Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een traag koufront trekt vandaag verder over de Alpen en zorgt wijdverspreid voor neerslag. De Zuidföhn neemt in kracht af, maar het blijft ook vandaag nog winderig en grijs weer. Relatief koudere luchtmassa’s stroming richting de Alpen en met een noordwestenwind ligt de gevoelstemperatuur een stuk lager. Na het weekend komen de Alpen in rustiger vaarwater. Er is dan meer ruimte voor de zon en er staat minder wind. Later in de week lopen de temperaturen weer flink op en is het opnieuw Föhnig.

Afgelopen uren is er veel neerslag gevallen in de West-Alpen en in de Zuid-Alpen (Südstau gebieden). Lokaal viel er de afgelopen 48 uur tot 90 mm aan neerslag. Niet alleen viel er veel neerslag er ook stond een stormachtige wind en windvlagen van 100 km/u werden gemeten. Aan de noordzijde was het Föhnig en werden temperaturen van lokaal 18 graden bereikt.

Weerbericht in het kort:

  • Traag koufront zorgt vandaag voor de meeste neerslag Oostenrijk
  • Vanaf maandag minder wind en vaker zonnig
  • Behoorlijk zachte dagen in de loop van de week

In het Italiaanse Seiser Alm is de afgelopen uren ook weer aardig wat winterse neerslag gevallen. Ook vandaag blijft het nog even door sneeuwen (bron: foto-webcam.eu)

Ook het het Vorarlberg in Oostenrijk is er de afgelopen uren weer wat sneeuw bij gevallen zoals hier in Damüls. Vandaag wordt hier nog meer sneeuw verwacht. (bron: foto-webcam.eu)

Koufront stopt de Föhn

Met het overtrekken van een koufront vandaag wordt er een einde gemaakt aan de Föhn. De neerslag concentreert zich vandaag meer boven delen van Oostenrijk. Aanvankelijk lag de sneeuwvalgrens vrij hoog boven de 1500 meter, maar inmiddels daalt deze naar 1000 meter en lokaal zelfs 800 meter. Sneeuwhoeveelheden boven deze grens kunnen verwacht worden rond de 10 cm. Bovendien staat er nog altijd een frisse wind die langzaam draait richting het noordwesten tot noorden.

De sneeuwval concentreert zich vandaag meer rondom Oostenrijk, maar ook de rest van de Alpen krijgen vandaag te maken met neerslag. De sneeuwvalgrens gaat vandaag steeds verder omlaag richting de 1000 meter.

Vanaf maandag minder wind

Maandag begint op de meeste plaatsen bewolkt en is de wind nog altijd aanwezig vanuit het noorwesten. Uit de bewolking kan ook sneeuw vallen wat voornamelijk geldt voor Zwitersland en het westelijke deel van Oostenrijk (Vorarlberg en Tirol). Sneeuwhoeveelheden tot maximaal 10 cm kunnen verwacht worden boven de 1000 meter. In de dalen zal het vooral regenachtig zijn. Tussen de bewolking en sneeuwbuitjes door breekt af en toe ook de zon door. In de Zuid-Alpen blijft het vaker droog en is het licht Föhnig.

Dinsdag veel ruimte voor de zon

Dinsdag lijkt een hele aardige dag te worden en zal de zon zich weer vaak later zien in de gehele Alpen. De wind neemt verder in kracht af, maar op de bergtoppen kan het nog fris zijn met een noordwestenwind. Aan de zuikant van de Alpen is het nog licht Föhnig en is de meeste zon te vinden. In de ochtend kan het nog wel fris zijn en is er kans op Hochnebel in de dalen.

Trend: oplopende temperaturen en opnieuw Föhnig

Op woensdag zorgt een warmtefront voor meer bewolking waarbij met name de Oost-Alpen kunnen te maken krijgen met wat neerslag. Grote neerslaghoeveelheden worden vooralsnog niet verwacht. In de West-Alpen blijft het vaker droog en schijnt vaker de zon. Bovendien trekt de wind tijdelijk ook weer even aan op woensdag. 

Een portie zachte lucht stroomt op donderdag richting de Alpen. Het wordt behoorlijk zacht met name aan de noordzijde van de Alpen (bron: WXCharts.com)

Op donderdag is een piek in de temperatuur te zien en wordt het behoorlijk zacht. Dinsdag, woensdag en donderdag verlopen grotendeels droog in de West-Alpen. (bron: ECMWF, prikpunt Zürich)

Donderdag loopt de temperatuur weer verder op. Een portie zachte stroomt vanuit het zuidwesten richting de Alpen. Vooral een de noordzijde van de Alpen wordt het Föhnig en lopen de temperaturen flink op.

Richting volgend weekend is de weersverwachting nog behoorlijk onzeker. Vooralsnog lijkt de kans het grootst op nieuwe storingen die vanuit het westen overtrekken. Koud winterweer lijkt ver weg en het blijft voorlopig nog zacht voor de tijd van het jaar.

(Visited 3.616 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier