Alpen: na sneeuw op hoogte flink warmer
Een witte wereld gisteren in delen van de Alpen met boven de 1700 meter een gesloten sneeuwdek. Koude lucht uit het noorden wist de Alpen te bereiken en met het binnendringen van die koudere lucht viel dus sneeuw. Wie nog wil genieten van het sneeuwdek moet snel zijn, de temperaturen gaan in de lift en het zomerse weertype keert dan ook snel weer terug.
Eerst even mooie sneeuwplaatjes bekijken
Oorzaak sneeuwval, door aanvoer van koude polaire lucht
Polaire lucht is inmiddels diep Europa ingetrokken, we zien in grote gebieden temperaturen beneden normaal. De 20 graden grens ligt vandaag over Midden-Frankrijk, via het uiterste zuiden van Duitsland. Een warmtefront geeft vandaag opnieuw sneeuw in het oosten van Zwitserland en in delen van Oostenrijk.
Het wordt snel warmer de komende dagen
Een depressie op de Atlantische Oceaan west van Portugal gaat de komende dagen voor flinke warmte advectie zorgen. Er komt namelijk een zuidelijke stroming opgang met de opstuw van subtropische lucht. Hierdoor ontstaat er een hogedrukgebied op het Europese continent en wordt de koude polaire lucht snel teruggedrongen in de Alpen. Zonnige condities keren terug en vooral vanaf donderdag gaat de temperatuur nog verder stijgen. Tropische temperaturen (>30 graden) komen dan alweer in bereik.
De lucht is niet alleen warm, maar ook onstabiel
Zoals zo vaak in de Alpen, mede geholpen door orografie, ontstaan er met het oplopen van de temperatuur flinke stapelwolken. Dagelijks valt er hier een daar een pittige regen of onweersbui uit. Ga je daarom op pad, check altijd even het (lokale) weerbericht en de buienrader. Laat je niet verrassen. De lokale verschillen zullen dan ook groot zijn.
Ten slotte nog de ensembles
Tot zover, ik wens u een vanuit Stiphout een prettige dag!
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.