Alpen – Na waterballet volgen polaire lucht en sneeuw

Algemeen; onder invloed van een warmtefront  valt vandaag vooral aan de noordkant neerslag en met veel wind is het voor de tijd van het jaar uitzonder zacht. Ietwat gunstigere condities treffen we inner-alpin en aan de zuidkant aan. Dinsdag gaat een actief koufront voor een Temperatursturz zorgen en een winterse weerfase inleiden. Vanaf donderdag breidt zich vanuit het westen de invloed van een hoog tot over de Alpen uit

Wintersportweer (kort). Diagram prikpunt Tignes (1802m)  

Alpen – Vandaag maandag slechte wintersportcondities. Er valt steeds weer neerslag waarbij het tot in het hooggebergte regent (SVG 1800 – 2300), op 2000 meter wordt het een graad of 2, in het noordoosten met wat koudere lucht ook duidelijk lager. Daarnaast staat er een harde tot stormachtige wind met in de hogere Alpen storm. Gunstigere condities gelden voor de Alpenzuidkant. Vanacht en morgen passage koufront met stormachtige wind en neerslag met mogelijk ook klap onweer. Temperatursturz in de bergen! SVG dalend tot 600 a 400 meter 

Waarschuwing; door de hoge temperaturen met regen tot in het hooggebergte is / wordt het sneeuwdek “geschwächt” . Dat geldt ook voor de hogere delen waar het sneeuwdek tot dusver “droog” was. Lawinegevaar precair en aanzienlijk tot groot / code rood – 4)

Sneeuw valt er vandaag en morgen enkel in het hooggebergte. Door de warme lucht en regen sterk stijgend lawine gevaar!

Vandaag nog zeer zacht en kleddernat / Koufront in aantocht

Zeer zachte en vochtige luchtmassa’s overspoelden gisteren van west naar oost de Alpen en met name de westelijke Alpen kregen de volle laag. In de westelijke Franse en Zwitserse Alpen steeg de sneeuwvalgrens tot maar liefst 2400 a 2500 meter.

Gerelateerd aan de valsnelheid van de neerslag was gisteren mooi te zien hoe de westelijke Alpen (westen Zwitserland) de SVG tot circa 2400m was gestegen 😆 Kaart / Bron @danivumalvier / @meteoschweiz

Elders steeg de sneeuwvalgrens overdag naar 2000 a 2200 meter. Minder extreem was het in de beschutte inner-alpine en hier pendelde de sneeuwvalgrens langere tijd rond de 1900 meter. Drogere condities en nog wat lagere temperaturen konden we aan de zuidkant optekenen.

Ook hier in Termen gisteren de gehele dag warmtefront regen waarbij de temperatuur door neerslagkoeling zelfs een aantal graden daalde en meest zo rond de 4 graden stagneerde. Hogerop op Rosswald (1800m) was het slecht 1 a 2 graden kouder zonder dat er hier sprake was van neerslagafkoeling.

Aletsch Arena #Riederalp waar de sneeuwvalgrens  rond circa 1900 meter pendelde en het hier nog langere tijd sneeuwde. Aan de andere kant van het dal op Rosswald 1800 meter regen en +1.7 °C @AletschArena_ch

Voor sneeuw was het overigens ook op Rosswald (1800m) met 2 graden in de plus te zacht. Interessante vraag meteen voor deze maandagochtend aan de weerkenners;  Waarom treedt er op grotere hoogte geen neerslag afkoeling op met een dalende sneeuwvalgrens?? Kom er maar in met de antwoorden zou ik zeggen!

Regen en en zeer zacht gisteren ook in Mitelberg Kleinwalsertal. Dit sneeuwkanon zal weinig kunnen uitrichten met de extreem hoge T en DP en ook morgen en overmorgen niet want dan gaat Frau Holle de Kleinwalsertal van de nodige verse sneeuw voorzien. Foto Hans ter Braak Twitter @hansterbraak

Extreem ook de maxima en minima van gisteren en afgelopen nacht die lokaal hier en daar tussen de 15 en 18 graden lagen. Ietwat minder zacht bleef het overigens nog in de oostelijke delen en aan de zuidkant. Hier lokaal zelfs nog wat lichte vorst. Aostadal hier net ten zuiden van de Alpenhoofdkam op dit moment 18 graden!

De regen en dooi tot hogerop maken het sneeuwdek zeer instabiel. Deze Lawine kwam bij Chatelard district Valdisere naar beneden! Via Radio Val d’Isère @radiovaldisere

Even terzijde; nog extremer en zelfs zomers ging het er in Z-Frankrijk en Spanje aan toe, hier steeg het kwik met volop zon tot maar liefst 23 a 25 graden!

Vandaag krijgen dan ook de noordelijke Alpen met de volle laag te maken. Met veel wind in de bergen stormachtig tot storm valt er aanhoudend en intensief neerslag. Sneeuw valt er enkel in het hooggebergte pak hem beet boven de 2000 a 2100 meter.

In het NO kunnen wat koudere luchtmassa’s de warmte verzet bieden. SVH hier duidelijk lager

Omdat er vanuit het noordoosten wat minder zachte lucht over de noordoostelijke Alpen uitstromen ontkomen ze hier deels aan het “springtijd” en zal de sneeuwvalgrens een heel stuk lager uitpakken.  Ook de zuidkant profiteert vandaag opnieuw van wat drogere condities en de zon zal hier ook te zien zijn.

Radarbeeld 09h00 via WetterOnline.de
Aanhoudende regen en storm tot op 2000 meter #Kühtai #Tirol vanmorgen. Via Markus Köss @wetterkoess

Koufront gevolgd door polaire lucht
Vanaf dinsdag komen we dan eindelijk weer aan de koude kant van de polaire jet te zitten. Aan de oostflank van een naderende Atlantisch hoog morgen met kern ten zuidwesten van de Britse Eilanden gaat dan veel koudere polaire lucht tot over de Alpen uitstromen en dat gaan we merken. Naar verwachting zal het koufront met neerslag en veel wind (stormachtig) in de late avond en nacht op dinsdag de Alpen binnen trekken en morgen zitten we dan weer in veel koudere lucht.

GFS T850 hPA voor dinsdag 15h00

ot de avond zal op 1500 meter (850 hPA) het kwik tot – 5 a -7 graden zijn gedaald en dat is voldoende voor sneeuw tot in de lagere delen en dalen.

GFS T850 hPa woensdag 00h00

Echter ook op nog wat grotere hoogte gaat, en dat geldt met name voor de noordoostelijke Alpen veel koudere lucht binnenstromen met temperaturen op 5000 meter (500 hPA) van – 32 tot -38 graden. Door de Höhenkaltluft wordt de atmosfeer dan behoorlijk onstabiel van opbouw en is ook een klap onweer mogelijk.

GFS 500 hPA voor dinsdagmidag met de Höhenkaltluft

Na de “verkwistende” regen volgt dus eindelijk weer sneeuw die morgen dan geleidelijk tot in de dalen gaat vallen. De meeste sneeuw wordt met de noordelijke stroming in de Nordstau gebieden berekend. Hier gaat 30 tot 80 cm sneeuw vallen en hogerop ook nog meer. Elders valt minder sneeuw, dat geldt speciaal voor de zuidkant waar weinig tot geen neerslag zal vallen door de afdrogende werking van een sterke Nordföhn

Ook woensdag valt er met voorkeur voor de noordoostelijke Alpenhoofkam nog sneeuw of sneeuwbuien. Het is koud met op 2000 meter een graad of 10 a 12 onder het vriespunt. Vooral de stevige noordelijke wind maakt het voor het gevoel nog een heel stuk kouder.

Met her vorderen van de dag gaat de sneeuwval er geleidelijk uit en wordt het van west naar oost ook in het oosten weer droog en klaart het op. Meest zonnig en droog is het ook dan al in het westen en met de Nordföhn aan de zuidkant.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Kaiserwetter
De weersverbetering hebben we te maken met het inschuivende Atlantische hoog dat tot en met het weekend het weerbeeld in de Alpen gunstig zal gaan beinvloeden. Na passage van de hoogte as en door de subsidentie binnen het hoog gaan vanaf donderdag de temperaturen vooral in de bergen weer in de lift.

Zo zacht als het de afgelopen tijd was zal het echter niet meer worden. Daarnaast hebben we gedurende de gehele periode van hogedruk, dus tot in het weekend, te maken met droge lucht en (sterk) negatieve dauwpunten waardoor de sneeuw op de pistes goed van kwaliteit blijft. Met de zon de aangename temperaturen en weinig wind dus uitstekende wintersport condities.

Ensembles multimodel prikpunt Tignes

Ofschoon er nog wat onzekerheden bestaan ziet het er dus naar uit dat de hogedruk tot in het weekend zal aanhouden. Voor de maandag neemt de invloed vanaf de Atlantische Oceaan dan weer toe en gaat een koufront weer onbestendiger weer en nieuwe sneeuw zorgen. Hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan gaan we de komende dagen in kaart brengen.

Tot zover, vandaag nog even door de zure appel heen bijten, morgen meldt de winter zich weer terug. Ciao vanuit een herfstachtig Termen in Oberwallis, graadje of 9 !

Rosswald (1800m)

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties