Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het krachtige hogedrukgebied – Wolfgang – heeft vandaag zijn centrum ten noordwesten van de Alpen en blijft het weer in de Alpen bepalen. De Alpen hebben te maken met een Bise weersituatie. In de ochtenden kan de Hochnebel soms hardnekkig zijn, maar hogerop de berg is het zeer aangenaam herfstweer. De seizoenen lijken we dit jaar over te slaan. Na het weekend neemt de hogedruk af en dalen de temperaturen aanzienlijk. Halverwege de week en volgende weekend wordt (winterse)neerslag verwacht.

Oben Blau, Unten Grau. In deze hogedruksituatie kan de nevel in de ochtend hardnekkig zijn. Plaatselijk lag deze vanochtend op 1700 m in Oostenrijk. Ook in Wankhaus in de buurt van Zugspitze was deze Hochnebel goed te zien. foto-webcam.eu

Prachtig weer in de omgeving van Zermatt gisteren. Ook dit weekend kan nag genoten worden van prima herfstweer met veel zon en blijft het droog. (Foto: Estelle Fuster-Bloetzer)

Vandaag  is het overwegend zonnig in het gehele Alpengebied.
Aan de noordwest kant en de dalen begint de dag met veel Hochnebel. De bovengrens is 1000 tot 1200 m, maar plaatselijk kan deze nog hoger liggen. Een deel van de nevel is hardnekkig en wordt het in de dalen soms niet meer dan 12 graden. Het betere weer kan gevonden worden hogerop de berg en schijnt de zon uitbundig. Op de bergtoppen staat zwakke tot matige noordoostelijke wind.

Satellietfoto van gisteren op 19 oktober. Goed te zien is dat aan noordwestzijde van de Alpen veel mistvelden zijn. Een typische Bise situatie (bron: NASA Worldview)

In deze tijd van het jaar is Hochnebel een veel voorkomend weersverschijnsel. Deze nevel wordt vaak waargenomen in combinatie met de wind die bekend staat als de Bise. De Bise is een koele, droge wind van oost- en noordoostelijke richting. De droge lucht van de Bise zorgt ervoor dat laag liggende mist opsteekt. Hoe sterker de Bise, hoe hoger de bovenrand van de mistlaag zal zijn. Hieronder een figuur hoe dit werkt:


De Bise vermengt de koude lucht die in de binnenlanden ligt, de mist lost op en wordt ondertussen naar boven gestuwd (bron: Typische Wetterlagen im Alpenraum, MeteoSchweiz)

Op zondag en maandag schijnt het grootste deel van de dag de zon nog steeds. In de laaglanden van de Alpen is er een nog steeds sprake van Hochnebel, maar neemt in deze loop van de dag vaak wel weer af. De bovengrens ligt tussen 800 en 1200 m. De temperatuur neemt geleidelijk iets af en daarbij zijn de temperaturen verschillen tussen dag en nacht groot. Ook de komende dagen blijven we te maken houden met een matige Bise en in de bergen een frissere noordenwind.

Op woensdag wordt neerslag verwacht met name aan de noordoostkant van de Alpen. Hogerop de berg in de vorm ook van sneeuw. De westkant van de Alpen en zuikant wordt minder tot geen neerslag verwacht (ICON-EU verwachting voor 24 okt, WXCHARTS.EU)

Vanaf dinsdag begint geleidelijk een verandering van het weer. Ten eerste dalen de temperaturen tot woensdag. Ten tweede wordt meer vochtige lucht naar de Alpen gebracht via een noordelijke aanvoer (Nördstau). Woensdag verzamelt zich de bewolking aan de noordzijde van de Alpen en met name in het oosten valt er wat neerslag. Elders blijft het droog en liggen de temperaturen aan de zuidkant aanzienlijk hoger.

GFS laat volgende week een aanvoer van zeer koude lucht zien richting de Alpen (Bron: WXCHARTS.eu)

ECMWF laat ook een noordelijke stroming zien, maar is veel minder overtuigend (Bron: WXCHARTS.eu)

Deze kaart laat het verschil zien tussen de verwachtingen van het GFS en ECMWF voor volgende weekend. In rood wanneer het ECMWF meer kou verwacht en in blauw wanneer het GFS meer kou verwacht. Met een verschil van 15 graden verwacht het GFS hier bijzonder veel meer kou dan het ECMWF (verwachting 28 okt, WXCHARTS.eu)

Vooruitzichten
Dit weekend hebben we nog te maken met prachtig herfstweer, maar in de ochtend soms nog wel veel nevel. We lijken dit jaar de herfst over te slaan. Waar normaal juist veel neerslag zouden hebben in oktober, is het dit jaar zonnig en bijzonder droog.

Na het weekend gaan de temperaturen trapsgewijs steeds verder omlaag. De zekerheid neemt steeds meer toe op een kouder verloop van het einde van oktober en begin november. Vooral volgend week op woensdag wordt de eerste neerslag van betekenis verwacht. Kijken we naar volgend weekend dan is de onzekerheid nog groot. Als we uitgaan van het GFS wordt het op zaterdag en zondag zeer koud met mogelijk veel sneeuw. Het ECWMF is minder overtuigend, maar ook daar wordt het iets kouder dan normaal voor de tijd van het jaar.

Als we de verschillende weermodellen met elkaar vergelijken zien we begin volgende week veel overstemming. De komende dagen zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot. Halverwege de week neemt dit verschil af en wordt het toenemend wisselvallig. Volgende week neemt de onzekerheid toe. Vooral het GFS wijkt veel af en verwacht veel kouder weer. De ander modellen laten ook nog warme weersituaties zien (bron: Kachelmann.de)

Vanochtend Hohe Salve boven de mist genieten van prachtig herfstweer. SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 404 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen: Nazomer op z’n retour. Operatie afkoeling in de maak.”

 • Wendy
  20 oktober 2018 at 10:44

  Hi Roy,

  Met veel plezier lees ik altijd jouw berichtgeving omtrent alle zaken over de Alpen en daarbuiten. Prettig om te lezen. Leerzaam en goed onderbouwt. Daarom verkies ik Alpenweerman boven de andere wintersportsites die een weerbericht plaatsen. Hoop POE HAA gehalte lees ik daar vaak.

  Ga zo door.

  Groet,

  Wendy.

  • Roy Molenaar
   20 oktober 2018 at 10:58

   Dank Wendy voor je reactie, goed om te horen!
   Reacties en vragen over het weer in de Alpen ontvangen wij altijd graag hier.

   Groet,
   Roy

 • Jan van soest
  20 oktober 2018 at 12:04

  Prima operatie….op naar de winter der winters hopelijk.
  Altijd fijn en duidelijk jullie berichten!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier