Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een lagedrukgebied boven Italië schuift verder richting het noorden en zorgt vandaag voor toenemende bewolking en enkele buien. Met name in de West-Alpen blijft het vandaag föhnig en warm. Na een kleine dip in de temperatuur op zondag, blijven na het weekend de temperaturen ook hoog. Het blijft voorlopig nog nazomer in de Alpen.

Vandaag een enkele bui. Na het weekend aanhoudende ‘zomerse’ temperaturen.

Het is maandenlang extreem warm geweest en oktober is daarop geen uitzondering. Ook gisteren werden in de dalen temperaturen van meer dan 20 graden bereikt. Plaatselijk werd zelfs de zomerse waarden van 25 graden overschreden. Opvallend is ook dat het nog altijd droog is en in de ochtenden weinig nevel te zien is in de dalen voor deze tijd van het jaar. Ook gisteren was het warm en stond er een stevige wind door de Sudföhn. Vooral in het noorden en westen van de Alpen is deze warme wind goed te voelen ook vandaag.

Het beeld gisteren in Zwitserland. De sneeuwkanonnen voorlopig nog werkeloos. In het midden zie je de chalets van Rosswald met daarachter het Glishorn (2545m) en rechts Rhonedal (foto: JG)

Vandaag begint bewolkt en kan het licht regenen. De nulgradengrens ligt hoog en sneeuw kan pas verwacht worden boven ongeveer 3000 m. Het lagedrukgebied boven Italië en het zuiden van Frankrijk schuift langzaam richting dichtbij de Alpen. De grootste kans op een spat regen geldt voor de zuidkant en het meest westelijke deel van de Alpen. De meeste zon is vandaag te vinden aan de noordkant van de Alpen. Daarbij blijft ook er ook nog sprake van een Südfohn met een stevige wind vanuit het zuidwesten.

Ten zuiden van de Alpen bevindt zich vandaag en ook morgen nog een krachtig lagedruk systeem boven Italië. De Alpen bevinden zich aan de rand van dit systeem en krijgen hierdoor te maken met toenemende bewolking en mogelijk enkele buien. (bron: DWD)

De harde föhnwind vanaf de Simplon was gisteren goed te horen. Filmpje is gemaakt op Fleschboden (Rosswald) met op de achtergrond de Simplon (foto: JG)

Gisteren en ook vandaag is er nog sprake van föhnige condities. Een Südfohn zorgt met name in Zwitserse voor een krachtige warme wind. 

Morgen blijft het lagedruk systeem ten zuiden van de Alpen in de buurt liggen. Hierdoor is er ook morgen kans op enkele buien. Dit geldt met name voor Oostenrijk en de zuidkant zoals de Dolomieten waar neerslag gaat vallen. Later op de dag schuift ook een storing vanuit westelijke richting dichtbij. Echter verwacht ik niet dat deze depressie boven Frankrijk de Alpen veel zal gaan beïnvloeden. Mogelijk alleen in het meest westelijke deel van de Franse Alpen kan neerslag gaan vallen. Verder liggen de temperaturen overal iets lager en neemt föhn op de meeste plaatsen af.

Met name de Oost-Alpen krijgen vandaag en ook morgen te maken met verspreid enkele buien.  (bron: WXCHARTS, ICON-EU model)

Maandag en ook de dagen daarna blijven de temperaturen hoog. Na een kleine dip op zondag herstelt een hogedrukgebied zich boven de Alpen en gaan de temperaturen weer omhoog. De temperaturen blijven voorlopig boven het gemiddelde van oktober met waarden die in de dalen boven 20 graden uit kunnen blijven komen. Later in de week krijgen we opnieuw te maken föhnige condities dankzij een zuidwestelijke stroming richting de Alpen. Door de hogedruksituatie begin van de week is er in de ochtend vaak nog nevel en mistvelden in de dalen waar te nemen alvorens de zon doorbreekt. In het zuiden is het vaker bewolkt en blijft de kans groter op een spat regen.

Komende week blijven de temperaturen boven de normaal in een groot deel van Europa. De hoogte afwijking vinden we in het noorden van Europa, maar ook in de Alpen wordt het eind van de week warm door een sterk zuidwestelijk aanvoer van warme lucht. (ECMWF temp. afwijking zaterdag 13 okt.)

Vooruitzichten
Later in de week krijgen we te maken met een interessant situatie. Op dit moment bevindt zich een tropische storm die inmiddels is uitgroeit tot een orkaan boven de Atlantische Oceaan met de naam – Leslie -. Deze orkaan trekt in de loop van komende week richting het noordenoosten en gaat weerbeeld in Europa bepalen. De verwachting is dat orkaan Leslie ten westen van de Alpen komt de liggen. Dit betekent dat dit krachtige lagedrukgebied (linksdraaiende systeem) een sterke zuidwestelijke stroming opgang brengt. Hierdoor wordt warme lucht Europa ingepomt. Daar krijgen ook de Alpen mee te maken.

Vergelijking tussen links het GFS en rechts het ECMWF voor volgende week vrijdag 13 oktober. Beide modellen laten een sterke zuidwestelijke stroming richting West-Europa. Hierbij laat het GFS bijzonder hoge temperaturen zien later volgende week (bron: wetterzentrale.de)

Als we kijken naar de zaterdag eind volgende week en de kaarten van ECMWF en GFS naast elkaar leggen, laat het GFS op dit moment het warmste scenario zien. Ook het ECMWF laat een zuidwestelijke aanvoer van warm lucht zien, maar ligt deze meer naar het westen. Hierdoor worden de Alpen grotendeels uitgesloten van de warmste lucht. Bij het GFS zien we duidelijke een sterke zuidwestelijke aanvoer op de zaterdag. Dit betekent ook föhnige condities in een groot deel van de Alpen. De positie van orkaan Leslie is iets om in de gaten te houden de komende dagen. Voorlopig zijn we nog niet van het nazomer weer af in de Alpen.

Tot zover voor deze zaterdag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje zie onze aparte bijdrage zie – HIER – .

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 364 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer