd. Aan de noordkant van de Alpen trekt de föhn weer. Vanaf zaterdag dan ook in het westen overgang naar rustig en vooral in de bergen zeer zacht hogedrukweer

Thermische hoogstandjes eind oktober

Een tussenhoog zorgde gisteren ook in de zuidelijke en westelijke Alpen voor een weersverbetering en op de meeste plaatsen was het droog en was ook de zon weer te zien. Toch had de zon het moeilijk in strijd met het vele vocht wat nog in de atmosfeer zat. Naast de opklaringen overheerste de (hogere) bewolking en lokaal viel er in de bergen ook nog wat neerslag.

De winter heeft zich tot ver boven de 3000 meter terug getrokken en zal de komende dagen en in het weekend nog verder terrein moeten prijsgeven. Webcam Mittelallalin 3500m gistermiddag
Herfstkleuren Oberwallis. Blik op de Hängebrücke Aspi-Titter, Bellwald-Fieschertal Oberwallis. Foto Francien Bakker
Van de Fiescher gletsjer in het dal is vrijwel niets meer te zien
Hier in Termen doet ook nog helemaal niets aan de naderende winter denken en met de milde condities doet de zomerfllora het nog goed
Blik vanuit de tuin richting de Aletsch – Riederfurka

De oostelijke Alpen profiteerden ook nu duidelijk weer van de betere condities en vooral naar het oosten en zuidoosten toe scheen de zon volop. Met de aanvoer van zeer zachte lucht steeg het kwik naar 15 tot 20 graden en lokaal aan de oostelijke zuidkant tot 23 graden.

Ondertussen heeft zich vanuit de hoogtetrog een apart hoogtelaag tot over het Iberische Schiereiland afgesnoerd. Samengaand met een bodemlaag boven het noorden van Spanje wordt daarbij met zuid tot zuidoostelijk stroming zeer vochtige en warme lucht naar het noorden en noordoosten op transport gezet.

Het cut-off (hoogte)laag vanmorgen boven het Iberische Schiereiland

Gisteren hadden vooral de noordoostelijke delen van Spanje met zware regen en ook onweersbuien te maken met lokaal zeer veel neerslag. Vandaag en ook morgen breidt de neerslag zich nog wat verder naar het noorden en noordoosten uit en gaan ook de zuidwestelijke en westelijke Alpen ermee te maken krijgen. In vergelijking met de voorgaande dagen zullen de neerslaghoeveelheden veel minder zijn.

Radarbeeld Europa 09h00

Met de zuidoostelijke hoogtestroming wordt zoals gezegd zeer zachte lucht vanuit het Middellandse Zee gebied aangevoerd. In de ochtend moet er aan de noordkant aanvankelijke rekening worden gehouden met mist en -of Hochnebel, bovengrens 800 a 1200 meter.

Hochnebel vanmorgen boven Zell am See-Kaprun (1000m)

Door een weer wat toenemende drukgradient (6 tot 8 hPa zuid overdruk) trekt aan de noordkant van de Alpen de Föhn weer aan. In de bergen kan de en föhndalen kan de föhn weer tot stormkracht aantrekken met op de hogere toppen ook (zeer) zware storm (windstoten). De westelijke Alpen en speciaal de zuidwestelijke delen krijgen te maken met meer bewolking en (inzettende) neerslag.

De temperaturen gaan nog wat winst pakken en het belooft met de föhn en zon uitzonderlijk warm te gaan worden. In de föhndalen zijn maxima van 26 tot 28 graden mogelijk en ook in de bergen is het met een vorstgrens van pak hem beet 3800 a 3900 meter extreem zacht.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Gelukkig is het met het slechtere weer in de westelijke Alpen vanaf donderdag vrijdag dan weer gedaan. Het hoogtelaag trekt tot zaterdag weg richting de zuidelijke Tyrreense Zee naar Tunesië. Boven grote delen van west, centraal en oost Europa gaat hogedruk voor rustig en droog herfstweer zorgen.

GFS 500 hPa met de hogdruk vrijdag

De temperaturen gaan vanaf vrijdag wel een stuk omlaag maar het blijft nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar en dat geldt met name voor de wat hogere delen. De maxima zullen dan meest tussen de 15 en 20 graden gaan uitkomen, in de bergen pendelt de vorstgrens tussen de 3500 en 4000 meter, waardes die ook in de hoogzomer niet zouden mis staan. Vrijdag tijdelijk dalend naar 3100 tot 2800 meter.

De zeer hoge vorstgrens voor de komende dagen in de Alpen
en de T850, temperaturen op 1500 meter

Het ziet er naar uit dat het zeer zacht weer met een overwegend zuidwestelijke hoogtestroming tot begin volgende week zal aanhouden. Aan de oostflank van een Brits hoog gaat over een breed front veel koudere lucht vanuit het noorden naar het zuiden uitstromen en mogelijke dat de voorste begrenzing daarvan op de dinsdag de Alpen kan bereiken.

De weermodellen worstelen echter nog met de posities van de sturende druksystemen (laag Scandinavie, hoog Britse Eilanden) waardoor de onzekerheden vanaf dan behoorlijk groot zijn. Voor details (neerslag) en ook timing is het nu nog te vroeg, daarover dan later meer.

Tot zover maar weer voor deze woensdagochtend vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis. Buiten is het 8 graden en vrijwel onbewolkt. Fijne dag, blijf volgen, vertel het verder want één ding is zeker; “der nächste Winter kommt bestimmt! Ciao

Tnt nog geen sneeuw in Oberwallis deze herfst. Webcam Alpenweerman Rosswald (1800m)

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 561 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier