Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Veel neerslag Alpen op passage Vb laag

Boven het al relatief warme water van de westelijke Middellandse Zee ontwikkelt zaterdag een apart laag boven de de Golf van Lion. Dit laag trekt via noord Italië (Golf van Genua), de oostelijke Alpen verder naar het noordoosten en wordt  zondag met zijn kern boven het oosten van Polen verwacht.

Het laag met koers vanaf de golf van Lion naar Polen

Lagedrukgebieden met deze koers worden ook wel aangeduid als Vb-laag en produceren altijd veel neerslag in de Alpen en met name ook oost Europa.

Depressiebanen vlgs Bebber

In de weerberichten wordt wel eens gesproken van een “Vb laag”, maar wat is dat eigenlijk? De term “vijf-b-laag” wordt uitgesproken uit het Romeinse getal V. Het gaat terug op de Duitse meteoroloog Wilhelm Jacob van Bebber.

In de 19e eeuw heeft de Duitse meteoroloog W.J. van Bebber (1841-1909) getracht de verschillende paden van depressies te catalogiseren. Van Bebber onderzocht daarvoor de alle depressie tussen 1876 en 1880. Dit leidde tot een indeling met 6 hoofdtrajecten en een aantal daarvan afgeleide routes.

Tegenwoordig weten we dat vrijwel alle depressies eigen routes volgen. Slechts 30% volgt een van de paden die Van Bebber vond. De voornaamste route die de tand des tijds overleefd heeft is route Va-Vb. Deze is zo karakteristiek dat Lage Vb is opgenomen in het latere overzicht van de Grosswetterlagen.

Met al het vocht in zijn bagage, opgenomen boven het traject boven de Middellandse Zee en door een zogenaamde Gegenstromlage waarbij vochtige warme lucht vanuit het ZO over koudere polaire lucht vanuit het N tot NO gaat opglijden kan er veel neerslag gaan vallen. In extreme gevallen en bij een lage treksnelheid zijn dan in de Alpen en Oost Europa als ook de NW Balkan extreme neerslaghoeveelheden mogelijk met op uitgebreide schaal wateroverlast en overstromingen.

Het traject van het laag is ook mooi te volgen aan de hand van de cumulatieve neerslaghoeveelheden van bv het ECMWF model. Dit maal lijkt het, mede ook door de treksnelheid van het Vb laag, met de neerslaghoeveelheden wel mee te vallen. De meeste neerslag wordt daarbij in de zuidelijke Alpen en de NW Balken (bergen) verwacht door inzetten Stau en de Gegenstromlage (opglijdingsprocessen).

Veel neerslag Alpenzuidkant – NW Balkan

Aan de warme kant van het laag valt de neerslag in vloeibare vorm en kan er 40 tot 80 mm neerslag gaan vallen, lokaal is er onder gunstige condities 100 tot 140 mm mogelijk of zelf nog meer.

Verwachte neerslaghoeveelheden cumulatief Alpen tm maandag

Voor passage van het laag en een daarmee samengaand koufront kan het kwik met ondersteuning van een opkomend Südföhn zaterdag eerst nog oplopen tot 20 a 26 graden. Na  passage van de kern van het laag en koufront stroomt koudere van het westen over de Alpen uit. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de zaterdagavond en op zondag naar 1500 tot 1000 meter. In de hogere Alpen kan er tot en met zondag 20 tot 50 cm sneeuw gaan vallen.

Zaterdag grote temperatuurverschillen tussen west en oost. Met Föhn en in het oosten lokaal toto 25 graden. Kaart ECMWG T850 hPa

Maandag volgt een tijdelijke weersverbetering voordat op dinsdag de fronten van een volgend Atlantische laag de regenkraan weer opzetten. De temperaturen gaan dan wel weer in de lift en of dan op de wat langere termijn de “zomer” zich in de Alpen gaat melden zoals ook gisteren al aangekondigd op Twitter en in het weerbericht gaan we de komende dagen vervolgen!

Vanuit de opgeklaarde Walliser Alpen een fijne dag gewenst en niet vergeten morgen de paraplu mee te nemen, ciao!

J

ouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 183 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier