Veel neerslag Alpen op passage Vb laag

Boven het al relatief warme water van de westelijke Middellandse Zee ontwikkelt zaterdag een apart laag boven de de Golf van Lion. Dit laag trekt via noord Italië (Golf van Genua), de oostelijke Alpen verder naar het noordoosten en wordt  zondag met zijn kern boven het oosten van Polen verwacht.

Het laag met koers vanaf de golf van Lion naar Polen

Lagedrukgebieden met deze koers worden ook wel aangeduid als Vb-laag en produceren altijd veel neerslag in de Alpen en met name ook oost Europa.

Depressiebanen vlgs Bebber

In de weerberichten wordt wel eens gesproken van een “Vb laag”, maar wat is dat eigenlijk? De term “vijf-b-laag” wordt uitgesproken uit het Romeinse getal V. Het gaat terug op de Duitse meteoroloog Wilhelm Jacob van Bebber.

In de 19e eeuw heeft de Duitse meteoroloog W.J. van Bebber (1841-1909) getracht de verschillende paden van depressies te catalogiseren. Van Bebber onderzocht daarvoor de alle depressie tussen 1876 en 1880. Dit leidde tot een indeling met 6 hoofdtrajecten en een aantal daarvan afgeleide routes.

Tegenwoordig weten we dat vrijwel alle depressies eigen routes volgen. Slechts 30% volgt een van de paden die Van Bebber vond. De voornaamste route die de tand des tijds overleefd heeft is route Va-Vb. Deze is zo karakteristiek dat Lage Vb is opgenomen in het latere overzicht van de Grosswetterlagen.

Met al het vocht in zijn bagage, opgenomen boven het traject boven de Middellandse Zee en door een zogenaamde Gegenstromlage waarbij vochtige warme lucht vanuit het ZO over koudere polaire lucht vanuit het N tot NO gaat opglijden kan er veel neerslag gaan vallen. In extreme gevallen en bij een lage treksnelheid zijn dan in de Alpen en Oost Europa als ook de NW Balkan extreme neerslaghoeveelheden mogelijk met op uitgebreide schaal wateroverlast en overstromingen.

Het traject van het laag is ook mooi te volgen aan de hand van de cumulatieve neerslaghoeveelheden van bv het ECMWF model. Dit maal lijkt het, mede ook door de treksnelheid van het Vb laag, met de neerslaghoeveelheden wel mee te vallen. De meeste neerslag wordt daarbij in de zuidelijke Alpen en de NW Balken (bergen) verwacht door inzetten Stau en de Gegenstromlage (opglijdingsprocessen).

Veel neerslag Alpenzuidkant – NW Balkan

Aan de warme kant van het laag valt de neerslag in vloeibare vorm en kan er 40 tot 80 mm neerslag gaan vallen, lokaal is er onder gunstige condities 100 tot 140 mm mogelijk of zelf nog meer.

Verwachte neerslaghoeveelheden cumulatief Alpen tm maandag

Voor passage van het laag en een daarmee samengaand koufront kan het kwik met ondersteuning van een opkomend Südföhn zaterdag eerst nog oplopen tot 20 a 26 graden. Na  passage van de kern van het laag en koufront stroomt koudere van het westen over de Alpen uit. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de zaterdagavond en op zondag naar 1500 tot 1000 meter. In de hogere Alpen kan er tot en met zondag 20 tot 50 cm sneeuw gaan vallen.

Zaterdag grote temperatuurverschillen tussen west en oost. Met Föhn en in het oosten lokaal toto 25 graden. Kaart ECMWG T850 hPa

Maandag volgt een tijdelijke weersverbetering voordat op dinsdag de fronten van een volgend Atlantische laag de regenkraan weer opzetten. De temperaturen gaan dan wel weer in de lift en of dan op de wat langere termijn de “zomer” zich in de Alpen gaat melden zoals ook gisteren al aangekondigd op Twitter en in het weerbericht gaan we de komende dagen vervolgen!

Vanuit de opgeklaarde Walliser Alpen een fijne dag gewenst en niet vergeten morgen de paraplu mee te nemen, ciao!

J

ouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 51 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer