Alpen - Veel neerslag /sneeuw zuidkant verwacht.
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen: de krachtige noordwestelijke hoogtestroming neemt door toedoen van een tussenhoog verder in kracht af. Vanaf dinsdag nemen door een afzakkende Atlantische hoogtetrog en depressie de drukverschillen tussen zuid en noord weer toe en krijgen we te maken met de neerslag van een koufront en vanaf woensdag een koelere Süd(Ost)stau fase waarbij in de tweede helft van de week veel neerslag gaat vallen. Aan de Alpennoordkant wordt het föhnig en zeer zacht.
Eerste zomerse dag 2017 een feit
Met noordwestelijke hoogtewinden werd gisteren zeer zachte lucht aangevoerd waarbij het door de noordelijke stroming vooral zeer zacht werd. In Magadino (Ticino) steeg het kwik ofschoon de zon het nogal moeilijk had door (hogere) wolken zelfs tot boven de 25 graden en daarmee konden ze de eerste “zomerdag” van 2017 noteren. Overigens geen record, precies 12 jaar geleden werden het op de 19 maart warmer dan 27 graden en in Magadino werd zelfs 28 graden genoteerd.
Een tussenhoog gaat ook vandaag weer voor half maart voor thermische hoogstandjes zorgen met middagtemperaturen die tussen de 15 en 20 graden zullen gaan uitkomen en lokaal is 22 tot 23 graden mogelijk. Ook in de bergen is het zeer zacht met op 2000 meter temperaturen die tussen de 3 en 9 graden gaan uitkomen.
Na nog wat restbewolking en lokale Hochnebel en aan de oostelijke noordzijde nog een spat regen krijgt de zon steeds meer speelruimte. De oostelijke Alpen zullen echter tot de middag moeten wachten voordat ook hier de bewolking goed gaat oplossen en de zon de boel gaat opwarmen.
Opkomende koufront
Dinsdag ochtend krijgen we met een van het westen uit opkomend koufront te maken met een weerverslechtering. Zowel aan de westelijke zuidkant als ook vanuit het noorden neemt de bewolking steeds verder toe gevolgd door neerslag. De oostelijke Alpen houden het dan eerst nog droog en vooral naar het oosten toe schijnt ook de zon. In de avond breidt de neerslag zich dan ook tot over de westelijk delen van Oostenrijk uit. De sneeuwvalgrens daalt van het westen uit geleidelijk naar 1000 meter in het noorden en 1600 tot 1800 in het zuiden.
In de loop van de woensdag wordt door toedoen van een uitzakkende Atlantische hoogtetrog door een naar zuid draaiende stroming de koudere lucht weer naar het noorden en westen teruggedrongen en zal de sneeuwvalgrens weer gaan stijgen naar 1400 tot 1900 meter stijgt. Tegelijker tijd gaan de drukverschillen tussen de zuid en noordkant verder oplopen en krijgen we te maken met een inzettende Südstau en Südstau. Grotere neerslaghoeveelheden gaan er op het treuzelende koufront niet vallen, algemeen mag men tot woensdagmiddag rekenen op 5 tot 15mm en lokaal ook nog wat meer.
Südstau / Retour d ‘est
Deze Südstau zal vermoedelijk tot het weekend aanhouden en doordat de stroming door een afsnoerend hoogtelaag boven Spanje zien we tevens een retour d’est stroming ontstaan (Südoststau). Daarbij wordt de vochtige lucht vanuit het zuiden niet alleen aan de centrale Alpenhoofdkam uitgeknepen maar ook aan de westelijke(Italiaanse) binnenste Alpenboog.
Dit soort situaties kunnen vooral wanneer ze wat langer aanhouden zeer veel neerslag gaan opleveren. Vooral in de Piemontse en Tessiner Alpen gaan ze natte voeten krijgen en wordt het kleddernat, boven de 1400 tot 1600 meter sneeuwen. Hier kan tussen de 100 en 200 meter aan neerslag gaan vallen, in het hooggebergte moet men rekening houden met 80 tot 150cm aan Neushnee! Aan de noordkant wordt het met de Södföhn opnieuw lenteachtig met een vleugje summer feeling, lokaal met föhn daar gewoond weer 20 tot 23 graden!
Vanaf het weekend worden de verwachtingen erg onzeker en zien we dat de modellen sterk uiteen gaan lopen. Deze onzekerheid wordt veroorzaakt door de posities die de sturende drukgebieden gaan innemen met als “bottleneck” het hoogtelaag. Het GFS model laat het hoogtelaag geflankeerd door hogedruk ten noorden daarvan een beetje rond tuttelen boven zuidwest en west Europa en met een zuidelijke aanvoer blijft het (zeer zacht). Het ECMWF laat vanaf zondag aan de oostflank van de noordelijke hogedruk vanuit het noordoosten weer koudere lucht over de Alpen uitstromen. Gezien de onzekerheid en verschillen in modeluitdraai heeft het geen zin om daar nu verder op in te gaan.
Morgen maar weer eens verder kijken wat de weermodellen ons dan voorschotelen. Tot zover voor dit moment. Een heel fijne dag en graag weer tot morgen. Actueel is het in Termen Oberwallis 9.7 graden en opgeklaard: Ciao
Lawinegevaar
Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen lokaal boven de 2200 meter precair. Algemeen geldt een code geel (2) tot oranje (3) Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd.
Meer info over de lawines in Oostenrijk zie ook onze bijdrage van 16 maart – HIER – Lees verder vooral ook het zeer interessante artikel van Alpenweerman Lander van Tricht – Vanwaar plots zoveel (dodelijke) lawines? – HIER
Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter or summer – be prepared –
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman