In de Alpen valt sinds zondag weer veel verse sneeuw. Op maandag is nog meer sneeuw in aantocht. Lang lijkt het winterweer niet te gaan duren. In de loop van de week wordt het weer zachter. Waar de meeste sneeuw gaat vallen en hoeveel? Dat lees je in dit weerbericht.

Na een tijdelijke afname van de neerslagintensiteit is het in de nacht naar maandag weer flink gaan sneeuwen in delen van de Alpen. Met een noordelijke stroming hebben we te maken met een Nordstau. Hierdoor gaat met name aan de noordkant van de Alpen veel neerslag vallen. Dankzij de noordelijke stroming weet ook koudere lucht de Alpen te bereiken. Zo zakt de sneeuwvalgrens maandag overdag naar de 900 tot 500 meter. Hierdoor zullen veel dalen weer wit gaan kleuren. Ten noorden van en op de Alpenhoofdkam valt op maandag in de bergen op grote schaal tussen de 15 tot 30 centimeter sneeuw. Lokaal is 40 tot 50 centimeter mogelijk. Deze sneeuw valt bovenop de sneeuw die zondag al viel: 5 à 10 cm in de oostelijke helft tot wel 30 centimeter in de Franse Alpen.

De intensiteit wisselt op maandag van tijd tot tijd, maar over het algemeen sneeuwt het flink door. Met name maandag overdag kan de intensiteit tijdelijk afnemen. In Noord-Italië en de regio’s van de aangrenzende landen is het juist droog en is er ruimte voor de zon. Dit komt door de krachtige noordelijke föhnwind. Aan de noordzijde is juist bewolking aanwezig terwijl het aan de zuidzijde van de Alpen zonnig is. Naast de bijbehorende windstoten in de bergen van 90 tot 120 km/h zien we ook temperatuurverschillen in de Alpen. Aan de noordzijde vriest het 4 tot 5 graden op 1500 meter hoogte. In Noord-Italië is het juist 2 tot 4 graden boven het vriespunt op die hoogte.

Zonnig en warmer weer

Op maandagavond en in de nacht naar dinsdag neemt de de neerslag vanuit het westen uit geleidelijk aan af. Hierdoor wordt het in de Franse en Zwitserse Alpen alweer droog. In de oostelijke helft van Oostenrijk valt op dinsdagochtend nog een laatste sneeuwbui. De sneeuwvalgrens is ondertussen gezakt tot in de laagste Alpendalen. Op wat wolkenvelden na is het dinsdag zonnig en gaat de wind steeds meer liggen. Alleen rondom het Salzburgerland blijft de bewolking tot in de middag aanwezig net als de stormachtige wind.

Dinsdag begint op de meeste plaatsen nog in de koudere lucht. Zo liggen de temperaturen op 1500 meter in eerste instantie tussen de -2 graden in de Franse Alpen tot -7 graden in Salzburg. Vanuit het westen trekt echter zachtere lucht binnen. In het Oosten van Oostenrijk ligt de vorstgrens tussen de 800 en 1000 meter, maar in de Franse en Zwitserse Alpen alweer rond de 2000 meter. Het noorden van Italië ligt met een vorstgrens tussen de 1200 meter in het noordoosten en 1800 meter sowieso in de wat zachtere lucht.

De sneeuwvalgrens op dinsdagmiddag. Via onze eigen weerkaarten pagina.

Zachte lucht bereikt de Alpen

Met de zachtere lucht trekt op dinsdagmiddag vanuit het westen ook meer bewolking binnen. In de nacht naar woensdag en woensdag komen diverse sneeuwbuien in de bergen voor. Met de binnentrekkende warmere lucht stijgt ook de vorstgrens: 2700 meter in de Franse Alpen tot 1400 meter in Salzburg. Hierdoor valt in de Franse en Zwitserse Alpen de meeste neerslag in de vorm van regen. Pas boven de 2000 tot 2300 meter valt sneeuw. In de oostelijke helft van de Alpen valt in eerste instantie boven de 1000 tot 1200 meter nog sneeuw. In Noord-Italië blijft het droog. Naast de neerslag staat er opnieuw behoorlijk wat wind. Op de bergtoppen komen windstoten tot 75 km/h voor.

Op donderdag heeft de zachte lucht het volledige Alpengebied bereikt. De vorstgrens ligt dan overal tussen de 2200 en 2500 meter. Daarnaast is de wind weer aangetrokken en komen windstoten tot 100 km/h voor op de bergtoppen van de Alpenhoofdkam en ten noorden daarvan. In combinatie met een neerslaggebied die vanuit het noordwesten over de Alpen trekt wordt donderdag op veel plaatsen een gure dag. Behalve in Noord-Italië waar het opnieuw droog blijft. Met uitzondering van een enkele bui die op de landsgrens voorkomt.

De sneeuwvalgrens gaat weer flink stijgen zoals te zien is in de nacht naar donderdag. Via onze eigen weerkaarten pagina.

Wisselvallig weekend op komst?

Richting volgend weekend lijken lagedrukgebieden vanuit het westen weer het vasteland van Europa op te trekken. Hierdoor krijgen de Alpen te maken met een westelijke tot noordwestelijke stroming, maar ook veel neerslaggebieden die bij de lagedrukgebieden horen. Het weerbeeld lijkt dus wisselvallig te gaan worden met van tijd tot tijd (veel) neerslag. Doordat koudere en warmere lucht elkaar afwisselen rondom de lagedrukgebieden zal de sneeuwvalgrens ook gaan wisselen. Voorlopig lijkt het er dus op dat de Alpen nog niet te maken krijgen met rustig en zonnig voorjaarsweer. Hoe het weer er de komende dagen precies uitziet en straks rond Pasen? Dat blijf je lezen in onze speciale weerberichten op Alpenweerman.

(Visited 1.560 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer