Algemeen;  hoog – Quirin – zorgt tot en met woensdag voor zonnig en uitgesproken warm nazomerweer. Vanaf donderdag neemt de invloed wat af en stroomt er vochtigere lucht binnen. Het wordt (licht) onbestendig en vooral aan de noord en oostkant ook wat minder warm. Vanaf het weekend neemt de hogedruk echter weer toe met herstel van het (warme) nazomerweer.

Uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar

Ook gisteren en eergisteren steeg het kwik met volop zon weer naar hoog zomerse waardes en lokaal werd het zelfs tropisch warm. De hoogste temperaturen werden weer in Wallis gemeten alwaar het kwik lokaal tot 31.2 graden steeg. Het weerstation Villigen in Aargau meldde zelfs 31.8 graden, ik vraag me echter af of deze waardes wel helemaal correct zijn temeer dit station al wel vaker met extreme waardes op de proppen komt.

Ook in de bergen was het de afgelopen twee dagen weer uitgesproken zacht met een vorstgrens die meest zo rond de 4500 meter lag. Met de droge lucht was het weer genieten van heerlijke vergezichten.  Hieronder een foto impressie met vooral heel veel zon.

Lötschental Oberwallis maandag jl. Foto Trijntje van den Berg
Almabtrieb Val Formazza, Lago di Morasco – Foto via Tamara Casile-van Den Berg
Zermatt – RiffelalpResort2222m @RResort2222m
Oberaargletscher – Foto Valeria Russi‎
Simplon – Foto Claudia Jäger
Gr Aletsch gletsjer – Foto Uta Pfeil
Kleinwalstertal Mittelberg 22 graden – Foto “Haus Walser Berge” via @hansterbraak. Website http://www.mittelberg.org/

Ook vandaag woensdag kunnen we na een frisse start met volop zon weer genieten van nazomerse hoogstandjes. De middag temperaturen stijgen gewoon weer naar 25 tot 30 graden en lokaal worden weer tropische 30 tot 32 graden gehaald. In de bergen ligt de vorstgrens rond de 4500 meter en daalt geleidelijk naar 4200 tot 4000 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats

Tijdelijk oplevende buienkansen en ietwat minder warm
De tweede helft van de week zal de invloed van hogedruk boven het Europese continent wat aan kracht gaan inboeten en krijgen we te maken met een slepend frontensysteem. Met de aanvoer van geleidelijk wat vochtigere lucht en een meer vlakke drukverdeling neemt de bereidheid van de atmosfeer tot het ontwikkelen van (onweers)buien toe.

Een slepend front gaat de buienkansen vanaf donderdag tm zaterdag doen toenemen.

De zon krijgt dus geleidelijk meer concurrentie van wolken dan wel stapelwolken en lokaal ontwikkelen zich regen en -of onweersbuien. Met de bewolking en neerslag zullen de temperaturen ook minder hoog gaan uitkomen maar blijft het gewoon nog warm voor de tijd van het jaar. De vorstgrens daalt verder naar circa 3500 meter (noordkant) en op 1500 meter hoogte daalt het kwik van 18 graden op woensdag naar een graad of 12 tot 14 op donderdag en vrijdag.

Nieuwe hogedruk en herstel nazomer
In het weekend neemt de invloed van een volgende uitloper van het Azorenhoog weer toe. De temperaturen gaan weer in de lift en de zon krijgt weer volop de ruimte. In de nieuwe week zien we een apart filiaal van hogedruk langzaam van west naar oost over de Alpen naar het oosten trekken.

GFS 500 hPa voor zondag met het hoog dat langzaam naar oost Europa trekt en de nazomer weer doet opleven. Op de Atlantische Oceaan zal ook ex-Orkaan Helene een rol gaan spelen wanneer deze in de noordelijke hoogtestroming wordt opgenomen

Zodra de hoogte-as is gepasseerd draait de stroming weer naar zuidelijke richtingen en met een nieuwe warme rug van hogedruk is het herstel van het nazomerweer weer compleet.

Na verwachting houdt het warme tot zeer warme nazomerweer de gehele week aan en is het de zon die het weerbeeld zal gaan bepalen. Een overgang naar een meer herfstachtig en koeler stromingspatroon zou in het daarop volgende weekend gestalte moeten gaan krijgen! In eerste instantie krijgen we dan te maken met oplevende west circulatie en zuidelijker koersende jetstream.

Weekend 22 – 23 september volgt een meer zonaal stromingspatroon

De precieze ontwikkelingen en het verdere vervolg met mogelijk dan zelfs een overgang naar een noordelijke hoogtestroming (meridionaal) zijn nog onzeker mede door toedoen van ex-Orkaan Helene welke in de noordelijke jetstream zal worden opgenomen en voor warmte advectie naar noordelijke breedtes gaat zorgen.

DWD isobaren en frontenkaart voor zondag 16-09 met met daarom ex-Helene die zich met het geheel gaat bemoeien!

Samengevat kunnen we dus stellen dat de nazomer met de voor de tijd buitengewoon hoge temperaturen aanhoudt en de wat onbestendigere en ietwat minder warme fase in de tweede helft van deze  week slechts van tijdelijke aard zal zijn.

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje zie onze aparte bijdrage zie – HIER – .

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 393 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer