Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; zwakke hogedruk invloed – Xandra – en een vlakke drukverdeling zorgen in de Alpen voor warm zomerweer.  Door invloed van een laag boven het Iberische Schiereiland neemt de luchtvochtigheid vanuit het zuidwesten geleidelijk wat toe waardoor met voorkeur in de bergen en ondersteund door de dagelijkse gang de kans op een warmte onweder ook wat toeneemt. In het weekend verder oplopende temperaturen in aanloop naar een volgende hittegolf begin volgende week!

Volgende week extreme warmte /hitte

Het hoogtelaagje dat in het weekend in de Alpen en de maandag en dinsdag vooral in Italië voor onrustig weer heeft gezorgd met talrijke regen en onweersbuien is gisteren via Grieken en Turkije verder naar het oosten getrokken en speelt inmiddels geen rol meer voor het weer in die contreien.

Het hoogtelaag gistermiddag aangekomen in Turkije met onweersbuien in de oostelijke Egeïsche Zee en Turkijke

Inmiddels heeft zich in de Alpen met zwakke hogedruk invloed het zomerweer weer hersteld en vooral dinsdag was het onder de vleugels van hoog Xandra een heerlijke  zomerdag met uitstekend bergweer.

De afgelopen 2 dagen was het weer prima vertoeven in de zwembaden. In (Ober)wallis steeg het kwik gisteren in het dal weer tot 30+ graden Foto Brig zwembad Geschina 17-07

Gisteren begon geleidelijk weer wat vochtigere lucht vanuit het zuiden binnen te stromen waardoor er door de dagelijkse gang en getriggerd door de orografie in de loop van de (mid)dag weer stapelwolken ontstonden.

In de middag en avond groeiden deze aan de zuidkant uit tot lokale regen en onweersbuien. Het zwaartepunt van de onweersbuien lag in de zuidelijke oostelijke Alpen, pak hem beet tussen Graz en Bozen.

Met de aanvoer van warme lucht steeg het kwik tot 25 a 29 graden en aan de zuidkant lokaal tot 30 a 32 graden. Ook in de bergen is het weer een stuk opgewarmd met een nulgradengrens die van west naar oost tussen 4000 en 3700 meter pendelde.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Uitgaande van een laag boven het Iberische Schiereiland houdt de aanvoer van de warme vochtige lucht aan en daarmee ook de kans op lokale regen of onweersbuien. De grootste kans daarop maken de zuidelijke Alpen als ook de berggebieden. In de oostelijke zuidelijke Alpen kan het al in de ochtend lokaal regenen of onweer

De middag temperaturen stijgen vandaag tot 25 a 30 graden, op 2000 meter wordt het een graad of 10 tot 13 en de vorstgrens komt ietwat lager zo rond de 3500 meter te liggen.

Radarbeeld Alpen 08h50. Via WetterOnline.de

Verder oplopende temperaturen
Vanaf vrijdag wordt de zuidelijke warmtepomp verder aangezwengeld. Uitgaande van een depressie ten zuidwesten van IJsland en in samenspel met hogedruk boven het Europese continent wordt vanuit het zuidwesten tot zuiden dan steeds warmere subtropische lucht aangevoerd. Begin volgende week gaat zich dan ook het subtropenhoog met  het Europese zomerweer bemoeien en wordt het nog warmer / heter.

GFS 850 hPa voor dinsdag 25 juli, steeds warmere (hete) lucht stroomt vanuit het zuiden naar het noorden

Op het 850 hPa vlak gaan de temperaturen oplopen naar 22 tot 24 graden en dat is genoeg voor 36 tot 38 graden in de lagere delen en dalen. Ook in de bergen gaat het kwik verder in de lift en stijgt de vorstgrens verder naar 4700 a 4900 meter!

Nog heter wordt het weer in het zuiden van Frankrijk, hier kunnen de temperaturen tot 40 a 42 graden gaan oplopen. Voor de atmosfeer zijn dit soort temperaturen iets te veel van het goed en moet er met name in de bergen in de middag en avond rekening worden gehouden met lokaal een warmte onweder.

Vooral het weekend en begin volgende week wordt het (in de westelijke Alpen) zeer warm. Verkoeling vind je in het in water en -of de bergen. Webcam Brigerbad vanmorgen

Onzekerheden
Overigens is nog steeds niet geheel duidelijk welke positie de sturende drukgebieden en met name het hoog gaan innemen. Belangrijk daarbij is waar precies de hoogte-as komt te liggen. Immers, aan de westkant ervan is het de zeer warme lucht die naar het noorden stroomt, aan de oostkant ervan echter koelere (minder warme) lucht die naar het zuiden stroomt. Zo zou het bijvoorbeeld maar zo kunnen dat de oostelijke Alpen en oost Europa juist in die minder warme lucht vanuit het noorden terecht gaan komen.

Een andere optie is dat het geheel veel oostelijker komt te liggen en we te maken gaan krijgen met de invloed van de Atlantische hoogtetrog en inkomend lagedruk ook dan koelere en vooral ook onstabielere luchtmassa’s. Hieronder de GFS OPER voor donderdag 25 juli met de posities van hoog en laag en een toenemende onzekerheid!

Het laatste woord is hier nog niet over gesproken en de modellen komen met verschillende oplossingen voor de langere termijn. Uitgaande van de laatste model uitdraai houden we het er op dat vooral West Europa en de westelijke Alpen volgende week te maken gaan krijgen met zeer warm /heet zomerweer! In de tweede helft van de week berekenen zowel het GFS als het ECMWF vanuit het westen een inzettende afkoeling door inschuivende Atlantische lagedruk!

ECMWF met de onder het hoog doorschuivende lagedruk en via de achterdeur de koelere Atlantisch luchtmassa’s. Of dit gaan slagen is nog allerminst zeker!!

Hoe en -of dat echter allemaal precies gaat verlopen en hoe lang het warme zomerweer gaat aanhouden is aandacht voor de komende dagen. To zover vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis. Een fijne dag gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 596 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier