klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: de Alpen bevinden zich ten zuidwesten van een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Dat zorgt voor een rustig nazomertje. Een kleine verstoring (hoogtelaag) in de bovenlucht zorgt wel voor wat buien op de Alpenhoofdkam. Vanaf het weekend wordt het wisselvalliger doordat lagedrukgebieden de Alpen weten te vinden. Daarna worden de weerkaarten interessanter met de inmenging van twee ex-orkanen!

In de buurt van Saas-Fee ligt op de toppen een mooi dekje met sneeuw. Dit wordt door het ‘nazomerweertje’ wel wat aangetast.

Vandaag doet het weer vrij nazomers aan. De dag begint in de Oostenrijkse en Zuid-Zwitserse Alpen nog met her en der wat lage wolken. Deze lage wolken lossen in de loop van de dag op. Daarna volgt een vrij zonnige dag afgewisseld met stapelwolken. Boven de Alpenhoofdkam groeien enkele stapelwolken uit tot een aantal buien. Het wordt ook nazomers warm bij maxima rond 19 graden in de dalen. De wind is overwegend zwak.

Morgen herhaalt het weerbeeld van vandaag zich met ’s ochtends lokaal hochnebel, in de middag zon en stapelwolken en in de Alpenhoofdkam een plaatselijke bui. De temperatuur komt opnieuw uit rond 19 graden.

Donderdag en vrijdag kunnen we het weerbeeld van de afgelopen in grote lijnen overnemen, met een afwisseling van zon, wolkenvelden enkele buien bij de Alpenhoofdkam in de namiddag.

Het weekend luidt een verandering in in het weerbeeld. Storingen weten dan vanuit het westen de Alpen te bereiken, en dat moet zaterdag of zondag vooral langs de westkant van de Alpen voor veel neerslag zorgen. De sneeuwvalgrens blijft dan rond 2500 meter liggen, dus op veel plaatsen valt de neerslag als regen. De temperatuur doet wel een kleine stap terug naar gemiddeld 17 graden.

Het Europese weermodel laat op zaterdag een storing de Alpen bereiken. Deze zou voor bewolkt en neerslagrijk weer moeten zorgen.

Na het weekend worden de weerkaarten zeer interessant. Dit heeft te maken met twee orkanen genaamd Lee en Maria. Maria veroorzaakte op Puerto Rico recent een enorme ravage en is verder naar het noorden getrokken. Lee bevindt zich op het midden van de Atlantische Oceaan ten oosten van Maria. Het interessante is dat beide orkanen worden ingevangen in een sterke westelijke stroming. Deze worden daarmee richting Europa gebracht! De orkanen zijn dan  geen tropische stormen meer, maar ‘gewone’ lagedrukgebieden. Ze kunnen wel voor veel neerslag zorgen omdat ze grote hoeveelheden vocht vanuit de tropen met zich meenemen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de verwachting na het weekend behoorlijk onzeker wordt. Dit heeft ook grote gevolgen voor eventuele sneeuw in de Alpen.

Orkanen Maria en Lee zetten de komende dagen koers richting Europa, en kunnen voor verrassingen zorgen! Foto via NOAA.

De onzekerheid is mooi te zien aan de berekeningen van het ECMWF weermodel van gisteravond en vanochtend. In de berekening van gisteren komt Maria als een vrij krachtig lagedrukgebied de Benelux binnendringen. Dit zorgt mogelijk voor veel regen (en sneeuw) in de Alpen. Maar in de run van vandaag is Maria niets meer dan een zwak lagedrukgebiedje dat weinig gevolgen heeft.

De run van gisteren van het Europese model kwam tot een krachtig lagedrukgebied boven de Benelux…

Dit terwijl de run van vandaag niet veel over liet van Maria. Bron: Wetterzentrale.

Daar vooruit kan Lee ook nog voor kortstondig slecht weer zorgen. Maar omdat Lee veel kleiner is, neemt deze veel minder vocht mee dan Maria. Daarom is de meeste focus nu gericht op Maria.

De komende dagen zullen de weermodellen nog wel even verspringen tussen verschillende oplossingen. We houden deze interessante weersituatie nauwlettend in de gaten!

(Visited 871 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer