Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Goed nieuws voor de vakantiegangers die deze week in de Alpen vertoeven. Het gezegde ‘na regen komt zonneschijn’ gaat deze week op in de bergen. Na een natte en koele dinsdag trekken de buien woensdag weg uit de Alpen richting het oosten. Een paar mooie dagen breken aan waarbij het kwik goed kan gaan oplopen bij veel zonneschijn.

Dinsdag (pittige) buien

Kijken we naar de weerkaart dan zien we vandaag de invloed van lagedruk boven de Alpen. Met een westenwind wordt vochtige en koele lucht aangevoerd. Er is veel bewolking en een buiengebied is vannacht vanuit het noordwesten Zwitserland ingetrokken en trekt langzaam richting Oostenrijk. Vanochtend ligt het zwaartepunt van de neerslag boven Zwitserland. Lokaal zijn deze buien pittig en ook een klap onweer is niet uitgesloten. In de middag neemt de buiigheid in Zwitserland af, maar verspreid zal nog steeds hier en daar nog steeds een bui vallen. Tussen de buien door zal de zon zich wel laten zien. In Oostenrijk arriveert het actiefste buiengebied in de middag, ook daar met kans op een klap onweer. Ook in de ochtend, voor de meeste buien uit, is er in Oostenrijk al kans op een bui.

De gemiddelde temperatuur morgen bij dit alles ligt rond de 12-13 graden. Boven gemiddeld 1700 meter vallen de buien als sneeuwbuien. De vorstgrens vinden we morgen rond de 2000 meter. Aan de noordkant van de Alpen liggen deze grens iets lager, aan de zuidkant iets hoger.

Woensdag overgang naar warm lente weer

Woensdag kunnen we typeren als de omslag dag in de Alpen. De laatste buien zullen woensdag spoedig Oostenrijk verlaten in oostelijke richtingen. In Zwitserland houden ze het woensdag al droog en is het al aardig aan het opklaren in de ochtend. Deze opklaringen met veelal heldere condities zullen vanuit het zuidwesten verder de Alpen veroveren. De wind is gedraaid naar de zuidwesthoek en is matig. Heerlijk weer om er op uit te gaan in de bergen. Vergeet hierbij zeker de zonnebrandcrème niet, want de zon wint snel aan kracht. In het zuiden van Zwitserland zal woensdag al zonkracht 6 gelden, een gemiddelde huid verbrand dan al na 15-25 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon.

Volop zon op komst vanaf woensdag! Foto uit archief Alpenweerman.

Volop zon en 20+ graden

Donderdag en vrijdag beloven fantastische dagen te worden wat betreft het weer. Heerlijk om te wandelen, fietsen, op de hoge noordhellingen nog van de laatste sneeuw te genieten of wat dan ook. De zon schijnt volop, wind staat er nauwelijks en de temperatuur kan flink oplopen. De 20 graden komt in de meeste dalen al in zicht op donderdag. Vrijdag gaat daar nog een schepje bovenop en kan het lokaal in de dalen wel 22-23 graden worden. We kunnen gerust spreken van warm voorjaarsweer wat al als een vleugje zomer zal aanvoelen. De vorstgrens klimt verder op richting de 2900 meter.

Richting het weekend lijkt de kans op een bui weer toe te nemen en dan doet ook het kwik een voorzichtige stap terug. Maar zo ver is het nog lang niet, daarover meer in een volgende weer update. Blijf Alpenweerman volgen, ook in de zomermaanden voor het laatste weer in de bergen! De uitgelichte afbeelding komt uit ons archief en is gemaakt door Hans ter Braak.

(Visited 479 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer