Alpen: na zachte periode nieuwe kansen op sneeuw

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Het is zacht in de Alpen door de aanvoer van (zeer) zachte lucht vanuit Noord-Afrika. Ook de komende dagen gaan nog zacht verlopen, al gaat geleidelijk aan de temperatuur en de vorstgrens weer wat zakken. Met uitzondering van de westelijke Alpen blijft het dit weekend grotendeels droog. De nieuwe week start frisser en daarbij neemt de kans op sneeuw toe. Alle details zijn te lezen in dit Alpenweerbericht.
Vrijdag verliep zacht en zonnig in de Alpen. De combinatie van de (zeer) zachte lucht uit het noorden van Afrika en een lichte föhnwind zorgde in diverse dalen voor voorjaarsachtige temperaturen. Regionaal werd het in lager gelegen dalen 15 tot 18 graden, lokaal zelfs 20 graden. Elders was het wat ‘koeler’ met maxima tussen de 10 en 15 graden. Ook zaterdag liggen de Alpen nog altijd in de zachte lucht dankzij een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming.
Ook doet een lichte noordelijke föhwind het kwik in de föhngevoelige dalen aan de noordkant nog wat extra opstuwen. Aan de noordkant ligt de vorstgrens zaterdag tussen de 2400 meter in de Franse Alpen en 3000 meter rondom Salzburg. Ten zuiden van de hoofdkam ligt de vorstgrens tussen de 1600 meter in het westen en 2400 meter in het oosten.
Prachtige winterse dronebeelden uit de regio’s Achensee en Galtür (Tirol)
Hieronder is een video te zien van dronbeelden vanuit Galtür (5 februari) en Achensee (19 februari). De besneeuwde bergen en zon maakten het wintergevoel compleet:
Zaterdag: neerslaggebied vanuit het westen, meeste regio’s droog
Waar de vrijdag droog verliep, gaat dat zaterdag niet overal het geval zijn. Een relatief kleine storing komt vanuit het westen richting de Franse Alpen. Hoe dichter deze bij de Alpen komt, hoe meer deze afzwakt. Toch gaat deze storing vanaf zaterdagmiddag en in de nacht naar zondag voor neerslag zorgen in de Franse en westelijke Zwitserse Alpen zorgen.
Boven de 1600 tot 1800 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Om grote hoeveelheden zal het niet gaan: enkele centimeters tot 20 centimeter in de bergen. In de andere regio’s blijft het zaterdag droog en is er ruimte voor de zon afgewisseld met hogere bewolking. De meeste ruimte voor de zon is voor het oosten van Oostenrijk.
In de nacht naar zondag en zondag overdag, trekt het sterk verzwakte neerslaggebied oostwaarts over de Alpen. Het zal om verspreide buien gaan in plaats van één groot gebied met neerslag. Op bergtoppen valt dan nog een enkele centimeter sneeuw. Zondag is in de meeste regio’s in de Alpen overwegend bewolkt, al kan in de middag in de westelijke Alpen er meer ruimte voor de zon komen. Ook zondag gaat relatief zacht verlopen, al gaat er wel weer een stapje vanaf qua zachtheid. De vorstgrens ligt aan de noordkant rond de 2000 meter en aan de zuidkant rond de 2200 meter.
Volgende week: overgang naar wisselvalliger weer met sneeuw
Maandag is nog een rustige dag qua weer. Het blijft droog, er is weinig wind en zonneschijn en wolkenvelden wisselen elkaar af. De vorstgrens ligt nog altijd relatief hoog: tussen de 2400 meter in het westen tot 2000 meter in het oosten van de Alpen. In de middag en avond zal de bewolking vanuit het noordwesten toe gaan nemen, en dat is een teken dat er een weersverandering zit aan te komen. In de atmosfeer is de stroming meer westelijk tot noordwestelijke geworden in plaats van zuidelijk.
Daarnaast ontstaan volgende week lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan die richting de Alpen komen. Het gevolg: een wisselvalliger weertype met neerslaggebieden en tijdelijk droog en rustiger weer. Ook brengt de noordwestelijke stroming koelere lucht richting de Alpen, waardoor de kansen op sneeuw ook toenemen.
Het eerste neerslaggebied bereikt de Alpen dinsdag en trekt vervolgens van west naar oost over de Alpen. Op dinsdag krijgt met name de westelijke helft te maken met neerslag, op woensdag juist de oostelijke helft. Bij de eerste neerslag ligt de sneeuwvalgrens rond de 1200 tot 1500 meter. Uiteindelijk zakt deze in de koelere lucht geleidelijk naar 900 meter aan de noordkant tot 1200 meter aan de zuidkant. Over een groot deel van de Alpen wordt tussen de 5 en 15 centimeter sneeuw verwacht. Lokaal nog iets meer. Geen extreme hoeveelheden dus, maar wel weer een mooie verse laag sneeuw voor de wintersporters en sneeuwliefhebbers.
Kansen op langdurige sneeuwval in het zuidoosten
Ook de rest van de week zijn er nog kansen op sneeuwval, en dan met name in de zuidoostelijke helft van de Alpen. Dat heeft te maken met een lagedrukgebied dat woensdag boven Noord-Italië ontstaat. Afhankelijk waar deze precies heen beweegt kan het in het zuidoosten van de Alpen (Karinthië, Slovenië en het noordoosten van Italië) langdurig tot neerslag en sneeuwval komen.
Blijft het lagedrukgebied ‘hangen’ rondom Noord-Italië, dan is dit een waarschijnlijk scenario. Trekt het lagedrukgebied richting het zuiden van Italië, dan zal er geen langdurige sneeuwval in zitten. De modellen komen met verschillende oplossingen waar dit lagedrukgebied precies heen gaat trekken.
Sauerland: de dooi zet door
In Winterberg is het ook (zeer) zacht de komende dagen. De maxima liggen overdag rond de 9 tot 11 graden en ’s nachts is er geen vorst. Wel is het droog met alleen op zaterdagavond de kans op en bui. Vooral zondag zal er veel ruimte voor de zon zijn. Ook hier gaat het in de nieuwe week wisselvalliger worden met vooral op maandag en woensdag regen. Met een sneeuwvalgrens op maandag van meer dan 1200 meter is er in deze regio geen kans op sneeuwval. Op woensdag lijkt deze een stuk lager uit te komen en zijn er kansen op (tijdelijke) sneeuwval in de hoger gelegen regio’s.
Omslagfoto: piste in Ischgl (Maarten Minkman)
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.