Advertentie 

Algemeen: Met een west- tot noordwesten- wind wordt dit weekend vrij vochtige lucht aangevoerd die voor de tijd van het jaar ook relatief koel is. Het blijft dus wat onbestendig dit weekend. In de loop van volgende week lijkt er verandering te komen met droger en mooier weer.

Gisteren begon de dag op veel plaatsen met veel zonneschijn. In de loop van de dag ontstonden er steeds meer stapelwolken die in sommige gevallen uitgroeide tot (onweers)buien. In het eerste dagdeel was het op veel plaatsen echter genieten, zoals op onderstaande foto’s goed te zien is.

Prima condities in de ochtend, al kwamen de wolken al snel opzetten.
Heerlijke Oostenrijkse plaatjes vanuit Tirol.
Hier op de Zwitserse Grote Aletschgletsjer ziet het er nog behoorlijk wit uit na de sneeuw van afgelopen week.
Genieten bij Lienz ten zuiden van de Alpenhoofdkam.
In het Italiaanse Merano was het ook genieten.
In de Dolomieten kwamen de wolken al snel opzetten en ontstonden er buien.
Later op de dag kwamen er op verschillende plaatsen flinke buien voor.

Vandaag hebben met name de noordelijke Alpen te maken met veel bewolking en een onbestendig weertype. Het zicht zal hier dan ook niet al te best zijn. Er vallen regelmatig buien waar ook wat onweer bij kan zitten. Het is relatief koel met een sneeuwvalgrens die tussen de 2500 en 2700 m uitkomt. De zuidelijke Alpen hebben meer zonneschijn al ontstaan hier in de loop van de dag ook stapelwolken die kunnen uitgroeien tot een (onweers)bui.

Radarbeeld deze ochtend in de Alpen. Met name in het noorden begint de dag met veel bewolking, slecht zicht en buien. In het zuiden begint de dag een stuk vriendelijker.

Morgen is het met name in de noordoostelijke Alpen nog vrij onbestendig met veel wolken en af en toe een bui. Tussendoor zijn echter ook wat opklaringen mogelijk. In de westelijke Alpen is het wat beter dan de dagen ervoor en laat de zon zich weer meer zien. Echter in de loop van de middag ontstaan er hier stapelwolken die lokaal weer kunnen uitgroeien tot een onweersbui. Er zullen echter ook veel plaatsen zijn waar het grotendeels droog blijft. In de zuidelijke Alpen heeft de zon ook de overhand, maar ook hier in de middag kans op een lokale onweersbui.

De Alpen bevinden zich tijdelijk in wat koelere lucht voor de tijd van het jaar. Dit is de temperatuur op zo’n 1500 m hoogte.
Morgenmiddag met name in de noordoostelijke Alpen kans op stevige buien. Elders is een bui echter ook niet uitgesloten.

Op zondag strekt een hoge rug zich uit tot over de Alpen waardoor het in de westelijke Alpen de zon dominant aanwezig zal zijn. In het algemeen geldt hoe oostelijker hoe instabieler het weer. Met name in de noordoostelijke Alpen zijn er nog veel wolken aanwezig metzo nu en dan een bui. De zuidelijke Alpen houden het meest droog met veel zonneschijn. De temperatuur gaat ook weer wat omhoog met een vorstgrens tussen de 3200 en 3700 m hoogte.

Begin volgende week neemt de invloed van hoge druk vanuit het zuiden steeds verder toe en wordt het rustiger met stabieler zomerweer. Meer weerkaarten van de Alpen vind je op https://www.alpenweerman.nl/weerkaarten/

Na het weekend wordt er steeds warmere lucht vanuit het zuidwesten aangevoerd en neemt de hoeveelheid zon ook steeds verder toe. Op maandag in de noordkant nog licht wisselvallig, maar dan neemt de luchtdruk toe en wordt het rustiger. Er volgen dan een paar dagen met veel zon. De temperatuur neemt langzaam steeds verder toe tot zomerse en zelfs tropische waarden.

De temperaturen worden flink opgestuwd vanuit het zuidwesten komende week. Met name in de zuidwestelijke Alpen kan het behoorlijk warm gaan worden.

In de loop van de week kunnen er in de middag hier en daar weer wat (onweers)buien ontstaan, maar over het algemeen krijgen we een prima week met even geen grote neerslaggebieden boven de Alpen.

Ook in de emsemble verwachtingen met als prikpunt de centrale Alpennoordkant, zien we dat de temperatuur komende week geleidelijk oploopt (bovenste balk). De neerslag activiteit (onderste balk) neemt ook langzaam af. Later in de week in de middag wel kans op een enkele (onweers)bui.

Dit was het Alpenweerbericht weer voor vandaag. De komende dagen meer voor de verdere ontwikkelingen. Voor nu alvast een fijn weekend gewenst allemaal!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 365 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Na wisselvallig weekend meer zonneschijn en droger”

 • dennis
  19 juni 2020 at 09:38

  Eerlijk Sander,
  Moet het bericht nog lezen maar ik blijf constant naar die afbeeldingen kijken. Gewoonweg schitterende foto’s van de webcams. Kan ik hele dag naar blijven kijken. Heerlijk gewoon.

 • Sander Engelen
  19 juni 2020 at 09:44

  Dankjewel voor je reactie Dennis! De Alpen zijn prachtig, ik krijg zelf ook geen genoeg van de mooie plaatjes;)

 • marco
  19 juni 2020 at 09:53

  Duidelijk bericht Sander.
  En inderdaad dat eerste plaatje ook… zalig

 • Sander Engelen
  19 juni 2020 at 13:40

  Genieten Marco;)

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer