Alpen – Nazomer op volle toeren!

Het blijft zomers. Na een prachtig zomers weekend in de Alpen doet de temperatuur er vandaag nog een schepje bovenop. De kern van het groot hogedrukgebied bevindt zich boven de Alpen. Ook de komende dagen blijft het warm en zonnig. De tweede helft van de week nemen de onweerskansen toe en wordt het zwoeler.

Het blijft zomers, vanaf woensdag zwoeler en onweersbuien

Vandaag begint de dag hier en daar met wat nevel, maar deze zal snel verdwijnen. De temperatuur loopt snel op en het wordt warmer dan gisteren. Temperaturen van 28 tot 30 graden kunnen gehaald worden in de dalen. De zon schijnt volop en een zuidwestelijk aanvoer brengt warme droge lucht met zich mee. De wind is matig tot krachtig in de bergen en de kans op onweer is klein. Er is een sterke dagelijkse gang en ’s avonds kan het ook weer afkoelen.

Satellietbeeld van de Alpen gisteren met nauwelijk bewolking. Ook de komende dagen blijft het zeer zonnig (bron: NASA EODIS Worldview)
De kern van het groot hogedrukgebied bevindt zich vandaag boven de Alpen.

Morgen opnieuw een zomerse dag. In de ochtend mogelijk nog enkele nevelvelden, maar deze zullen snel verdwijnen. De zon schijnt volop en temperaturen in de lagere dalen lopen opnieuw op richting tropische waarden van 30 graden. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en kunnen deze lokaal uitgroeien tot een bui. In het zuiden en het uiterste zuidwesten van de Alpen is de kans op een lokale onweersbui het grootst.

Weerstation Lüsens. Afgelopen weeken en ook komende dagen zal de steen droog zijn.
Na een prachtig weekend hier in het dal bij Praxmar, belooft het ook de komende dagen volop zomers te bljiven.

Woensdag wordt het nog een keer zomers warm, maar ook onstabieler. De dag begint zonnig, maar in de middag neemt de bewolking toe die kan uitgroeien tot stevige regen- en onweersbuien. Aan de noordkant van de Alpen draait de wind richt west- noordwest, waardoor de kans op onweersbuien kleiner is. Aan de zuidkant en westkant van de Alpen blijft een krachtige zuidelijke wind waaien. Hier lopen temperaturen wederom op naar richting de 30 graden.

Het bljift de komende dagen uitzondelijk warm in een groot deel van Europa met op veel plaatsen tropische temperaturen van 30 graden.

Vooruitzicht

Donderdag koelt het verder af en wordt het zo’n 5 graden koeler. Het is een afwisseling van bewolking, regen en mogelijk ook nieuwe onweersbuien. Met een toegenomen luchtvochtigheid kan het zwoel aanvoelen. De wind draait richting noord-noordwest en het kan soms stevig waaien rond de Alpenhoofdkam. Vrijdag is het vaker zonnig, maar iets minder warm dan eerder deze week. Vooral in het westen van de Alpen is de kans op buien het grootst. Op de lange termijn is van echte afkoeling nog geen sprake en voorlopig blijft het een mooie nazomer.

 

Meepraten, discussiëren of vragen!? Gaarne onder het bericht in de reacties!

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via [email protected] via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties