Advertentie 

Algemeen: De kern van een hogedrukgebied bevindt zich boven de Britse Eilanden en boven Genua ligt een lagedrukgebied. De Alpen hebben hierdoor te maken met een noordoostelijke aanvoer waarbij koude polaire lucht zorgt voor lage gevoelstemperaturen dit weekend. In de loop van de week komt er steeds meer ruimte voor de zon en wordt het geleidelijk minder koud.

Zondag: stormachtige Bise en lage gevoelstemperatuur

Een koufront heeft zaterdagnacht voor opnieuw sneeuwval gezorgd tot onder de 800 meter. Aan de noordkant van de Alpen viel tot zo’n 20 centimeter aan verse sneeuw. In Zuid-Alpen bleef echter de neerslag uit op veel plekken. 

Vandaag wordt er meer koude lucht vanuit het noordoosten naar de Alpen transporteert. In de Zwitserse Alpen staat en stormachtige Bise en ligt de gevoelstemperatuur laag. De temperatuur op 2000 meter ligt op zo’n min 12 graden en daarmee is het flink kouder. Een paar dagen geleden was het op deze hoogte namelijk 20 graden warmer. 

De stormachtige wind in de bergen zorgt ook voor lage gevoelstemperaturen. In de bergen kunnen windstoten tot 100 kilometer per uur worden bereikt op zondag. 

Een (noord)oostelijke stroming transporteert koude lucht dit weekend naar de Alpen en zorgt voor een stevige wind “Bise”.

De sneeuwval neemt vandaag af, maar de bewolking blijft overheersen. Uit de bewolking kunnen nog enkele vlokken sneeuw vallen. Vooral in de zuidwestelijke Alpen gaat de komende uren nog wat verse sneeuw vallen. Grote hoeveelheden verse sneeuw worden niet meer verwacht en het zal gaan om zo’n 5 tot 10 centimeter. Ook in de oostelijke Alpen en Italië is het bewolkt, maar is er geen sprake van Hochnebel.

De afgelopen uren viel er in de Noord-Alpen weer wat verse sneeuw zoals hier in het Oostenrijkse Damüls. Ook in dit normaal sneeuwzekere gebied lag de afgelopen dagen weinig sneeuw meer. De foto links was van 24 februari en rechts van 26 februari (Bron: foto-webcam.eu).

Nog altijd droog op veel plekken

Hoewel er dit weekend weer wat verse sneeuw is gevallen in de Noord-Alpen, bleef de neerslag in de Zuid-Alpen vaak nog uit. In Zuid-Tirol kampen ze nog altijd met droogte en vanochtend was er weer een bosbrand ontstaan. Ook de komende dagen wordt hier nog weinig regen verwacht. 

Maandag: veel bewolking en sneeuw in zuidwestelijke Alpen

Op maandag zorgt een sterke en vochtige oostelijke stroming voor nog altijd veel bewolking in de Alpen. Het sneeuwt soms licht, maar op de meeste plekken in de Alpen blijft het overwegend droog. Er staat nog altijd veel wind en een Bise zorgt in de Zwiterse en Franse Alpen voor koude weersomstandigheden en soms ook Hochnebel. Aan de noordkant van de Alpen zijn er soms nog korte zonnige periodes, maar ook hier is het koud in de bergen en overheerst de bewolking. 

Afbeelding met kaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

Op zondag valt er nog sneeuw in de zuidwestelijke Alpen. Ook in de rest van de Alpen kunnen nog enkele vlokken vallen, maar worden geen grote sneeuwveelheden meer verwacht. De sneeuwvalgrens blijft laag liggen waardoor de neerslag vooral als sneeuw zal gaan vallen.

Dinsdag: veel zon in de oostelijke Alpen en minder wind

Dinsdag trekt de bewolking vanuit het noordoosten weg en krijgt vooral Oostenrijk te maken met veel zon. Ook ten zuiden van de Alpenhoofdkam wordt het steeds zonniger en zal de Hochnebel, die soms in de ochtenden voorkomt, in de loop van de dag gaan verdwijnen. Bovendien gaat de wind in kracht afnemen en daardoor zal het goed vertoeven zijn in de bergen.

Verder richting het westen van de Alpen moet nog wel rekening gehouden worden met veel bewolking. Het blijft overwegend droog en ook staat er aanzienlijk minder wind dan de afgelopen dagen. 

De Alpen blijven nog wel te maken houden met koude polaire luchtmassa’s. Vooral tijdens de nachten kan het onder een heldere hemel flink gaan afkoelen. In de noordoostelijke Alpen kan in het voorland mist gaan ontstaan. De Hochnebel kan tot grote hoogte gaan stijgen in de nacht naar woensdag. 

Na het weekend wordt het geleidelijk droger en zonniger weer in de Alpen. Ook wordt het geleidelijk minder koud in de tweede weekhelft. Prikpunt: Innsbruck, Oostenrijk. Bron: ECMWF

Woensdag: op steeds meer plekken zonnig en flink zachter

Op woensdag en de dagen erna zet een weersverbetering zich door. In de ochtend kan er hier en daar nog wat bewolking voorkomen, maar in de loop van de dag breekt overal de zon door. Ook stroomt er geleidelijk zachtere lucht naar de Alpen en wordt het minder koud. Richting het weekend neemt de wisselvalligheid weer toe en kunnen er wat sneeuwbuien aan de noordkant van de Alpen vallen. Grote hoeveelheden sneeuw worden er voorlopig nog niet verwacht. Daarmee blijft er nog sprake van sneeuwarmoede op veel plekken in de Alpen. 

(Visited 4.595 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer