Advertentie 

Avond Update

Algemeen; In grote lijnen is er ten opzichte van de vorige modeluitdraai niet veel veranderd. Een actief warmtefront samengaand met depressie – Tete– trekt morgen de Alpen binnen en gaat tot in de loop van de maandag veel neerslag opleveren. Sneeuw technisch gaat het maandag nog spannend worden voor met name de de noordelijke centrale en oostelijke Alpen.

De luchtmassa’s die vanaf morgen met het warmtefront gaan binnenstromen komen van zuidelijke breedtegraden zijn zeer zacht en dat betekent dat de sneeuwvalgrens weer flink in de lift gaat en tot 2100 a 2300 meter zal stijgen.

Backward trajectories voor de 24-12 waarop de oorsprong van de zeer zachte luchtmassa’s mooi te vervolgen is. Via Meteo-Schweiz / Andreas Hostettler @wintimet

De oostelijke Alpen verblijven in wat koelere lucht met een sneeuwvalgrens variërend tussen 1000 meter in het uiterste oosten en 1500 meter en rond de 1800 meter aan de centrale oostelijke noordkant.

Veel neerslag / regen
Met een harde tot stormachtige wind en in de bergen storm wordt er nogmaals een aanslag gepleegd op het sneeuwdek. Tot maandagavond gaat er veel neerslag vallen, 50 tot 100 mm en lokaal ook nog meer. Zie  de kaarten hier onder cumulatief tot maandagmiddag.

Lokaal moet er rekening worden gehouden met overlast door overstromingen ten gevolge van de extreme neerslag en smeltwater.

De warme lucht zal rond maandag middernacht in zijn oostwaartse progressie gestopt worden. In de loop van de nacht op maandag gaat er vanuit het  noordoosten geleidelijk koudere en droge lucht binnenstromen en met het inzetten van de dalende sneeuwvalgrens gaat de neerslagintensiteit dan tegelijkertijd ook weer afnemen.

De grote vraag is dan hoeveel van de neerslag nog in vaste vorm gaat vallen en vanaf welke hoogte?

GFS T850 maandag nacht, de opmars van de warme lucht wordt gestopt en wordt vanaf middernacht langzaam maar zeker weer terug gedrongen

Hieronder een overzicht aan de hand van het hoogresolutie “Super HD model” ( 1 x 1 km)  voor maandag 12h00 / 15h00 en 18h00 met links de neerslag in mm/h en rechts de sneeuwvalgrens. (voor exacte waardes van de diverse parameters zie de link hieronder en maak gebruik van de zoom functie voor de regio naar keuze)

Uitgaande van deze uitdraai zou tot de avond de sneeuwvalgrens in de oostelijke Alpen tot circa 1200 meter, en  in de westelijke delen en tot 600 meter in de oostelijke delen zijn gedaald. De meeste neerslag is dan echter voorbij en veel zal er in de koudere lucht niet meer vallen.

Bron Kachelmannwetter –  Link / Parameters / Land zie HIER

Omdat de meeste neerslag in de warmere vochtigere lucht valt wordt het sneeuwtechnisch voor de gebieden onder de 1300 a 1100 meter dus nog heel spannend hoeveel sneeuw er nog overblijft! .

Daarboven, pak hem beet vanaf 1400 a 1600 meter kan nog een groot deel van de “rest” neerslag in vaste vorm gaan vallen voordat de drogere lucht de neerslag eruit gaan halen. Uitgaande van de actuele modeluitdraai mag men in de Nordstau rekenen op 20 tot 50 cm en in het hooggebergte 50 tot 100 cm en lokaal op de hoogste toppen ook nog meer (150cm).

Westen zachter
Voor de westelijke Alpen is sneeuw voor de lagere delen nauwelijks een thema. Ten eerste zal de meest koude lucht met sneeuw onder de 1200 a 1000 meter ergens boven de centrale Alpenhoofdkam stagneren en ten tweede valt hier alle neerslag tot vrij hoog in vloeibare vorm. Maandagavond ligt de sneeuwvalgrens in de Zwitserse Alpen nog altijd rond de 1800 meter, in het noordoosten in de avond dalend naar 1400 tot 1200 meter. Hier zou dan tot wat lager ook nog wat sneeuw kunnen gaan vallen.

Sneeuwvalgrens Zwitserland maandagavond 20h00

Vanaf dinsdag keert de rust in de atmosfeer weer terug en tot begin van het volgend jaar krijgen we te maken met eer typisch inversie weerbeeld onder het motto van “Oben Blau und Unten Grau”. Neerslag wordt dan niet meer verwacht. Hieronder nog de GFS ensembles westelijke versus oostelijke Alpen

Fijne avond nog, ciao

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 790 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Na waterballet toch nog wat kerst sneeuw?”

 • Alice
  23 december 2018 at 10:58

  Frohe Weihnachten Johann! Gezellige dagen gewenst, samen met je familie!

  Hartelijke groet,
  Alice

  • Johann
   23 december 2018 at 11:28

   Thx Alice – jij / jullie ook! Gr J

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer