Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tot en met donderdag liggen de Alpen aan de zuidkant van hoog – Hanneke – met centrum boven de Britse Eilanden. Met een noordoostelijke stroming (Bisenstroming) wordt eerst nog koele lucht aangevoerd. Vanaf vrijdag gaat het hoog aan de wandel richting oost Europa (Balkan) en draait de stroming naar zuidwest tot zuid en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer flink in de lift. In de weekend komt de Alpen de Südföhn opzetten als voorbode voor een koufront wat voor maandag op het weermenu staat.

Oplopende temperaturen, weekend nogmaals nazomeren

Eergisteren kon met volop zon en met de aanvoer van zeer zachte lucht het kwik in de westelijke Alpen lokaal nogmaals tot tropische waardes oplopen. Opvallend waren ook de 30+ graden in Wallis en de 33 graden aan de andere kant van de Alpenhoofdkam in het Valle d ´Aoste. Mede verantwoordelijk voor de thermische hoogstandjes was de Nordföhn.

Hoogzomerse temperaturen dinsdag met 33 graden in Aosta. Bron Kachelmannwetter.com
Aosta
Lenticularis wolken verraden de Föhn boven de Walliser Alpen (Rosswald / Termen)

Gisteren stroomde er samenhangend met het polaire front (koufront) dat de oostelijke Alpen met schampte wat minder zachte lucht binnen en was het met de tropische temperaturen gebeurd. Vooral in de noordoostelijke en oostelijke Alpen zorgden de van origine polaire luchtmassa’s voor een gevoelige afkoeling. Hier werd het nergens meer warme dan 20 graden en enkel de zuidkant kom nog 20 tot 22 graden registreren.

De Theta-E kaart dinsdagmiddag welke mooi de verschillende luchtmassa’s liet zien. Groen blauw de veel koudere en drogere polaire lucht, oranje geel de warmere vochtigere lucht
Gisteren begon de Hochnebel al terrein te winnen in de noordelijke Alpen. Beeld Zugspitze

Neerslag van betekenis viel er niet op het front. In de zuidwestelijke Alpen (Italiaanse) kant ontstonden door toedoen van lage druk boven de centrale Middellandse Zee diverse regen en onweersbuien. De hoogste temperaturen werden gisteren gehaald in de zuidelijke Zwitserse Alpen alwaar het kwik nog tot 25+ graden kon oplopen.

Foto Mont Ventoux. Via Twitter Maarten Stam @StamMaarten

Na een frisse nacht met lokaal lichte vorst stijgt het kwik vandaag met veel zon naar 13 tot 20 graden. Lokaal in de inner alpine Walliser Alpen en de Alpenzuidkant kan het 22 tot 23 graden worden. Lokaal moet met voorkeur voor de Alpennoordkant weer rekening worden gehouden met het ontstaan van Hochnebel en mist, bovengrens meest tot 1600 a 2100 meter reikend.

Ook in de bergen is het vandaag in vergelijking met de voorgaande dagen een stuk koeler. Op 2000 meter wordt het een graad of 2 tot 8 en de vorstgrens varieert tussen de 3800 meter in het westen tot lokaal in de ochtend tot in de hoger gelegen dalen.

Radarbeeld Alpen vanmorgen 0m 08h20. Bron WetterOnline.de
Arosa Weisshorn met de Hochnebel boven de dalen. Bron Webcam – weisshorn.roundshot.com
Ook het Oberwallis heeft vanmorgen met de Hochnebel te maken, bovengrens momenteel circa 2000 meter. Beeld via Meteo-Oberwallis vanuit Grächen – Seetal

Nazomers weekend
Vrijdag en in het weekend zien we het Britse hoog naar oost Europa en de Balkan trekken. Na passage van de hoogte-as komt er een einde aan de vrij koude noordoostelijke stroming en zoekt deze de zuidoost tot zuid en later zuidwest hoek op. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer flink in de lift en nog één keer kunnen we gaan genieten van voor de tijd zeer warm nazomerweer.

GFS 500 hpA voor zaterdagmiddag. hoog Hanneke is inmiddels doorgeschoven tot over zuidoost Europa en zal zondag maandag van de kaarten verdwijnen

Met veel zon stijgt het kwik zaterdag naar 22 graden en zondag kan het nog wat warmer worden. Op nadering van een koufront wordt het geleidelijk föhnig (Südföhn) en met de föhn kan het kwik nog een aantal graden winst pakken. Met de hogedruk en ondersteund door een warme inschuivende hoogterug gaat ook in de bergen het kwik weer flink stijgen en zal in het weekend weer boven de 4000 meter gaan uitkomen!

Zondag komt in de loop van de dag vanuit het westen en noordwesten wat meer (hogere) bewolking opzetten. De bewolking als ook de föhn zijn een voorbode voor een weersverandering die maandag van west naar oost zijn intrede gaat doen.

Depressies met hun storingen naderen zondagmiddag -avond de westelijke Alpen
GFS neerslag 3H zondagavond

Het wordt vanuit het westen dan toenemend onbestendig en de temperaturen gaan weer een dalende trend inzetten. De oostelijke regionen mogen zich ook maandag nog verheugen op aangenaam en meest zonnig nazomerweer.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De weersverandering heeft te maken met een vanuit het westen inschuivende hoogtetrog die vanaf maandag een overgang naar een meer zonaal stromingspatroon zal gaan inleiden met een jet die een wat zuidelijkere koers gaat volgen. Depressies met hun storingen kunnen dan gemakkelijker het Europese continent bereiken.

Onbestendiger en afkoeling
Vanaf maandag evolueren we dan ook naar een algemeen koeler en vooral ook wisselvalliger weertype en is het met het warme nazomerweer gedaan en kunnen we ons dus gaan instellen op een meer herfstachtig weertype wat eigenlijk heel normaal voor deze tijd van het jaar is. Hoe dat allemaal precies zal gaan verlopen en voor wat betreft de details dat zullen we de komende dagen gaan vervolgen.

GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen

Tot zover maar weer voor deze donderdagochtend vanuit een grijs Termen in Oberwallis. Fijne dag en graag tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 308 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier