Alpen - Na waterballet volgen polaire lucht en sneeuw
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen; onder invloed van een warmtefront valt vandaag vooral aan de noordkant neerslag en met veel wind is het voor de tijd van het jaar uitzonder zacht. Ietwat gunstigere condities treffen we inner-alpin en aan de zuidkant aan. Dinsdag gaat een actief koufront voor een Temperatursturz zorgen en een winterse weerfase inleiden. Vanaf donderdag breidt zich vanuit het westen de invloed van een hoog tot over de Alpen uit
Wintersportweer (kort). Diagram prikpunt Tignes (1802m)
Alpen – Vandaag maandag slechte wintersportcondities. Er valt steeds weer neerslag waarbij het tot in het hooggebergte regent (SVG 1800 – 2300), op 2000 meter wordt het een graad of 2, in het noordoosten met wat koudere lucht ook duidelijk lager. Daarnaast staat er een harde tot stormachtige wind met in de hogere Alpen storm. Gunstigere condities gelden voor de Alpenzuidkant. Vanacht en morgen passage koufront met stormachtige wind en neerslag met mogelijk ook klap onweer. Temperatursturz in de bergen! SVG dalend tot 600 a 400 meter
Waarschuwing; door de hoge temperaturen met regen tot in het hooggebergte is / wordt het sneeuwdek “geschwächt” . Dat geldt ook voor de hogere delen waar het sneeuwdek tot dusver “droog” was. Lawinegevaar precair en aanzienlijk tot groot / code rood – 4)
Vandaag nog zeer zacht en kleddernat / Koufront in aantocht
Zeer zachte en vochtige luchtmassa’s overspoelden gisteren van west naar oost de Alpen en met name de westelijke Alpen kregen de volle laag. In de westelijke Franse en Zwitserse Alpen steeg de sneeuwvalgrens tot maar liefst 2400 a 2500 meter.
Elders steeg de sneeuwvalgrens overdag naar 2000 a 2200 meter. Minder extreem was het in de beschutte inner-alpine en hier pendelde de sneeuwvalgrens langere tijd rond de 1900 meter. Drogere condities en nog wat lagere temperaturen konden we aan de zuidkant optekenen.
Ook hier in Termen gisteren de gehele dag warmtefront regen waarbij de temperatuur door neerslagkoeling zelfs een aantal graden daalde en meest zo rond de 4 graden stagneerde. Hogerop op Rosswald (1800m) was het slecht 1 a 2 graden kouder zonder dat er hier sprake was van neerslagafkoeling.
Aletsch Arena #Riederalp waar de sneeuwvalgrens rond circa 1900 meter pendelde en het hier nog langere tijd sneeuwde. Aan de andere kant van het dal op Rosswald 1800 meter regen en +1.7 °C @AletschArena_ch
Voor sneeuw was het overigens ook op Rosswald (1800m) met 2 graden in de plus te zacht. Interessante vraag meteen voor deze maandagochtend aan de weerkenners; Waarom treedt er op grotere hoogte geen neerslag afkoeling op met een dalende sneeuwvalgrens?? Kom er maar in met de antwoorden zou ik zeggen!
Extreem ook de maxima en minima van gisteren en afgelopen nacht die lokaal hier en daar tussen de 15 en 18 graden lagen. Ietwat minder zacht bleef het overigens nog in de oostelijke delen en aan de zuidkant. Hier lokaal zelfs nog wat lichte vorst. Aostadal hier net ten zuiden van de Alpenhoofdkam op dit moment 18 graden!
Even terzijde; nog extremer en zelfs zomers ging het er in Z-Frankrijk en Spanje aan toe, hier steeg het kwik met volop zon tot maar liefst 23 a 25 graden!
Vandaag krijgen dan ook de noordelijke Alpen met de volle laag te maken. Met veel wind in de bergen stormachtig tot storm valt er aanhoudend en intensief neerslag. Sneeuw valt er enkel in het hooggebergte pak hem beet boven de 2000 a 2100 meter.
Omdat er vanuit het noordoosten wat minder zachte lucht over de noordoostelijke Alpen uitstromen ontkomen ze hier deels aan het “springtijd” en zal de sneeuwvalgrens een heel stuk lager uitpakken. Ook de zuidkant profiteert vandaag opnieuw van wat drogere condities en de zon zal hier ook te zien zijn.
Koufront gevolgd door polaire lucht
Vanaf dinsdag komen we dan eindelijk weer aan de koude kant van de polaire jet te zitten. Aan de oostflank van een naderende Atlantisch hoog morgen met kern ten zuidwesten van de Britse Eilanden gaat dan veel koudere polaire lucht tot over de Alpen uitstromen en dat gaan we merken. Naar verwachting zal het koufront met neerslag en veel wind (stormachtig) in de late avond en nacht op dinsdag de Alpen binnen trekken en morgen zitten we dan weer in veel koudere lucht.
ot de avond zal op 1500 meter (850 hPA) het kwik tot – 5 a -7 graden zijn gedaald en dat is voldoende voor sneeuw tot in de lagere delen en dalen.
Echter ook op nog wat grotere hoogte gaat, en dat geldt met name voor de noordoostelijke Alpen veel koudere lucht binnenstromen met temperaturen op 5000 meter (500 hPA) van – 32 tot -38 graden. Door de Höhenkaltluft wordt de atmosfeer dan behoorlijk onstabiel van opbouw en is ook een klap onweer mogelijk.
Na de “verkwistende” regen volgt dus eindelijk weer sneeuw die morgen dan geleidelijk tot in de dalen gaat vallen. De meeste sneeuw wordt met de noordelijke stroming in de Nordstau gebieden berekend. Hier gaat 30 tot 80 cm sneeuw vallen en hogerop ook nog meer. Elders valt minder sneeuw, dat geldt speciaal voor de zuidkant waar weinig tot geen neerslag zal vallen door de afdrogende werking van een sterke Nordföhn
Ook woensdag valt er met voorkeur voor de noordoostelijke Alpenhoofkam nog sneeuw of sneeuwbuien. Het is koud met op 2000 meter een graad of 10 a 12 onder het vriespunt. Vooral de stevige noordelijke wind maakt het voor het gevoel nog een heel stuk kouder.
Met her vorderen van de dag gaat de sneeuwval er geleidelijk uit en wordt het van west naar oost ook in het oosten weer droog en klaart het op. Meest zonnig en droog is het ook dan al in het westen en met de Nordföhn aan de zuidkant.
Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Kaiserwetter
De weersverbetering hebben we te maken met het inschuivende Atlantische hoog dat tot en met het weekend het weerbeeld in de Alpen gunstig zal gaan beinvloeden. Na passage van de hoogte as en door de subsidentie binnen het hoog gaan vanaf donderdag de temperaturen vooral in de bergen weer in de lift.
Zo zacht als het de afgelopen tijd was zal het echter niet meer worden. Daarnaast hebben we gedurende de gehele periode van hogedruk, dus tot in het weekend, te maken met droge lucht en (sterk) negatieve dauwpunten waardoor de sneeuw op de pistes goed van kwaliteit blijft. Met de zon de aangename temperaturen en weinig wind dus uitstekende wintersport condities.
Ofschoon er nog wat onzekerheden bestaan ziet het er dus naar uit dat de hogedruk tot in het weekend zal aanhouden. Voor de maandag neemt de invloed vanaf de Atlantische Oceaan dan weer toe en gaat een koufront weer onbestendiger weer en nieuwe sneeuw zorgen. Hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan gaan we de komende dagen in kaart brengen.
Tot zover, vandaag nog even door de zure appel heen bijten, morgen meldt de winter zich weer terug. Ciao vanuit een herfstachtig Termen in Oberwallis, graadje of 9 !
Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
6 Reactie op “Alpen – Na waterballet volgen polaire lucht en sneeuw”
Comments are closed.
Normaal gesproken als de lucht geen waterdamp bevat daalt de temperatuur ca 1 c per 100 m stijging, doordat de luchtdruk afneemt en daarmee het volume vd lucht en dus afkoelt.
Zit er vocht in of zoals nu de lucht verzadigd is met waterdamp zal in de (stijgende) lucht snel de waterdamp druk bereikt worden waardoor een deel van de waterdamp condenseert. Deze thermodynamische energie die hierbij vrij komt moet je dus optellen bij de temperatuur.. netto neemt de temperatuur dus nauwelijks af. In lagere luchtlagen is condensatie lager en verdamping hoger (dus netto afkoeling)
Hierdoor kan het op 800m regenen bij 1.5c terwijl het ook regent op 2000m bij 3 c
Zoiets?
Hé Rutger, interessant, je beschrijft in feite het proces van “adiabatische expansie” (verticale luchtbewegingen zoals convectie en subsidentie verlopen inderdaad adiabatisch). Anders gezegd een stijgende luchtbel in de bergen koelt dus niet af omdat de omgevende lucht kouder wordt, maar omdat de luchtdruk afneemt (zet uit -> condensatie naar hoogte). Helemaal correct en heeft zeker ook raakvlakken (mn de verdamping) maar het is niet hetgeen waarop ik doel vbw de sneeuwvalgrens en het soms juist het afzakken van de sneeuwvalgrens in de wat lagere atmosfeer (Alpen) tijdens warmtefront passages! Hier komt namelijk nog een ander aspect bij om de hoek kijken resp heeft daarop zijn invloed
Meestal glijd de warme lucht over de koude lucht (koude lucht is zwaarder), bij warmtefront passage. met andere woorden de warme lucht bereikt de hogere luchtlagen eerder!, bedoel je dat>?
Inderdaad Rutger! Het toverwoord is wind en Durchmisschung van de lucht. Hogerop kan de sterk(re) wind de lucht opruimen, in de lagere delen van de Alpen (dalen) wordt dit koude reservoir pas later of zelfs niet opgeruimd. Afh. van wind /windsterkte en stroming.
Dit fenomeen treedt vooral bij zogenaamde isothermie (temperatuur in die luchtlaag in de verticale verandert niet) en tijdens passage van warmtefronten in de winter. Bij warmtefronten wordt het volumen aan lucht welke in het dal hangt veelal niet tot aan de bodem weg geruimd (te weinig stroming / wind) en daardoor “ontkoppeling van de grootschalige stroming ).
We hebben in het dal dus te maken met een koude reservoir die isotherm van opbouw is . Door verdamping van de vallende neerslag (regen of smeltende sneeuw) ontstaat vanuit de bovenste luchtlagen een langzame verzadiging van het gesloten volumen (dal) en tevens afkoeling doordat energie ontrokken wordt ( verdampen kost warmte ). Dit proces kan zich bij aanhoudende en vooral bij intensieve neerslag tot op de dal bodem voortzetten met als resultaat dat het gehele volumen aan lucht in het dal verder afkoelt tot aan nul graden celcius en er geen verder smelten meer plaatsvindt. De regen gaat over in smeltende sneeuw en vrij spoedig in sneeuw. (sneeuwvalgrens wordt naar beneden getrokken, immers eenmaal regen dan geen verandering in sneeuw meer mogelijk.
Vooral bij de aanwezigheid van droge lucht is de proces zeer sterk doordat de verdamping dan sterker zal uitpakken en er meer warmte aan de lucht kan worden onttrokken! Bij voldoende sterke neerslag kan het dan zomaar 4 graden afkoelen.
Weermodellen hebben overigens altijd weer grote problemen met het berekenen van de sneeuwvalgrens bij warmtefronten. Dit heeft vooral te maken doordat ze diverse “micro” processen die in de verschillende luchtlagen (smeltlaag) plaats vinden niet goed kunnen berekenen dan wel oppakken.
je zag ook dat vannacht in de uren voor het koufront uit de temperatuur zomaar weer 5 graden steeg nadat het gestopt was met regenen, om 21 uur stopte het met regenen (125 mm in 48uur) in mittelberg bij 4.5 C en om middernacht was het 11.5 C !! (in bregenz was het vannacht om 3uur zelfs boven de 17C!!!)
Koufronten zijn een heel ander verhaal. Prefrontaal dikwijls de Föhn en het “aanzuigen” van nogmaals een portie warmere lucht. Gisteren in het KWT en ook elders extreem met die inkomende “warme tong” .
Overigens altijd weer interessant die fronten die de Alpen binnenlopen en hun lokale uitwerkingen. Na 20 jaar Alpenweer en met de neus erboven is het elke keer weer een uitdaging om dit goed in kaart te brengen!