Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoogtelaag – Xenia – wat voor het koele en onbestendige herfstweer zorgt bevindt zich vandaag met kern boven het noorden van Italië. De komende dagen  trekt het geleidelijk opvullend verder naar het oosten. Met toenemende drukstijgingen evolueren we met de start van de nieuwe week van west naar oost weer naar warmer en zonnig nazomerweer. In de loop van de tweede helft van de week en het weekend neemt de onzekerheid weer toe door invloed van een volgend hoogtelaag!

Nazomerse periode onder (lage)druk

Een afgesnoerd hoogtelaagje luisterend naar de naam – Xenia – is gisteren vanuit het noorden komend de Alpen gepasseerd en bevindt zich vandaag met kern oven noord Italië.

Het afsnoerend hoogtelaagje dat ons momenteel het herfstweer bezorgt. . Het trekt de komende dagen langzaam verder in oostelijke richting weg. Animatie van vrijdag tm dinsdag GFS

Dit soort systeempjes, ook wel koude-putjes of upper-level-lows genoemd bevatten vooral in de wat hogere atmosfeer koudere lucht.

Het afgesnoerde hoogtelaagje zaterdag ochtend

Aan de oostflank van het systeem wordt daarbij warmere en ook vochtigere lucht vanuit het oosten tot zuidoosten aangevoerd en wanneer deze tegen de koudere lucht vanuit het noorden op glijdt staat dat altijd weer garant voor (veel) neerslag!

Ditmaal hadden vooral de oostelijke als ook de zuidelijke Alpen te maken met de neerslag, deels viel deze in de vorm van regen en onweersbuien, deels in de Stau van de oostelijke Alpen ook gewoond aanhouden en intensief. In de hogere delen, pak hem beet vanaf 2200 tot 2800 meter viel de neerslag in vaste vorm en werd het met lichte en boven de 3500 meter ook matige vorst weer  winters.

Winters Iiscghl-Palinkopf op 2864m
Stubai gletsjer

Betere maar eveneens koele(re) condities troffen we gisteren aan in de westelijke Alpen en de westelijke Alpenzuidkant. met stijgende luchtdruk en een noordelijke tot noordoostelijke stroming (Zwitserland Bise) was de lucht er een stuk droger en vooral naar het westen toe bleef het droog en scheen ook de zon. In de loop van de middag verbeterde het weerbeeld ook in de westelijke delen van Zwitserland.

Ook de Mittelallalin in Saas-Fee Oberwallis onderging een winterse metamorfose. -5 graden en sneeuw op 3500 meter hoogte

De hoogste temperaturen werden in het zuiden van Zwitserland gehaald met in Tessin 21 tot 23 graden als maximum. Ook het oosten van Oostenrijk kon nog net aan de 20 graden grens tippen. Elders bleef het met de vele bewolking en neerslag met 11 tot 17 graden koel en was het ronduit herfstachtig.

Van westen uit stijgende luchtdruk
Met het langzaam verder verplaatsen van het hoogtelaag richting het oosten profiteren de westelijke Alpen van verdere luchtdrukstijgingen. Het is meest droog en opgeklaard en de temperaturen gaan langzaam in stijgende lijn.

Gronddruk en frontenkaart zondag 12h00
Op 500 hPa is ook het hoogtelaag met zijn kern boven noord Itlalie (omcirkeld) mooi te herkennen

Algemeen geldt hoe verder naar het westen hoe meer zon en hogere temperaturen. In de oostelijke delen van Zwitserland valt laatste neerslag, boven de 3000 meter sneeuw. De vorstgrens stijgt geleidelijk weer naar 3300 meter. In de dalen en het Alpenlaag en voorland wordt het een graad of 18 tot 20, in Wallis en Tessin lokaal 22 tot 24 graden.

Radar 08h00. Bron Wetteronline.de

De oostelijke Alpen liggen hebben ook vandaag weer te maken met de invloed van het noord Italië laag. Het is bewolkt en nat en deels van er intensieve neerslag. Boven de 2600 tot 3300 meter valt sneeuw, de hoogste waarde voor de oostelijke regionen. Het zwaartepunt van de neerslag verplaatst zich langzaam tot over de oostelijke delen waarbij het aanhoudend en intensief kan regenen en hogerop sneeuwen. Hier kan de vele neerslag problemen gaan opleveren in de vorm van kleinschalige overstromingen en -of modderstromen!

Sneeuwvalgrens zondagmiddag (GFS)

De middagtemperaturen stijgen al naar gelang bewolking en neerslag naar 11 tot 17 graden, in het uiterste oosten waar warmere lucht binnenstroomt kan het kwik nogmaals tot 23 a 25 graden oplopen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer zon, verder oplopende temperaturen
Met de start van de nieuwe week zien we het hoogtelaagje verder richting oost Europa trekken en verder opvullen. Vanuit het noorden en westen krijgen we te maken met verder toenemende hogedruk invloed. Het zal echter nog tot in de loop van de dinsdag duren voordat ook de oostelijke regionen van de oostelijke Alpen hiervan gaan profiteren.

Tot en met dinsdag hebben de oostelijke delen nog te maken met de (afnemende) invloed van het wegtrekkende hoogtelaag. Een volgend systeem ontwikkelt zich dan alwaar bij IJsland

De middagtemperaturen kunnen elke dag een paar graden winst gaan boeken om uiteindelijk rond het midden van de week weer tot de zomerse grens van 25 graden uit te komen.

Onzekere ontwikkelingen door volgend hoogtelaag
Tegen het einde van de week zou een uitdiepende Atlantische hoogtetrog en een volgend richting de Noordzee afsnoerend (hoogte)laagje met name voor de noordelijke Alpen voor een weersverslechtering en afkoeling kunnen gaan zorgen. Het ziet er echter naar uit dat dit systeem tot de zuidelijke Noordzee gaat afzakken en vervolgens weer naar het noorden toe verplaatst en oplost.

Het volgende hoogtelaagje dat richting de Noordzee afzakt. GFS voor woensdag tot zondag

Gaat dit inderdaad gebeuren dan zal het nazomerweer wat vanaf dinsdag en woensdag inzet er niet al te veel en slechts tijdelijk onder lijden. Het is echter nog even afwachten wat het systeem precies gaat doen en datzelfde geldt voor een daarmee samengaand koufront dat donderdag de westelijke Alpen nadert.

GFS Theta-E voor donderdag. Veel koelere en drogere lucht is tot over de Benelux en NW Frankrijk gevorderd. Zoals het er nu naar uitziet zal het de Alpen niet kunnen bereiken!

In het weekend zien we vervolgens nieuwe hogedrukimpulsen vanuit de Azoren tot over Scandinavie met vervolgens een apart filiaal dat zich boven centraal Europa gaat manifesteren. Met een warme kern (hoog geopotentiaal /drukvlak) belooft het dan vooral ook in de hogere Alpen schitterend bergweer te worden met heel aangename temperaturen en een vorstgrens die toe hoog zomerse waardes zal stijgen. Wel moeten we nog even goed een (hoogte)laag in de gaten houden wat zich tussen het Europese hoog en een Scandinavie hoog gaat wurmen en eventuele nog roet in het nazomer weer kan gaan gooien!  (kaart GFS 500 hPA hieronder)

Omdat de steeds lager staande zon steeds meer aan kracht gaat inboeten zal het kwik door de sterke uitstraling en de lage dauwpunten in de beschutte hoog alpine delen een stuk lager gaan uitkomen en kan de daar aanwezig sneeuw of sneeuwresten al overleven. Langzaam maar zeker mogen zich ook de gletsjers gaan verheugen op betere tijden.

GFS noordkant Zwitserse Alpen

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een (nog) overwegend bewolkt en kil Termen in Oberwallis een fijne zondag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Herfst – Hochnebel Hohsaas Kreuzboden(2400m) Oberwallis

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Meer informatie over dit  “stekje”?!  kijk dan eens op DEZE link. Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje volgen later in een aparte bijdrage.

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 526 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier