Advertentie 

Goed nieuws voor de vakantiegangers die deze week in de Alpen vertoeven. Het gezegde ‘na regen komt zonneschijn’ gaat deze week op in de bergen. Na een natte en koele dinsdag trekken de buien woensdag weg uit de Alpen richting het oosten. Een paar mooie dagen breken aan waarbij het kwik goed kan gaan oplopen bij veel zonneschijn.

Dinsdag (pittige) buien

Kijken we naar de weerkaart dan zien we vandaag de invloed van lagedruk boven de Alpen. Met een westenwind wordt vochtige en koele lucht aangevoerd. Er is veel bewolking en een buiengebied is vannacht vanuit het noordwesten Zwitserland ingetrokken en trekt langzaam richting Oostenrijk. Vanochtend ligt het zwaartepunt van de neerslag boven Zwitserland. Lokaal zijn deze buien pittig en ook een klap onweer is niet uitgesloten. In de middag neemt de buiigheid in Zwitserland af, maar verspreid zal nog steeds hier en daar nog steeds een bui vallen. Tussen de buien door zal de zon zich wel laten zien. In Oostenrijk arriveert het actiefste buiengebied in de middag, ook daar met kans op een klap onweer. Ook in de ochtend, voor de meeste buien uit, is er in Oostenrijk al kans op een bui.

De gemiddelde temperatuur morgen bij dit alles ligt rond de 12-13 graden. Boven gemiddeld 1700 meter vallen de buien als sneeuwbuien. De vorstgrens vinden we morgen rond de 2000 meter. Aan de noordkant van de Alpen liggen deze grens iets lager, aan de zuidkant iets hoger.

Woensdag overgang naar warm lente weer

Woensdag kunnen we typeren als de omslag dag in de Alpen. De laatste buien zullen woensdag spoedig Oostenrijk verlaten in oostelijke richtingen. In Zwitserland houden ze het woensdag al droog en is het al aardig aan het opklaren in de ochtend. Deze opklaringen met veelal heldere condities zullen vanuit het zuidwesten verder de Alpen veroveren. De wind is gedraaid naar de zuidwesthoek en is matig. Heerlijk weer om er op uit te gaan in de bergen. Vergeet hierbij zeker de zonnebrandcrème niet, want de zon wint snel aan kracht. In het zuiden van Zwitserland zal woensdag al zonkracht 6 gelden, een gemiddelde huid verbrand dan al na 15-25 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon.

Volop zon op komst vanaf woensdag! Foto uit archief Alpenweerman.

Volop zon en 20+ graden

Donderdag en vrijdag beloven fantastische dagen te worden wat betreft het weer. Heerlijk om te wandelen, fietsen, op de hoge noordhellingen nog van de laatste sneeuw te genieten of wat dan ook. De zon schijnt volop, wind staat er nauwelijks en de temperatuur kan flink oplopen. De 20 graden komt in de meeste dalen al in zicht op donderdag. Vrijdag gaat daar nog een schepje bovenop en kan het lokaal in de dalen wel 22-23 graden worden. We kunnen gerust spreken van warm voorjaarsweer wat al als een vleugje zomer zal aanvoelen. De vorstgrens klimt verder op richting de 2900 meter.

Richting het weekend lijkt de kans op een bui weer toe te nemen en dan doet ook het kwik een voorzichtige stap terug. Maar zo ver is het nog lang niet, daarover meer in een volgende weer update. Blijf Alpenweerman volgen, ook in de zomermaanden voor het laatste weer in de bergen! De uitgelichte afbeelding komt uit ons archief en is gemaakt door Hans ter Braak.

(Visited 616 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer