Alpen | Naast wisselvallig intermezzo volop lenteweer
Het is volop lenteweer in de Alpen. Dankzij een zuidwestelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd. Toch krijgen de Alpen na een lenteachtige zaterdag tijdelijk te maken met een wisselvallig weerbeeld en zelfs sneeuwval in de bergen. Hoeveel sneeuw er precies kan vallen en op welke hoogte? Dat lees je in dit weerbericht.
De Alpen hebben te maken met een fase van zacht lenteweer. Zo werd het vrijdag al 20.7 graden in het Zwitserse Chur en 20.1 graden in Innsbruck. Ook vandaag wordt een zachte dag waarin het kwik in de lagergelegen dalen weer kan oplopen naar 15 tot lokaal 20 graden. Toch ligt de vorstgrens vandaag al iets lager dan vrijdag. In plaats van rond de 3000 meter ligt deze op zaterdag tussen de 2300 en 2500 meter. Een lichte zuidelijke föhnwind zorgt naast wat wind op de hogere bergtoppen ook voor lokale zachtere condities. De zon gaat vandaag schijnen afgewisseld door velden met hogere bewolking. In de westelijke helft neemt de bewolking in de loop van de dag steeds meer toe.
Deze zachte lucht hebben de Alpen te danken aan een krachtige zuidwestelijke stroming. Een lagedrukgebied dat op de Atlantische Oceaan ligt schuift richting de Noordzee. In eerste instantie hebben de Alpen nog niet te maken met de bijbehorende neerslaggebieden. Zo blijft het op de meeste plaatsen nog droog op zaterdag. Wel kunnen in de Franse Alpen in de loop van de middag de eerste lokale buien voorkomen. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie rond de 2000 meter, maar zakt richting de 1500 meter in de nacht naar zondag
Zondag wisselvallig met sneeuwbuien in de bergen
De buien verspreiden zich in de nacht naar zondag en zondag overdag verder richting het oosten van de Alpen. Toch kan het tot het middaguur duren voor de eerste buien Oostenrijk weten te bereiken. Daarnaast nemen de buien gedurende de dag steeds meer toe in activiteit. De meeste buien worden in het westen en ten noorden van de Alpenhoofdkam verwacht. Toch kan een enkele bui tot ontwikkeling komen in Noord-Italië of Karinthië.
Doordat de wind meer naar een west tot noordwestelijke richting is gedraaid stroomt zondag ook wat koelere lucht binnen. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 1400 en 1600 meter. Hierdoor zullen de hoger gelegen hellingen weer wat sneeuw kunnen verwachten. Doordat het zondag om buien gaat is het lastig om precies aan te geven waar hoeveel centimeter gaat vallen. In een gunstig geval valt aan de west- of noordkant 5 tot 15 centimeter sneeuw. Elders zal dit minder zijn of slechts enkele vlokken.
Komende week opnieuw oplopende temperaturen
Op maandag trekken de buien weg richting het oosten. De kans op een bui is in Oostenrijk nog het grootst. Daarnaast is de koelere lucht nog niet verdwenen uit de Alpen. Zo ligt de vorstgrens maandag tussen de 1700 meter in het oosten tot 2000 meter in het westen of Noord-Italië. Lang gaat het echter niet duren voordat de zachtere lucht de Alpen weer weet te vinden. Opnieuw trekken krachtige lagedrukgebieden over de Atlantische Oceaan. Hierdoor ontstaat een westelijke tot zuidwestelijke stroming die zachte lucht naar de Alpen brengt.
Hierdoor zien we op dinsdag de vorstgrens alweer richting de 2700 tot 3000 meter stijgen. Daarnaast is er een afwisseling van zonneschijn en wolkenvelden. Als de zon dan eenmaal schijnt is het weer volop lenteweer in de Alpen. De wintersporters zullen dus de komende periode vroeg op pad moeten of de hoogte in. Doordat er weinig wind verwacht wordt zal het geregeld mooi weer zijn om buiten op een terras te zitten of een wandeling te maken. Welke opties je nog als wintersporter hebt in deze periode? Daar schreven we laatst een aantal artikelen over: Valle d’Aosta en Stubai
In de eerste dagen van de week wordt vooralsnog geen neerslag verwacht. Pas vanaf woensdag, wanneer de invloed van de lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan tot de Alpen komt, nemen de kansen op neerslag toe. Voor details is het nog wat vroeg, maar rond het weekend nemen de kansen op een periode met wisselvallig weer toe. Ook stijgen de kansen op een wat koudere bovenlucht. Het blijft immers nog altijd maart en dan kan het weer in de Alpen zo omslaan van lente naar winter.
Lawines in de Alpen
Ondanks het ‘vriendelijke’ weer is het qua lawines nog oppassen in de Alpen. De combinatie van (veel) verse sneeuw van vorige week en de hoge temperaturen op dit moment zorgen voor een niveau 3 van de 5. Met name in het hooggebergte komen geregeld (grote) lawines voor. Deels door de sneeuw die is gevallen, maar ook doordat steeds meer vocht in het sneeuwdek komt door de sneeuw. Hierdoor kunnen spontaan lawines ontstaan of worden getriggerd door bijvoorbeeld een skiër. Wil je meer weten hoe het weer invloed heeft op lawines? Dat lees je op onze ‘weerwiki’.
Dooi in het Sauerland
Afgelopen week viel nog wat verse sneeuw in het Sauerland. Hierdoor kleurde het landschap tijdelijk even wit. Nu is het zacht en is de dooi ingetreden. Hierdoor kleuren de landschappen naast de piste weer groen en ligt er alleen op de pistes nog sneeuw. We verwachten dat de condities in het Sauerland snel achteruit zullen gaan. In de nachten gaat het voorlopig niet vriezen en overdag stijgt het kwik naar 8 tot 13 graden. Naast de oplopende temperaturen valt van tijd tot tijd ook regen in het Sauerland. Zo ontstaan er in de loop van zaterdag- en zondagmiddag een aantal buien.
Omslagfoto: Pexels.com
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.