Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; depressie – Bianca – is verder naar Tsjechie getrokken en wordt gevolgd door een tussenhoog dat vandaag over de Alpen trekt. Met een naar zuidwest draaiende stroming gaan de temperaturen weer in de lift. Zaterdag nadering van een volgend koufront aan  de noordkant inzettende Föhn en zeer zacht. Zondag na koufront passage weer afkoeling en weersverbetering. Volgende week aanhoudend onbestendig met dan weer wat zachtere en dan weer koudere lucht, tijdens de koudere episoden sneeuw tot 800 a 600 meter.

Wintersport weerbericht (kort) – Diagram Königsleiten (1591m)

Alpen; inschuivend tussenhoog en van west naar oost inzettende weersverbetering (droog, opklarend en afnemende wind.  Oostelijke noordkant eerst nog sneeuw(buien) en stormachtig wind en hogerop storm.  Nulgradenniveau -2 tot -10 graden (oost – west). Zaterdag aanvankelijk nog zonnig en met een in kracht toenemende stormachtige Südföhn fase aan de noordkant zeer zacht. Lawinegevaar – aanzienlijk –

Geheel volgens de verwachting kregen we gisteren met een warmtefront sneeuwval gebied te maken dan van west naar oost over de Alpen trok. In de ochtend sneeuwde het al in de Franse Alpen en tot de middag was de sneeuwval gevorderd tot over Zwitserland, in de loop van de middag moesten dan ook de oostelijke Alpen eraan geloven. Soms sneeuwde het behoorlijk krachtig en daalde de temperatuur in de Alpendalen door begeleidende neerslagafkoeling tot onder het vriespunt en werd het ook hier compleet winters.

Sneeuwval gisteren ook in Zermatt. Foto Harry Rutgers
Sneeuwval Fiesch (1050m) Oberwallis
En ook een dik pak sneeuw in de lagere regio’s van het Rhonedal. Foto Wintergarten Spital Visp (650m) rond 15h00

Het verkeer ondervond veel overlast door de sneeuw en gladheid. Diverse wegen en passen moesten worden afgesloten of er gold een Schneekette Obligatorium. Bovendien zorgden diverse  slippartijen voor soms lange files. Ook hier in Oberwallis kwam het verkeer op de doorgaande weg van Visp naar Brig door een gekantelde vrachtwagen muurvast te zitten.

Onderweg van Termen via Brig naar Visp

Hieronder nog een wat bewegende beelden die ik gistermiddag maakte van de autorit naar het werk vanuit Termen (Hasel – 1020m) naar Visp (650m) in het Rhonedal nog voor de boel vast liep. Kijk even mee naar de mooie winterse beelden

Niet alleen de sneeuw zorgde voor overlast, een tot hard of stormkracht aantrekkende wind met in de bergen zeer zware windstoten met orkaankracht frustreerde vooral aan de Alpennoordkant de wintersporters. Vele Bergbahnen en ski gebieden moesten voor de 4 of 5 keer deze winter hun activiteiten staken.

Blizzard conditions Güberstein Lermoos. Foto Carlo van Lieshout

Tijdelijk stroomde er met de stormachtige wind in de avond wat zachtere lucht binnen waardoor de sneeuwvalgrens steeg tot 800 a 1000 meter. In de meer beschutten Alpen(dalen) en inner Alpine gebieden sneeuwde het echter gewoon door tot in de dalen en lagere delen.

Tot in de avond konden we in de Alpen weer zo’n 10 tot 35 cm Neuschnee bijtekenen en hogerop met gunstige Stau 40 tot 60. Tot morgenochtend kan er in de oostelijke Alpen nogmaals zon 10 tot 40 cm bijvallen. In de westelijke wordt dan nauwelijks nog meer sneeuw verwacht.

Veel sneeuw ook in de westelijke Franse Alpen zoals hier in Tignes

Met de sneeuw, de sterk wisselende condities en stormachtige wind hebben het lawinegevaar grootschalig doen stijgen tot code oranje of te wel aanzienlijk (niveau 3). Vandaag en ook het weekend is het verstandig om op de gemarkeerde pistes te blijven en in ieder geval de waarschuwing (lokale) op te volgen!

Vandaag vrijdag gaat een tussenhoog van west naar oost een weersverbetering inleiden en na passage van de hoogteas met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming ook weer zachtere condities. Laatste sneeuw(buien) vallen aanvankelijk nog langs de oostelijke Alpennoordkant.

Vandaag gaat een tussenhoog van west naar oost voor een weersverbetering zorgen
Mooi zonnig vanmorgen al weer na de sneeuw Beatenberg (Bern). Foto Familie
15 cm mooiste pulver in de tuin, hogerop is 30 tot 50 cm gevallen

Zaterdag gaat op nadering van en volgend koufront aan de  noordkant de Föhn weer opsteken met in de Föhndalen een stormachtig wind. Met de Föhn kan het kwik oplopen tot 16 a 18 graden en ook in de bergen is het dan zeer zacht met een vorstgrens die tijdelijk even naar 2800 meter zal stijgen.

In de middag in de westelijke Alpen op koufront Föhneinde en inzettende neerslag. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf 1500 meter, in de middag en avond sneeuw geleidelijk tot 1000 a 800 meter. De oostelijke Alpen houden het dan nog droog en met de Föhn (zeer) zacht. Algemeen koudere en rustigere condities treffen we aan in de inner Alpine Alpen(dalen) en de Alpenzuidkant.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Volgende week gaat het dan weer onbestendig verder wanneer Atlantische depressies met hun fronten op zuid Europa en de Alpen gaan richting. Met een vrij zuidelijk verlopende jetstream duiken deze dan de centrale Middellandse Zee in. Een eerste laag trekt maandag naar de Golf van Genua, een volgend donderdag.

GFS voor maandag met een eerste depressie op koers Golf van Genua

Dit gaat nieuwe neerslag en in de bergen sneeuw opleveren en vooral de Alpenzuidkant zou dan te maken kunnen gaan krijgen met veel neerslag. Spannend gaat het nog worden voor wat betreft de sneeuwvalgrens. Aan de voorzijde van de lagedruk wordt namelijk steeds weer vochtige maar ook zachte lucht vanaf de Middellandse Zee naar het noorden op transport gezet.

Het is nu nog te vroeg om daarover in details te treden, hoe dan ook zijn we nog niet af van het onbestendige weer. En omdat we meest aan de koude kant van de polaire jet verblijven met de aanvoer van maritiem polaire luchtmassa’s lijkt een belangrijke verzachting of verzachting ook niet echt een thema. Aanhouden “licht” winters zullen we maar zeggen met aanhoudend sneeuwkansen voor het gehele Alpengebied en later met zwaartepunt Alpenzuidkant. Daarbij zijn in de Südstau maar ook aan de noordkant (opglijdings processen) grotere neerslaghoeveelheden / sneeuw waarschijnlijk

Prognose multimodel komende 7 dagen prikpunt Königsleiten

Voorlopig dus nog geen lente feeling, afgezien van de wat zachtere Föhnfase en als het aan het Europese model ECMWF ligt dan wordt het op de langere termijn nog een heel stuk kouder wanneer met een naar noord draaiende hoogtestroming veel koudere polaire lucht naar het zuiden tot komt afzakken, winterweer dus met de aanvang van de meteorologische lente!

ECMW op de wat langere termijn met de arctic outbreak

Of en hoe dat allemaal precies in zijn werk zal gaan zullen we de komend dagen proberen in kaart te gaan brengen. Tot zover voor dit moment, Ik wacht nog even tot de zon boven de bergen het winters landschap hier in Oberwallis gaat opvrolijken, wat fototjes maken en meteen dan ook even sneeuwruimen. Actueel in Termen -3.3 gaden, sneeuwhoogte meetveld 15 cm. Hogerop is tot een halve meter gevallen! Fijne dag ciao

Alpenweerman HD webcams in OberwallisHIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.161 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier