Alpen - Nazomers, in westen tijdelijk onbestendig / buien
Algemeen; De invloed van hogedruk neemt wat af en onder invloed van een hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee en apart laag boven Corsica stroomt met name aan de westelijke zuidkant vochtiger lucht binnen. Vanaf zondag neemt de invloed van hogedruk weer toe en belooft het voor de tijd van het jaar zeer warm te gaan worden met lokaal ook weer tropische temperaturen
Toenemende buienkansen westelijke Alpen
Het was gisteren met volop zon en temperaturen tussen 23 en 29 graden en een vorstgrens van boven de 4000 meter weer volop genieten in de Alpen.
Ook in ons partnergebied Innsbruck (Tirol) was het gisteren genieten met zomerse temperaturen en volop zon. Beeld Seegrube (1905m)
Prima weer gisteren ook voor het uitvoeren van werkzaamheden in de hogere Alpen. Samen met de Air Glaciers (heli) en Alpenweerman teamlid Bas Laros werd gisteren in de Oberwalliser Alpen het kruis op de Galenstock vervangen door een nieuwe. Hieronder wat fraaie beelden van het Galenstock op 3586 meter.
Plaatsen nieuw kruis Gallenstock (3586m) #Oberwallis met AWM Bas Laros #AirGlaciers pic.twitter.com/gWGF4nDihf
— Alpenweerman (@Alpenweerman) September 9, 2020
De westelijke Franse en Italiaanse Alpen hadden echter te maken met meer (hogere) bewolking en hier had de zon het met het vorderen van de dag een stuk moeilijker en lokaal viel er ook wat neerslag of een bui.
De bewolking in de westelijke Alpen had te maken met een afgesnoerd hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee. Al eerder zorgde het systeem voor zware regen en onweersbuien in de regio van de Balearen. Zie – Hier –
Het hoogtelaag blijft de komende dagen nog boven de westelijke Middellandse Zee rondtollen alvorens het vanaf het weekend naar het oosten van de Middellandse zee verder koerst en zich daar aansluit bij een ander hoogtelaag. Tegelijkertijd breidt het zijn invloed nog wat verder naar het noordoosten uit.
Concreet betekent dat dat ook de zuidelijke (westelijke) Alpen ermee te maken gaan krijgen. Met de aanvoer van de warme en toenemend vochtigere luchtmassa’s neemt ook hier, ondersteund door de dagelijkse gang en de orgrafie, de instabiliteit toe. Met het vorderen van de dag ontstaan er steeds meer stapelwolken die lokaal en met voorkeur voor de bergen het buienstadium kunnen bereiken.
Ook de westelijke oostelijke Alpen zouden nog een buitje mee kunnen gaan pakken. Elders blijft het meest droog en met veel zon afgewisseld met stapelwolken of overtrekkende hogere wolken(velden) stijgt het kwik weer naar zomerse waardes met maxima tussen de 25 en 30 graden. De vorstgrens komt ietwat lager te liggen, meest zo rond de 3900 meter.
In de loop van het weekend neemt de invloed van het naar het oosten wegtrekkende hoogtelaag dan weer af. Tegelijkertijd trekt er een apart “zomer”hoog met kern net ten noorden van de Alpen naar oost Europa. Na passage van de hoogteas zoekt de hoogtestroming de zuidhoek op en wordt er nog wat warmere lucht vanuit het Middellandse Zee gebied naar het noorden en tot over de Alpen op transport gezet.
Opvallend ook de warme kern van het hoog waarbij het 500 hPa niveau tot circa 5900 meter wordt “opgetild” en de temperaturen ook op deze hoogte slechts 8 graden onder het vriespunt komen te liggen. Op het 850 hPa vlak stijgt het kwik naar 20 tot 21 graden en de vorstgrens komt rond de 4800 meter te liggen. Dit zijn waardes die ook in de hoogzomer geen gek figuur zouden slaan!
Niet alleen in de hoogte wordt het voor de tijd van het jaar zeer warm. Ook in de lagere delen en dalen wordt het weer even hoogzomers met lokaal ook tropische temperaturen.
Vanaf het midden van de week gaat de aandacht uit naar een Atlantische hoogtetrog van waar uit een markant hoogtelaag gaat afsnoeren. Dit zogenaamde cut-off proces en de koers ervan wordt belangrijk voor de verdere ontwikkelingen.
Uitgaande van de laatste modeluitdraai zal het hoogtelaag vrij westelijk via de Atlantische Oceaan en de westelijke Golf van Biskaje naar het zuiden toe verplaatsen en ergens boven het zuiden van Portugal terecht gaan komen. Dit zou betekenen dat we ook dan aan de warme kant van de polaire jet verblijven en de stroming overwegend uit de zuidhoek blijft komen.
Het koelt dan weliswaar ietwat af maar koud wordt het allesbehalve. Of in het verdere verloop het “hoogtelaag” dan met kern boven de zuidelijke Golf van Biskaje de zuidelijke warmte weer opnieuw gaat aanzwengelen (ECMWF) is zeer goed mogelijk. Een overgang naar een veel koeler of kouder weertype met sneeuw in de bergen lijkt hoe dan ook vooralsnog geen thema! Heel misschien dat de oostelijke regionen tegen het einde van de verwachtingsperiode met droge arctische luchtmassa’s te maken gaan krijgen die aan de oostflank van het Scandinavie hoog proberen naar het zuiden toe uit te stromen. Gaat dit lukken dan wordt het daar gevoelig kouder!!
Maar goed, wat niet is kan nog komen en vanaf half september kan het ook zomaar sneeuwen tot 1500 a 1000 meter hoogte. Zo zorgde een jaar geleden een afsnoerende Atlantische hoogtelaag gevuld met koude lucht welke over de Alpen trok voor een winterinval in de hogere (zuidelijke) Alpen met boven de 1800 a 2000 meter een dik pak sneeuw.
Tot zover voor deze donderdag, een fijne dag gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgend Alpen of lage landen weerbericht. Ciao vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis
Meepraten, discussiëren of vragen!? Gaarne onder het bericht in de reacties!
Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097
Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
4 Reactie op “Alpen – Nazomers, in westen tijdelijk onbestendig / buien”
Comments are closed.
Bijzonder met wel gemak deze thermische hoogstandjes in W-Europa en ook de Benelux (en Alpen) medio september worden gerealiseerd! Dinsdag-woensdag maar liefst 10-12 °C boven onze stand. Opvallend ook de warmbloedige kern van het hoog (500 hPa geopotiaalvlak op bijna 6000m (!) en met slechts -8°C op die hoogte!
Wie herkent dit plekje, ja zeker gisteren nog uitgebreid in de zon onder een strak blauwe hemel op het terras in de ligstoel gelegen.
Het is de Madritschhütte boven Sulden (Solda) te zuiden van Val Venosta (Vinschgau).
Yep! Hier nog de webcamlink http://sulden2.it-wms.com
-geweldig dat je daar precies gisteren nog onder de zon lag😃👌🏻