Advertentie 

Algemeen: de krachtige noordwestelijke hoogtestroming neemt door toedoen van een tussenhoog verder in kracht af. Vanaf dinsdag nemen door een afzakkende Atlantische hoogtetrog en depressie de drukverschillen tussen zuid en noord weer toe en krijgen we te maken met de neerslag van een koufront en vanaf woensdag  een koelere Süd(Ost)stau fase waarbij in de tweede helft van de week veel neerslag gaat vallen. Aan de Alpennoordkant wordt het föhnig en zeer zacht.

Eerste zomerse dag 2017 een feit

Met noordwestelijke hoogtewinden werd gisteren zeer zachte lucht aangevoerd waarbij het door de noordelijke stroming vooral zeer zacht werd. In Magadino (Ticino) steeg het kwik ofschoon de zon het nogal moeilijk had door (hogere) wolken zelfs tot boven de 25 graden en daarmee konden ze de eerste “zomerdag” van 2017 noteren. Overigens geen record, precies 12 jaar geleden werden het op de 19 maart warmer dan 27 graden en in Magadino werd zelfs 28 graden genoteerd.

Bijna 26 graden gisteren in het Zwitserse Ticino. Beeld Ascona aan het Lago Maggiore
Wie kent men niet?! Via Twitter Simon Murphy Int.‏ @SMInternational
En van wat dichterbij. Via twitter Pablo‏ @suissebackpack
Eindelijk weer zon en genieten! Foto Ifen via Twitter App. Houben‏ @app_houben
Prima weer ook voor een potje voetbal tussen de nationale berg-dorp teams van Zwitserland en Italie op 2800 meter in Macugnaga   (Monte Moro).  Zwitserland won met 3-1 Bron RRO.ch

Een tussenhoog gaat ook vandaag weer voor half maart voor thermische hoogstandjes zorgen met middagtemperaturen die tussen de 15 en 20 graden zullen gaan uitkomen en lokaal is 22 tot 23 graden mogelijk. Ook in de bergen is het zeer zacht met op 2000 meter temperaturen die tussen de 3 en 9 graden gaan uitkomen.

Na nog wat restbewolking en lokale Hochnebel en aan de oostelijke noordzijde nog een spat regen krijgt de zon steeds meer speelruimte. De oostelijke Alpen zullen echter tot de middag moeten wachten voordat ook hier de bewolking goed gaat oplossen en de zon de boel gaat opwarmen.

Radarbeeld 08h45 Bron WetterOnline.de

Opkomende koufront 
Dinsdag ochtend  krijgen we met een van het westen uit opkomend koufront te maken met een weerverslechtering. Zowel aan de westelijke zuidkant als ook vanuit het noorden neemt de bewolking steeds verder toe gevolgd door neerslag. De oostelijke Alpen houden het dan eerst nog droog en vooral naar het oosten toe schijnt ook de zon. In de avond breidt de neerslag zich dan ook tot over de westelijk delen van Oostenrijk uit. De sneeuwvalgrens daalt van het westen uit geleidelijk naar 1000 meter in het noorden en 1600 tot 1800 in het zuiden.

GFS woensdag 06h00 met de uitzakkende hoogtetrog
en de T850 hPa kaart met de daarop de koudere lucht die tot over de noordelijke en westelijke Alpen uitstroomt
T850 hPa wat meer in detail, mooi is te zien hoe de hoofdkam als “scheids rechter” dient van de koudere en warmere luchtmassa’s

In de loop van de woensdag wordt door toedoen van een uitzakkende Atlantische hoogtetrog door een naar zuid draaiende stroming de koudere lucht weer naar het noorden en westen teruggedrongen en zal de sneeuwvalgrens weer gaan stijgen naar 1400 tot 1900 meter stijgt. Tegelijker tijd gaan de drukverschillen tussen de zuid en noordkant verder oplopen en krijgen we te maken met een inzettende Südstau en Südstau. Grotere neerslaghoeveelheden gaan er op het treuzelende koufront niet vallen, algemeen mag men tot woensdagmiddag rekenen op 5 tot 15mm en lokaal ook nog wat meer.

Südstau / Retour d ‘est

Deze Südstau zal vermoedelijk tot het weekend aanhouden en doordat de stroming door een afsnoerend hoogtelaag boven Spanje zien we tevens een retour d’est stroming ontstaan (Südoststau). Daarbij wordt de vochtige lucht vanuit het zuiden niet alleen aan de centrale Alpenhoofdkam uitgeknepen maar ook aan de westelijke(Italiaanse) binnenste Alpenboog.

Dit soort situaties kunnen vooral wanneer ze wat langer aanhouden zeer veel neerslag gaan opleveren. Vooral in de Piemontse en Tessiner Alpen gaan ze natte voeten krijgen en wordt het kleddernat, boven de 1400 tot 1600 meter sneeuwen. Hier kan tussen de 100 en 200 meter aan neerslag gaan vallen, in het hooggebergte moet men rekening houden met 80 tot 150cm aan Neushnee! Aan de noordkant wordt het met de Södföhn opnieuw lenteachtig met een vleugje summer feeling, lokaal met föhn daar gewoond weer 20 tot 23 graden!

Exteme neerslslag (sneeuw) hoeveelheden met de Süd(ost) stau in de periode van woensdag tot en met vrijdag! Cumlatief Bergfex model /EC) Bron Bergfex.ch

Vanaf het weekend worden de verwachtingen erg onzeker en zien we dat de modellen sterk uiteen gaan lopen. Deze onzekerheid wordt veroorzaakt door de posities die de sturende drukgebieden gaan innemen met als “bottleneck” het hoogtelaag. Het GFS model laat het hoogtelaag geflankeerd door hogedruk ten noorden daarvan een beetje rond tuttelen boven zuidwest en west Europa en met een zuidelijke aanvoer blijft het (zeer zacht). Het ECMWF laat vanaf zondag aan de oostflank van de noordelijke hogedruk vanuit het noordoosten weer koudere lucht over de Alpen uitstromen. Gezien de onzekerheid en verschillen in modeluitdraai heeft het geen zin om daar nu verder op in te gaan.

ECMWF met het hoogelaag en een ander afsnoerende bel koude lucht vanuit het noordoosten

Morgen maar weer eens verder kijken wat de weermodellen ons dan voorschotelen. Tot zover voor dit moment. Een heel fijne dag en graag weer tot morgen. Actueel is het in Termen Oberwallis 9.7 graden en opgeklaard: Ciao

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen lokaal boven de 2200 meter precair. Algemeen geldt een code geel (2) tot oranje (3)  Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd.

De Schneebrett lawine in St Anton am Arlberg – Rendl- 16 maart j.l.

Meer info over de lawines in Oostenrijk zie ook onze bijdrage van 16 maart  – HIER –  Lees verder vooral ook het zeer interessante artikel van Alpenweerman Lander van Tricht – Vanwaar plots zoveel (dodelijke) lawines? – HIER

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 523 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier