Advertentie 

Een witte wereld gisteren in delen van de Alpen met boven de 1700 meter een gesloten sneeuwdek. Koude lucht uit het noorden wist de Alpen te bereiken en met het binnendringen van die koudere lucht viel dus sneeuw. Wie nog wil genieten van het sneeuwdek moet snel zijn, de temperaturen gaan in de lift en het zomerse weertype keert dan ook snel weer terug.

Eerst even mooie sneeuwplaatjes bekijken

Oorzaak sneeuwval, door aanvoer van koude polaire lucht

Polaire lucht is inmiddels diep Europa ingetrokken, we zien in grote gebieden temperaturen beneden normaal. De 20 graden grens ligt vandaag over Midden-Frankrijk, via het uiterste zuiden van Duitsland. Een warmtefront geeft vandaag opnieuw sneeuw in het oosten van Zwitserland en in delen van Oostenrijk.

Het verwachte weerbeeld vanmiddag volgens Wetteronline. Een warmtefront ligt boven de Alpen en geeft buien. De sneeuwgrens stijgt naar 1900 tot 2300 meter. Achter het warmtefront is het zonniger en warmer. Dit is de opmaat naar een flink hogere temperaturen.
De afwijking in temperatuur vanmorgen ten opzichte van “normaal” op 1500 meter hoogte. Polaire lucht is diep Europa binnengetrokken.

Het wordt snel warmer de komende dagen

Een depressie op de Atlantische Oceaan west van Portugal gaat de komende dagen voor flinke warmte advectie zorgen. Er komt namelijk een zuidelijke stroming opgang met de opstuw van subtropische lucht. Hierdoor ontstaat er een hogedrukgebied op het Europese continent en wordt de koude polaire lucht snel teruggedrongen in de Alpen. Zonnige condities keren terug en vooral vanaf donderdag gaat de temperatuur nog verder stijgen. Tropische temperaturen (>30 graden) komen dan alweer in bereik.

Flinke warmte opstuw donderdag met temperaturen tussen de 12 en 18 graden op 850 hPa (1500 meter) in de meeste dalen ligt het kwik dan tussen 25 en 30 graden. Hoe meer naar het zuiden hoe warmer.

De lucht is niet alleen warm, maar ook onstabiel

Zoals zo vaak in de Alpen, mede geholpen door orografie, ontstaan er met het oplopen van de temperatuur flinke stapelwolken. Dagelijks valt er hier een daar een pittige regen of onweersbui uit. Ga je daarom op pad, check altijd even het (lokale) weerbericht en de buienrader. Laat je niet verrassen. De lokale verschillen zullen dan ook groot zijn.

De neerslagtotalen tot en met zondag. Warm maar ook onstabiel met onweersbuien.

Ten slotte nog de ensembles

De ensembles prikpunt Vorarlberg Oostenrijk. De temperatuur loopt de komende dagen snel verder op. Aan het einde van de week neemt de onstabiliteit toe met op de dagelijkse gang de vorming van pittige regen en onweersbuien. Daarbij zijn lokaal ook hagel en windstoten mogelijk.

Tot zover, ik wens u een vanuit Stiphout een prettige dag!

(Visited 748 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier